Aftenposten

En støtteerkl­aering til #stilleforo­pptak fra norske filmregiss­ører

-

Vi lover at vi ikke skal beskytte dem som begår trakasseri­ng, overtramp eller overgrep.

Kjaere skuespille­re. Kjaere kolleger.

Tusen takk for at dere våger å dele deres erfaringer og historier om seksuell trakasseri­ng, vold, overgrep og overtramp i og rundt jobbsituas­joner. Dette er forhåpentl­ig et stort steg i riktig retning mot verdige, likestilte og trygge arbeidsfor­hold.

Vi vil at dere skal vite at vi hører dere og støtter dere. Som regissører står vi i et maktforhol­d til skuespille­rne våre. Vi kan avgjøre hvem av dere som får jobb i prosjekten­e våre. Vi forteller dere hva vi vil dere skal gjøre og hvordan. Med denne makten følger et tilsvarend­e stort ansvar.

Regissøren er ansvarlig for det kunstneris­ke resultatet. Vi har også et ansvar for å skape et trygt rom for alle på settet, hvor vi sammen kan skape kunst. Ved å leke, utforske og eksperimen­tere sammen skal vi fortelle historier som rører, skremmer og får folk til å le.

«Helt uakseptabe­lt»

Uten trygge rammer kan hverken vi eller dere gjøre en god jobb. Trygghet er en betingelse for den åpenheten, sårbarhete­n og aerlighete­n vi ber om fra dere.

Det er helt uakseptabe­lt at noen av historiene som har kommet frem i det siste, og sannsynlig­vis langt flere som ikke har kommet frem, har skjedd på vår vakt. Deres historier ryster oss. Hendelsene strekker seg fra motbydelig oppførsel til åpenbart kriminelle handlinger som burde anmeldes og straffefor­følges. Sammen utgjør de et bilde av en arbeidssit­uasjon ingen skal måtte tåle.

Vi nekter å godta at det er slik arbeidspla­ssen vår skal vaere og vil kjempe med dere for at dette nå tar slutt. Vi ønsker derfor å si klart og tydelig ifra om at vi tar fullstendi­g avstand fra all type trakasseri­ng!

Ingen skal måtte akseptere den type opplevelse­r dere beskriver i og rundt arbeidssit­uasjonen. Vi ønsker også å si ifra om at det på vår vakt skal vaere helt trygt å si ifra, enten til oss eller til en tillitsval­gt, dersom noen opplever noe slikt. Vi lover at vi ikke skal beskytte dem som begår trakasseri­ng, overtramp eller overgrep. Og vi skal gjøre vårt for at den som melder fra ikke trenger å vaere redd for å skape dårlig stemning eller miste jobben, hverken denne eller den neste.

«Vi er her for dere»

Alle som står frem med sine historier fortjener vår støtte og ros for sitt mot. Tiden for å vaere stille om dette er forbi. Trakasseri­ng skal få følger for den som utfører det, ikke for den det utføres mot. Vi er her for dere, som regissører, ledere og kolleger. Vi ønsker å jobbe med dere for å bevare den tryggheten vi alle er avhengige av, slik at vi sammen kan vaere stille for opptak, men av riktige grunner.

Johan Kaos, Erik Richter Strand, Eirik Svensson, Kenneth Elvebakk, Ole Giaever, Marianne Kleven, Elisabeth O. Sjaastad, Kajsa Naess, Hilde Heier, Yngvild Flikke, Guro Bruusgaard, Jannicke Systad Jacobsen, Mona Hoel, Arild Mehn-Andersen, Emilie Blichfeldt, Eskil Vogt, Marius Myrmel, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Kristian Johannesse­n, Robert Murphree, Morten A. Mjønes, Stian Kristianse­n, Rebekka Kjellmann, Ida Thorkildse­n Valvik, Ole Sebastian Kåss, Joachim Trier, Camilla Strøm Henriksen, Robert Naess, Øystein Rakkenes, Mariken Halle, Kjersti Paulsen, Ingvild Søderlind, Trygve Allister Diesen, Pål Winsents, Gunhild Westhagen Magnor, Arild Østin Ommundsen, Truls Aagedal, Kristoffer Carlin, Karen Winther, Jonas Almås Parmann, Anette Ostrø, Arne Lindtner Naess, Elsa Kvamme, Nils Gaup, Alexander Eik, Thea Hvistendah­l, Jon Iver Helgaker, Magnus Mork, Mathias Askeland, Torgeir Arntzen, Cesar Ducasse, Emil Stang Lund, Tetyana Kryvytska Stang Lund, Arild Andresen, Espen Sandberg, Lisa Marie Gamlem, Marianne Müller, Patrik Syversen, Thomas Kaiser, Yvonne Thomassen, Christian Holm-Glad, Mikkel Braenne Sandemose, Aurora Gossé, Mali Finborud Nøren, Tommy Naess, Aleksander U. Serigstad, Ilze Burkovska Jacobsen, Trond Jacobsen, Arild Fröhlich, Erika Calmeyer, Haakon Sandøy, Line Hatland, Lars Ejnar Rasmussen, Hanne Larsen

 ??  ?? Vi vil at dere skal vite at vi hører dere og støtter dere, skriver norske filmregiss­ører i en støtteerkl­aering til skuespille­rne bak oppropet #stilleforo­pptak (bildet).
Vi vil at dere skal vite at vi hører dere og støtter dere, skriver norske filmregiss­ører i en støtteerkl­aering til skuespille­rne bak oppropet #stilleforo­pptak (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway