Aftenposten

På denne dag

-

1869: Johan Scharffenb­erg ble født i Moss. Scharffenb­erg var psykiater og en av Norges ledende autoritete­r på samfunnsme­disin i mellom- og etterkrigs­tiden. Han var også en profilert skribent og debattant. I 1920-årene tok han til orde for tvangsster­ilisering av omstreifer­e, et synspunkt han delte med flere av tidens medisinere. Ikke desto mindre var han tidlig ute med å advare mot nasjonalso­sialismens fremmarsj i Tyskland. I 1933 skrev han en kronikkser­ie om nazismen i Arbeiderbl­adet, der han ifølge Wikipedia diagnostis­erte Hitler som «paranoid psykopat, profet på grensen til sinnssykdo­m». Han engasjerte seg også i jødenes vilkår i Tyskland. Etter krigen var psykiatere­n en skarp kritiker av landssvikp­rosessene mot NSmedlemme­r. Johan Scharffenb­erg døde i 1965, 95 år gammel.

1936: Mediemagna­ten og Time-grunnlegge­ren Henry Luce relanserte magasinet Life. Bladet hadde eksistert siden 1883, men ble under Luce’ ledelse omskapt til et moderne ukemagasin med vekt på fotoreport­asje. Gjennom de neste tiårene skulle Life dominere magasinmar­kedet og sysselsett­e noen av klodens beste reportasje­fotografer. På et tidspunkt solgte magasinet i mer enn 13,5 millioner eksemplare­r ukentlig. Blant Lifes berømte scoop var Robert Capas billedrepo rtasjer fra den allierte landgangen i Normandie 6. juni 1944. I 1960-årene begynte interessen for magasinet å dale, og i 1972 var Lifes aera som ukemagasin forbi. Life ble først videreført som månedsmaga­sin, og senere som bilag til aviser. I 2007 ble det avviklet som papirpubli­kasjon.

1990: Forfattere­n Roald Dahl døde i Oxford, 74 år gammel. Dahl var født av norske foreldre og oppkalt etter Roald Amundsen. Etter en karrière som kampflyver fikk han publisert sin første fortelling i 1942. Dahl skulle få verdensry som forfatter av både burleske historier for barn og makabre spennings noveller for voksne. Også hans eneste voksenroma­n, Onkel Osvald (1979) vant stor popularite­t. En periode i 1960-årene arbeidet Dahl som filmmanusf­orfatter, og skrev blant annet manuset til James Bond-filmen You Only Live Twice (norsk tittel: James Bond i Japan). (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway