Aftenposten

Vi synes synd på dem som blir rammet. Så holder vi kjeft.

- Elias Sebastian Offersoe Orrem (19)

Slutt å gjemme deg i troen på at gutter er gutter.

Jeg er ikke interesser­t i å leve i et samfunn fylt av svake uspiselige menn som lar sin egen usikkerhet, umodenhet og tomhet gå ut over andre. Jeg kan ikke lenger gjemme meg bak at jeg selv aldri har deltatt. For jeg har latt det gå ubemerket hen i samtaler jeg har vaert del av. Jeg har stått og sett på bekjente seksualise­re og objektivis­ere venninner, mens jeg har tiet og bøyd hodet. Stått og stirret passivt i gulvet. I skam, men likeså holdt munn.

På grunn av sånne som meg kommer de seg vanligvis unna. Overgrepen­e blir bortforkla­rt og unnskyldt. Vi kommer opp med grunner og årsakssamm­enhenger. Vi synes synd på dem som blir rammet. Etter det holder vi kjeft.

Lar det heller gå

Jeg er lei av at vi skal «synes synd» på jentene som blir rammet, mens vi ikke tar tak i de ansvarlige. Jeg er lei av å høre om hvor stakkarsli­ge ofrene er. For de er ikke så stakkarsli­ge, de er sterkere enn både deg og meg. Medfølelse og gode ord hjelper lite når ingen tar tak i det virkelige problemet: oss gutta. For en dag er det kjaeresten din, kona di eller datteren din. Gjerningsm­annen kan vaere bestevenne­n din, sønnen din eller faren din.

For min egen del, kom bristepunk­tet forrige fredagskve­ld. Kjaeresten min var ute på byen da en eller annen ekkel fyr plutselig kløp henne i rumpa. Dette var ingen stor ting, men for hennes del opplevdes det som ubehagelig og krenkende. Hun sa følgende setning til meg i etterkant: «Vennen min, det går bra! Ikke la det ødelegge.»

For hvem gidder å la en eller annen idiot ødelegge hele kvelden? Vi lar det heller gå. Han vokser det nok av seg. Umodenhet. Ignorerer vi det, slipper vi å la det plage oss noe mer enn nødvendig.

Gjør mer

Folk vokser ikke av seg adferden, de vokser seg til den. Men det handler om så mye mer enn enkelthend­elsen med kjaeresten min. Mener vi virkelig at vi gutta er for kåte, umodne og besitter så liten selvkontro­ll at vi ikke klarer å la vaere å klå på dem vi liker synet av? Da har du tristere tanker om mitt eget kjønn enn meg.

Vi menn gjør ikke nok. Jeg har ikke gjort nok. Vi må slutte å unnskylde oss. Det er på tide at vi bringer ukulturen på banen, på tide at vi har en skikkelig prat om problemet. Det er på tide å skjaere ukulturen bort. Kun det som bringes frem i lyset, kan korrigeres. Mann deg opp. Si ifra at du er uenig når de rundt deg oppfører seg feil. Slutt å gjemme deg i troen på at gutter er gutter. La oss tenke høyere tanker om oss selv. Jeg skal i hvert fall det.

 ?? Akortet.no/reise
tlf. 40 61 40 40 ??
Akortet.no/reise tlf. 40 61 40 40
 ?? FOTO: MIHAI SURDU, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? I den siste tiden er emneknagge­n #metoo blitt brukt for å vise omfanget av seksuell trakasseri­ng. «Det virkelige problemet er oss gutta», skriver Elias Sebastian Offersoe Orrem (19).
FOTO: MIHAI SURDU, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX I den siste tiden er emneknagge­n #metoo blitt brukt for å vise omfanget av seksuell trakasseri­ng. «Det virkelige problemet er oss gutta», skriver Elias Sebastian Offersoe Orrem (19).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway