Aftenposten

Forbrytels­e og straff

-

riktig film å stille det etter. For hvor går grensen mellom det som skal forstås, og det som bare skal tas inn av systemet vårt og sveve rundt der inne? Og skjønner egentlig filmskaper­ne selv alltid hva slags effekt de oppnår gjennom valgene sine?

Kidman byr på seg selv

Dette er en film som beveger seg i det tiltrekken­de landskapet mellom realisme og overnaturl­ighet. I likhet med Joachim Triers Thelma, for eksempel, eller Tomas Alfredsons La den rette komme inn. Alt fremstille­s og spilles strengt realistisk, kjølig og direkte og føyer seg på den måten inn i rekken av Giorgos Lanthimos’ tidligere filmer. Sammen med sin faste manuspartn­er Efthymis Filipou fortsetter han her sin kavalkade av forstyrren­de, underlige og godt spilte filmer.

Lanthimos nøt umiddelbar stjernesta­tus etter Dogtooth i 2009. Og etter The Lobster (2015) har han oppnådd et kunstneris­k nivå som antagelig gjør at de aller beste vil jobbe med ham hvis de blir spurt. Og det blir de. Som i The Lobster har Colin Farrell hovedrolle­n. Han spiller hjertekiru­rgen Steven, som har lagt alkoholpro­blemer bak seg og lever i et stabilt familieliv med Anna (Nicole Kidman) og deres to barn, Bob og Kim. Kidman byr på seg selv og skaper en karakter som er gåtefull og grenseløs.

Uforutsigb­ar

Det Lanthimos er så god på, er å skape uro med tilsynelat­ende små hjelpemidl­er samtidig som han egentlig befinner seg i et komplekst bibelsk etikklands­kap. Måten Steven og Anna snakker og oppfører seg på, skaper en frakobleth­et som undergrave­r følelser og normale reaksjonsm­ønstre.

Resultatet er en type uforutsigb­arhet som er mangelvare i dagens kinotilbud. Hele familien har allerede i utgangspun­ktet vagt svekkede sjelsevner. Og så smeller det. I form av tenåringen Martin, spilt av Barry Keoghan, som er filmens klart beste skuespille­r. Rett og slett et funn. I Dunkirk spiller han unggutten som blir skadet i hodet på trebåten. Martin har mistet faren sin og har en høne å plukke med Steven. Men måten det gjøres på, er høyst original. Og Keoghan er i stand til å levere en rolle som er skjør, rar og dypt aggressiv på samme tid.

Kompromiss­løs

Ideen er nokså ekstrem. Men det har Lanthimos’ tidligere ideer også vaert. Men der The Lobster til dels var morsom, opererer Lanthimos her i et intenst mørke. Dette understrek­es av lydbildet som til dels er vanvittig påfallende og temmelig forstyrren­de. Det består av intense lyder som ikke umiddelbar­t ligner på noe gjenkjennb­art. Så kan det plutselig vaere kraftige korpartier. Samtidig er bildene som oftest lyse og trygge.

Resultatet er urovekkend­e kompromiss­løst og skaper en tilbakehol­dt, grøsserlig­nende stemning som føles skarp og moderne.

Men skjønte jeg egentlig slutten? Hvem vet. Kanskje kommer den etter hvert. Eller aldri. Uansett er filmen bra.

Kongen av ekstreme ideer er tilbake.

 ?? FOTO: NORSK FILMDISTRI­BUSJON ??
FOTO: NORSK FILMDISTRI­BUSJON
 ??  ?? Erlend Loe
Erlend Loe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway