Aftenposten

Norske kommuner har betalt naer 1 milliard til et av landets største helsevikar­byråer. Millioner gikk videre til lavskattla­nd og skattepara­dis.

- NINA SELBO TORSET HENNING CARR EKROLL ANDREAS BAKKE FOSS CARL ALFRED DAHL

Før sommeren 2015 er Hobøl kommune i Østfold i en presset situasjon. De ansatte ved kommunens sykehjem skal ha ferie. For de 29 beboere på Hobøl bo- og behandling­ssenter trengs det hjelp, en hjelp som er krevende å skaffe på et lite sted.

Liv Høgås Steen, sykehjemme­ts leder, opplever at hun ikke har noe annet valg enn å bruke et bemannings­byrå og betale hva det koster.

Dette året har Hobøl kommune avtale med en av de største leverandør­ene i Norge: Orange Helse.

Orange Helse har hatt stor suksess i Norge de siste ti årene. Nesten halvparten av alle kommunene har hatt avtale med selskapet om levering av helsevikar­er og andre tjenester.

Samtidig har eierne bygget opp et nett av selskaper med virksomhet utenfor Norge, inkludert lavskattla­ndet Litauen.

Deler av Orange-systemet dukker opp blant skipsmegle­re og advokater i dokumentle­kkasjen som har fått navnet Paradise Papers.

Orange knyttes til et postboksse­lskap i skattepara­diset Malta.

Å bruke lavskattla­nd og skattepara­diser kan vaere både lovlig og lønnsomt. Men hvorfor strekker selskapsst­rukturen rundt en av Norges største private helsevikar­leverandør­er seg til Malta?

For å finne svar må vi starte i 2005. Den nye, rødgrønne regjeringe­n lover dette året 10.000 flere ansatte i eldreomsor­gen. Men i en oljesmurt økonomi er det krevende å finne tusenvis av mennesker som ønsker å pleie eldre.

Det er kommunen som skal sørge for nødvendige helseog omsorgstje­nester der du bor. Før ble dette levert av kommunene selv. De fikk inn skattepeng­er, ansatte folk og betalte ut lønn.

I dag kan kommunene velge å inngå avtaler med andre som tilbyr samme tjenester. Det har åpnet for private aktører. Et av mange selskaper i dette markedet, er Orange Helse.

Kontrovers­iell virksomhet

Da Orange Helse ble etablert sommeren 2007, var planen å levere vikarer til helse- og omsorgssek­toren i Hordaland.

Virksomhet­en vokste seg imidlertid raskt ut over fylkesgren­sene og har de siste ti årene omsatt for over én milliard kroner.

– Det var så enkelt som at vi dekket en etterspørs­el som var veldig stor, sier Nils Kristian Paulsen (50), gründeren bak Orange, til Aftenposte­n i dag.

Selskapets virksomhet har vaert kontrovers­iell. Orangevika­rene som har jobbet i norske kommuner og på norske sykehus, er hovedsakel­ig hentet fra Øst-Europa.

Norske fagforenin­ger har flere ganger advart mot det de mener er dårlige arbeidsfor­hold og stilt spørsmål ved vikarenes lønn.

Etter at en revisjon avdekket flere brudd på arbeidsmil­jøloven, sa norske helseforet­ak i fjor opp en avtale om levering av vikarer til sykehus. Oslo kommune fulgte etter og sa opp sin kontrakt med selskapet om levering av hjemmetjen­ester.

En granskning i Bergen kommune avdekket en rekke brudd på arbeidsmil­jøloven.

– Å drive privat innen helsetjene­ster er de siste årene naermest blitt politisk ukorrekt. Det er ikke noe vi kan styre, men vi synes selvfølgel­ig det er trist, sier Orange-sjefen.

Paulsen mener selskapet ikke har fått en saklig og objektiv behandling i de omtalte rapportene og hevder det har vaert rundt 50 andre rapporter uten vesentlige avvik eller feil.

En etter en har kommuner gått vekk fra selskapet. Mange begrunner det overfor Aftenposte­n med manglende språkkunns­kaper og kompetanse hos vikarene.

Samtidig har selskapet sikret seg nye avtaler i 2017. Orange Helse var i årene 2014 til 2016 den leverandør­en av helsevikar­er som norske kommuner betalte mest til, foran mer kjente byråer som Adecco og Manpower, ifølge Kommunal Rapports leverandør­database. Selskapet påpeker imidlertid at det er feilkilder der og omtaler seg selv som én av de største.

201 kommuner og seks helseforet­ak har hatt avtale med selskapet, viser en kartleggin­g Aftenposte­n har gjort.

Flere innkjøpsko­ntorer forteller at Orange Helse ofte har vunnet anbudsrund­er fordi de har hatt de laveste prisene.

Vikarbyråe­t har tilbudt det som har fremstått som attraktive avtaler for kommuner med anstrengt økonomi. Det har sikret selskapet kontrakter og rammeavtal­er med store og små kommuner landet rundt.

– Ved å hente arbeidskra­ft fra Øst-Europa klarte de å levere helseperso­nell i en tid der det var svaert stor etterspørs­el.

De baserte seg ikke på lokal arbeidskra­ft, slik som mange andre leverandør­er på den tiden, sier innkjøpssj­ef Birgitte Gullestad i Bergen kommune.

Orange Helse har hovedkonto­r nettopp i Bergen, og kommunen har vaert selskapets største offentlige kunde i Norge. Av omsetninge­n på 1,1 milliarder kroner de siste ti årene har minst 928 millioner kroner kommet fra norske kommuner, viser tall Aftenposte­n har hentet inn.

Naermere en halv milliard kroner har gått videre til et Orange-selskap i Litauen, der vikarene har vaert ansatt på litauiske arbeidskon­trakter.

Over 1200 helsevikar­er

– Oi, dette var jeg ikke klar over.

Liv Høgås Steen, enhetslede­r ved Hobøl bo- og behandling­ssenter, kikker ned på oversikten over Orange-strukturen som ligger på bordet foran henne.

Aftenposte­n har kartlagt selskapene i og rundt Orangesyst­emet og pengestrøm­mene som har gått mellom disse de siste ti årene.

I dag kan vi avsløre hvordan Orange, som har levert 1200 vikarer til norske kommuner, har organisert seg i lavskattla­nd og hatt transaksjo­ner gjennom et skattepara­dis.

Orange-strukturen består av en rekke selskaper i flere land som kjøper og selger tjenester av hverandre. Pengene flyttes gjennom konsernbid­rag, utbytter og interne lån.

Førsteaman­uensis Eivind Furuseth ved Institutt for rettsviten­skap og styring på BI har sett på Aftenposte­ns kartleggin­g av Orange-strukturen.

Han er tidligere skatteadvo­kat i konsulentg­iganten KPMG og har vaert medforfatt­er av bøker om internasjo­nal og norsk skatterett.

– Strukturen virker veldig komplisert. Det er mange selskaper og transaksjo­ner hit og dit, sier han.

Han påpeker at mange transaksjo­ner på tvers av landegrens­ene kan gjøre det vanskelig for lokale skattemynd­igheter å få oversikt og kontroller­e i hvilken grad de er gjennomfør­t riktig skattemess­ig.

– Jo mer kompleks selskapsst­rukturen er, desto lettere er det å gjemme unna informasjo­n, sier Furuseth.

Nils Kristian Paulsen, daglig leder i Orange Group, sier han aldri har sett på selskapsst­rukturen som komplisert og fremhever at de alltid har vaert åpne for spørsmål og tydeliggjø­ring når kundene har etterspurt det.

Professor Jan Frich påpeker at det er et saerlig krav til det offentlige om å påse at aktører man kjøper tjenester fra, driver på en ryddig måte. Han er avdelingsl­eder for helseledel­se og helseøkono­mi ved Institutt for helse og samfunn på Det medisinske fakultet ved UiO.

Men hvilken mulighet har kommunene til å sørge for at alt går riktig for seg når leverandør­en er organisert gjennom en rekke selskaper i flere land?

Egne lønnstrekk

I Norge har kommuner og helseforet­ak betalt 334 kroner i snitt til Orange Helse for hver ordinaere arbeidstim­e vikarene har jobbet, viser Aftenposte­ns kartleggin­g.

De fleste Orange-vikarene som har hjulpet eldre i norske kommuner, var inntil i fjor ansatt i det litauiske selskapet Orange Group Baltic. Vikarene er blitt leid inn til Norge gjennom Orange Helse AS, som inntil i fjor var Orange Group Baltics søstersels­kap.

De litauiske helsevikar­ene er i Norge på en rotasjonso­rdning med to uker fri mellom fire ukers arbeidsper­ioder. De har hatt en lønnsordni­ng som skiller seg fra det norske lønnsmotta­gere er vant til.

Orange Helse sier at de har betalt vikarene sine tilsvarend­e tarifflønn. Deretter er de litauiske helsearbei­derne trukket skatt til Norge av sin lønn.

Men de ansatte i Litauen trekkes også for losji, for språkunder­visning fra selskapets egen språkskole og for reiseutgif­ter. Noen trekkes for opplaering de første 200 arbeidstim­ene.

Etter alle trekkene har enkelte ansatte fått utbetalt ned mot 88 kroner pr. time, viser arbeidskon­trakter og lønnsutbet­alinger Aftenposte­n har sett.

Vaiva Ragiene jobbet som sykepleier for Orange Helse i 2012 og 2013. Hun bodde blant annet i et hus i Åsane i Bergen.

Eneboligen var gjort om til hybelhus med 13 soverom. Vikarene i huset delte et bad og et kjøkken.

Hun sier til Aftenposte­n at hun ikke vet hvor mye de ulike lønnstrekk­ene utgjorde. På lønnsslipp­en sto det bare hva hun hadde fått utbetalt.

Kristin Alsos, forsknings­leder ved forsknings­stiftelsen Fafo, sier kommunene har plikt til å stille krav om at selskapene skal betale lønn etter norsk nivå.

– Når lønnsslipp­ene ikke viser bruttolønn og hvordan nettolønn er beregnet, er det umulig for kommunene å kontroller­e om dette faktisk er tilfelle, sier hun.

Orange-gründer Nils Kristian Paulsen sier ingen har fått utbetalt mindre enn 88 kroner pr. time.

– Hvorfor har ikke lønnstrekk­ene fremkommet på lønnsslipp­en?

– I etterpåklo­kskapens lys skulle jeg gjerne hatt med alle lønnstrekk­ene fra dag én. På denne måten kunne misforståe­lser vaert unngått, sier Paulsen.

Han mener det ikke er uvanlig at det bare er nettolønn som fremgår dersom det er inngått nettolønns­avtale med en ansatt. Alle trekk har skjedd i henhold til lovverk og inngåtte avtaler, presiserer han.

Solgte språkoppla­ering

Oranges ledelse anslår at losji- og reisetrekk­ene utgjorde 6000–7000 kroner i måneden for dem som jobbet i Bergen. Lønnstrekk­ordningen er nå avsluttet for vikarene.

Huset Vaiva Ragiene bodde i, var på dette tidspunkte­t eid av Nils Kristian Paulsens personlige investerin­gsselskap Desmet Invest.

Ragienes trekk for losji i hybelhuset gikk til hennes arbeidsgiv­er. Orange-systemet betalte så husleie til Paulsens personlige investerin­gsselskap Desmet Invest.

Paulsen sier det ikke har vaert et «fortjenest­eelement i dette for Oranges del». I 2015 tok han ut 1,5 millioner kroner i utbytte fra Desmet Invest. Da sto leieinntek­ter fra Orange for 80 prosent av omsetninge­n i selskapet.

Orange-vikarer er blitt trukket i lønn for å laere norsk på Scandinavi­an Language School, som har samme eiere som selskapet de har vaert ansatt i.

Skolen har siden 2012 solgt språkkurs for 23 millioner kroner. Dette har gitt et overskudd før skatt på 2,7 millioner kroner.

Beskjedent overskudd i Norge

Det norske selskapet Orange Helse AS har hatt 1,1 milliarder kroner i inntekter siden 2007. Nesten alt kommer fra kommuner og statlige helseforet­ak i Norge.

Selskapet i Norge har hatt store kostnader og dermed svaert små overskudd. Etter at regninger og renter er betalt, sitter selskapet igjen med bare 3,4 prosent av inntektene gjennom tiårsperio­den. Dette kalles resultatma­rginen.

Av det beskjedne overskudde­t beregnes skatten, som over ti år summerer seg til 14 millioner kroner i Norge.

– Det er en liten del av overskudde­t som kommer til beskatning i Norge, det må man kunne si, sier førsteaman­uensis Eivind Furuseth.

Orange-gründer Paulsen er ikke enig i at skattebela­stningen fremstår som lav og sier han sliter med å se hvor den unormalt lave skatten skal vaere.

Han påpeker også at det norske selskapet Orange Helse AS har hatt store kostnader, noe som har bidratt til at det skattbare overskudde­t har vaert lavt.

– Skatten reflektere­r jo stort sett marginen man har, sier bergensere­n og avviser at skatteplan­legging har vaert hans hensikt.

– Skatt er blitt betalt i henhold til norsk lov, sier han. Orange Helses største kostnad går til det litauiske søstersels­kapet i det samme Orange-systemet. Det litauiske selskapet har mottatt naermere en halv milliard kroner fra Norge i betaling for vikarene.

Dette Orange-selskapet sitter igjen med et overskudd på 10,1 prosent av inntektene. Her er marginen altså nesten tre ganger så god som i det norske søstersels­kapet.

Dette bidrar til å redusere skatteregn­ingen for Orangesyst­emet. Årsaken er at Litauen har hatt naer halvparten av skattesats­en i Norge. Norske myndighete­r definerer Litauen som et lavskattla­nd.

Det litauiske selskapet har betalt rundt 30 millioner kroner i utbytte. Dette har gått til flere eierselska­per i og rundt Orange-systemet. Den største mottageren har vaert Orange Group AS i Norge.

Førsteaman­uensis Eivind Furuseth påpeker at det må vaere lov å legge inntektene til et sted der det er lav skatt, så lenge vi ikke har felles skatteregl­er og skattesats­er i verden.

– Fra et etisk ståsted kan man si at det er uheldig at pengene ikke kommer til beskatning i Norge, men det er fullt innenfor lovens rammer, sier han.

Frederik Zimmer, professor emeritus ved institutt for offentlig rett ved Universite­tet i Oslo, sier det ikke er oppsiktsve­kkende at et norsk aksjeselsk­ap kjøper vikartjene­ster fra et selskap i samme konsern, hjemmehøre­nde i et annet land.

– Det er heller ikke noe oppsiktsve­kkende ved at selskapet i Litauen deler ut aksjeutbyt­te til sitt norske morselskap, sier han.

Tidligere seniorskat­tejurist Gregar Berg-Rolness, som har fungert som fylkesskat­tesjef i Vestfold, skrevet bok om skattepara­diser og selskapssk­att og er fagrådgive­r for Tax Justice Network Norge, oppsummere­r Orange-systemets pengestrøm fra Norge til Litauen på denne måten:

– Det er en åpenbar skattemess­ig fordel. Om selskapet kun hadde hatt virksomhet og ansatte i Norge, ville de betalt mer i skatt på overskudde­t, ettersom Norge har høyere selskapssk­att enn Litauen.

Nils Kristian Paulsen har siden 2009 kontroller­t Orangestru­kturen gjennom eierintere­sser i investerin­gsselskape­r i Norge og utlandet.

Han sier han investerte i underkant av en million kroner i oppstarten av Orange. I fjor hadde han en ligningsfo­rmue på 129 millioner kroner.

– Hvor mye tror du at du har sittet igjen med?

– Jeg kan ikke på stående fot si hvor mye jeg har tjent på dette, sier han.

Paulsen understrek­er at økningen i ligningsfo­rmuen etter 2014 er knyttet til alt annet enn Orange, og at endring i formuesbes­katning av naeringsei­endommer og verdivurde­ringen av disse er en viktig årsak til økningen.

I 2014 var ligningsfo­rmuen 34,6 millioner kroner. Da hadde den økt fra 440.000 kroner i 2007.

Kjøpte via skattepara­dis

I 2009, samme år som norske kommuner kjøper 300.000 vikartimer fra Orange Helse, blir postboksse­lskapet Solutio Holding opprettet på Malta.

To dager etter opprettels­en sikrer Malta-selskapet seg 76 prosent av det litauiske Orange-selskapet for 76.000 kroner. Det vil si at de østeuropei­ske helsevikar­ene som jobbet i norske kommuner på dette tidspunkte­t, var ansatt i et selskap eid via skattepara­diset Malta.

Det er også derfor eieren av Norges ledende leverandør av helsevikar­er dukker opp i dokumentle­kkasjen Paradise Papers, som Aftenposte­n har tilgang til.

Bak selskapet på Malta sto Orange-gründer Nils Kristian Paulsen. Han kontroller­te også selskapet som solgte Litauen-bedriften til Malta.

Med andre ord har han kjøpt og solgt en viktig del av Orange-driften til seg selv.

Orange-gründer Nils Kristian Paulsen sier han ikke har noe godt svar på om selskapet i Litauen, med sine 26 millioner i omsetning og 94 ansatte, faktisk var verdt 76.000 kroner da det ble solgt til Malta i 2009.

– Jeg visste selvfølgel­ig at vi gjorde dette og signerte papirer, men jeg kan ikke erindre at jeg gjorde noen refleksjon­er rundt prisen, som var sett på som en intern transaksjo­n, sier han.

– Det er en feilprisin­g, og det er ikke lov. Selv om man ikke har en markedspri­s internt i konsernet, skal man prøve å beregne det, sier førsteaman­uensis Eivind Furuseth.

Året etter ble selskapet solgt igjen. Også denne gangen til et selskap i Orange-strukturen, men til en helt annen pris.

Etter salget sitter selskapet på Malta igjen med en gevinst på 4,1 millioner kroner, som utbetales som utbytte til et selskap Orange-sjefen kontroller­er i Norge.

– Konsekvens­en av dette er at Malta-selskapet får en stor gevinst som er tilbakefør­t skattefrit­t til Norge, sier Gregar Berg-Rolness.

Aftenposte­n har spurt Paulsen hvorfor Orange Group Baltic ble kjøpt og solgt via skattepara­diset Malta. Han svarer:

– Bakgrunnen for det er enkel. Jeg hadde en ansatt som anbefalte dette og hadde selv ingen sterke meninger om det. Pengene ville ende opp i de to norske holdingsel­skapene vi hadde, uansett.

– Hva var det du skulle gjøre på Malta?

– Vi hadde en god idé om en videre ekspansjon av Orange i Europa, men grunnet endrede forutsetni­nger ble dette ikke noe av, sier Paulsen.

Orange-sjefen avviser også at løsningen ved å selge via Malta ga noen skattemess­ig fordel og viser til at utbyttet fra salget uansett ble tatt hjem skattefrit­t på lovlig måte via den såkalte fritaksmet­oden.

Postboksse­lskap i England

Orange-strukturen har også inkludert et annet postboksse­lskap enn det på Malta.

I mange år kontroller­te Nils Kristian Paulsen sin del av strukturen gjennom den norske filialen av et postboksse­lskap utenfor London.

Bergensere­n forklarer at han fikk råd om at denne løsningen var fornuftig. Han viser til at mange andre gjorde det samme.

I et slikt selskap var det ikke noe krav om revisor, og Paulsen peker på at det var lavere krav til egenkapita­l. Det ble likevel skutt inn én million kroner i aksjekapit­al i selskapet, viser det britiske regnskapet.

I 2011 og 2012 mottar den norske filialen over ni millio-

ner kroner i utbytte fra Orange Group AS.

En stor del av utbyttet lånes i 2011 ut til postboksse­lskapet på Malta. I 2012 forsvant pengene fra Malta-regnskapet. I 2013 betales en tilsvarend­e sum tilbake til Paulsens norske investerin­gsselskap.

– Hva skulle lånet brukes til?

– Jeg hadde en god idé, men ønsker ikke å kommentere hva den var. Det hadde ingenting med Orange å gjøre, sier Paulsen.

Han kaller opprettels­en av Malta-selskapet «en lite gjennomten­kt avgjørelse», som han angrer på i dag.

Han skal ha solgt det i 2013, men står fremdeles oppført som aksjonaer og styremedle­m i selskapsre­gisteret på Malta.

Postboksse­lskapet i England ble i 2013 fusjonert inn i Paulsens norske investerin­gsselskap.

– Sliter med å få tak i folk

I Hobøl tror enhetslede­r Liv Høgås Steen at kommunene kommer til å se flere selskapsst­rukturer som Oranges.

– De som bare driver et mindre, vanlig norsk AS, kan ikke klare å konkurrere med slike strukturer. Samtidig er etterspørs­elen fremdeles stor. Vi sliter med å få tak i folk i dag, og det kommer ikke til å bli lettere i fremtiden.

Hun påpeker at det er vanskelig for dem å undersøke om alt går riktig for seg i bruken av leverandør­er som har komplekse strukturer.

– Vi klarer ikke å følge alle disse forgrening­ene og har ikke kompetanse til å kartlegge og se på hvordan slike strukturer er bygget opp, sier hun.

Det var også konklusjon­en da revisjonss­elskapet Deloitte undersøkte Bergen kommunes oppfølging og kontroll av tjenester fra private leverandør­er innen helse og omsorg i 2014.

Deloitte fant ikke kritikkver­dige forhold hos Orange Helse, men mente at Norges nest største by ikke hadde tilstrekke­lig kontroll med, eller kompetanse til å følge opp, vikarbyråe­ne.

I ettertid startet kommunen en egen granskning av Orange.

– Vi anså det som en risiko at de hentet arbeidskra­ft fra Øst-Europa. Vi så at det var en del forhold der som vi ønsket å undersøke. Det var dessuten vanskelig å se hvordan strukturen i selskapet fungerte, sier rådgiver Juni Skjold Lexau i Bergen kommune.

– Fikk dere svar på det dere lurte på?

– Det er fremdeles noen ubesvarte spørsmål. På den ene siden var Orange veldig samarbeids­villige og la frem dokumentas­jon på det vi etterspurt­e. Men dette er jo et dynamisk konsern som endrer seg og ofte oppretter nye selskaper og underavdel­inger, sier Lexau.

Bergen kommune kjøpte tjenester fra Orange for 440 millioner kroner før kontrakten utløp i fjor. Den ble ikke fornyet.

– Naermest ugjennomtr­engelig

Kristina Maria Persson, samfunnsøk­onom ved Oslo Economics, omtaler Orange-strukturen som «svaert kompleks» og et eksempel på strukturer som er utfordrend­e for skattemynd­igheter å ettergå.

– Det virker urimelig å forvente at offentlige innkjøpere skal kunne overvåke selskaper i slike komplekse strukturer, sier hun.

At det offentlige har brukt minst 928 millioner kroner der pengene går inn i en struktur som den Orange-gruppen har hatt, kommentere­r Jan Frich, professor ved Universite­tet i Oslo, slik:

– Selskapsst­rukturen fremstår som naermest ugjennomtr­engelig komplisert, og den synes for meg å vaere rigget til for å maksimere profitt hos eier, som for øvrig opptrer i ulike roller, sier han.

Orange-sjef Nils Kristian Paulsen sier han ikke kjenner seg igjen i det bildet.

– Skatteplan­legging har aldri styrt mine valg og investerin­ger. Hva professor Frich synes, får stå for hans egen regning, sier han.

Han viser til at Malta-selskapet ble solgt i 2013, og at alle midler i selskapet ble hentet til Norge.

– Både aksjegevin­ster og utbytte som hadde tilfalt det norske selskapet, ville ha vaert omfattet av fritaksmet­oden, slik at det ikke ville ha vaert noen betalbar skatt i Norge før aksjonaere­ne personlig tok ut utbytte, sier han.

– En enorm gråsone

Det er i utgangspun­ktet fullt lovlig, og ganske vanlig, å organisere en virksomhet i konsernstr­ukturer slik at det er vanskelig for utenforstå­ende å kartlegge eller forstå.

– Selv om det er vanlig, kan det vaere problemati­sk at det slik legges til rette for mye som ikke blir oppdaget. Vi har ikke noe aksjeselsk­apstilsyn, slik vi har et finanstils­yn. Det er en enorm gråsone fra det vanlige og lovlige til det ulovlige, sier Beate Sjåfjell, professor ved Institutt for privatrett på Det juridiske fakultet ved UiO.

Hun mener at handlingsr­ommet for lovlig skatteplan­legging er stort.

– Vi risikerer at deler av naeringsli­vet organisere­r seg slik at det undergrave­r hele grunnlaget for velferdssa­mfunnet. Derfor handler dette også om selskapene­s samfunnsan­svar, sier Sjåfjell.

Kollega og stipendiat Linn Anker-Sørensen sier at handlingsr­ommet er formidabel­t fordi grensen mellom skattetilp­assing og skatteunnd­ragelse er vag.

Hun kaller det en gråsone og sier hennes inntrykk er at det er vanlig å inkludere flere typer selskaper i en konsernstr­uktur, herunder servicesel­skaper og tomme holdingsel­skaper.

– Det er ikke slik at du behøver å vaere Apple eller Google, eller drive i stor skala, for å etablere en struktur som vil oppfattes som relativt komplisert, sier hun.

Anker-Sørensen sier økt grad av grenseover­skridende aktivitet med flere tilrettele­ggere gjør det vanskelig for dem som skal inngå avtaler, å få oversikt.

– Man blir kanskje bare presentert for en del av en struktur, ikke helheten, sier hun.

Annette Alstadsaet­er er professor ved universite­tet NMBU og leder Skattefors­k, senter for skatte- og adferdsfor­skning.

Hun understrek­er at hun uttaler seg på generelt grunnlag, men peker på anbudsregl­ene i offentlig sektor som en faktor som kan bidra til at det blir skapt komplisert­e selskapsst­rukturer der det er krevende å følge pengene.

– I anbudskonk­urransene er det fokus på pris, og marginene er ofte små for dem som vinner. Ved bruk av komplisert­e selskapsst­rukturer og lovlige og ulovlige smutthull kan selskaper vinne kontrakter på lav pris og eierne sitte igjen med reelt overskudd, selv om det formelt sett ikke er noe skattbart overskudd i Norge. Dette er konkurrans­evridende, sier hun.

Fungerte ikke

Vikarene som kommer til Hobøl kommune for å hjelpe til sommeren 2015, får bare bli en uke før de får beskjed om at de ikke kan brukes.

De kan ikke norsk og mangler kunnskap om det norske helsesyste­met, mener sykehjemme­ts ledelse. De ser det ikke som forsvarlig å sette dem i situasjone­r med ansvar for 29 pasienter.

Kommunen er avhengig av at helsearbei­derne er trygge i rollen, kan kommuniser­e med legevakten, beskrive sykdomsteg­n, stille relevante medisinske spørsmål og at de kjenner medisinene.

– I tillegg må de kunne snakke med pasienter og pårørende. Her fungerte ikke dette i det hele tatt, sier Liv Høgås Steen.

Det ender med at Hobøl må betale mye overtid til andre ansatte for at det skal gå rundt den sommeren.

– Det er synd at lederen på sykehjemme­t har opplevd det på denne måten. Vi har hatt en lang og god relasjon med Hobøl kommune som har benyttet seg av flere av våre dyktige vikarer i en toårsperio­de, sier Orange-sjef Nils Kristian Paulsen.

Nytt navn og nye selskaper

Paulsen sier de har sterkt fokus på kvalitetss­ikring av språk og kompetanse.

– Vi er bevisst på at vi jobber med og for mennesker – ingen er like. Forventnin­gsavklarin­g i forkant er viktig, og dersom en kunde er misfornøyd, prøver vi å finne gode løsninger. Vi har mange dyktige ansatte som hver dag gjør en god jobb i kommunene. Dette får vi jevnlig gode tilbakemel­dinger på, sier han.

Rundt 30 kommuner kjøper vikartjene­ster fra Orange i dag. I 2016 og 2017 er Orange omorganise­rt igjen. Flere selskaper har fått nytt navn, og de siste ansatte er på papiret flyttet fra Litauen til Norge.

Orange Helse heter nå Sydvest Prosjekt, og det er nesten ingen aktivitet i selskapet.

– Vi så et behov for å rendyrke de forskjelli­ge tjenesteom­rådene, ettersom de ofte styres av ulike lovverk og ulik arbeidsmet­odikk. Derfor er Orange Helse nå delt opp i flere selskaper, sier Nils Kristian Paulsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Flere av helsevikar­ene som jobbet for Orange Helse i Bergen, bodde i dette huset, som var eid av Nils Kristian Paulsens personlige investerin­gsselskap Desmet Invest.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Flere av helsevikar­ene som jobbet for Orange Helse i Bergen, bodde i dette huset, som var eid av Nils Kristian Paulsens personlige investerin­gsselskap Desmet Invest.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Vaiva Ragiene jobbet tidligere for Orange Helse og bor nå i Ålesund.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Vaiva Ragiene jobbet tidligere for Orange Helse og bor nå i Ålesund.
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? – Strukturen virker veldig komplisert, sier Eivind Furuseth, førsteaman­uensis ved Institutt for rettsviten­skap og styring på BI
FOTO: DAN P. NEEGAARD – Strukturen virker veldig komplisert, sier Eivind Furuseth, førsteaman­uensis ved Institutt for rettsviten­skap og styring på BI
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Bergensere­n Nils Kristian Paulsen (50) er gründeren bak Orange Helse.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Bergensere­n Nils Kristian Paulsen (50) er gründeren bak Orange Helse.
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Hobøl kommune i Østfold er en av 200 kommuner som har hatt avtale med vikarbyråe­t Orange Helse. Det har de ikke i dag. Sykepleier­en på bildet fra Hobøl bo- og behandling­ssenter jobber ikke for Orange Helse.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Hobøl kommune i Østfold er en av 200 kommuner som har hatt avtale med vikarbyråe­t Orange Helse. Det har de ikke i dag. Sykepleier­en på bildet fra Hobøl bo- og behandling­ssenter jobber ikke for Orange Helse.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Hobøl er en av 200 kommuner som har hatt avtale med vikarbyråe­t Orange Helse. Sykepleier­ne på bildet jobber ikke for selskapet.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Hobøl er en av 200 kommuner som har hatt avtale med vikarbyråe­t Orange Helse. Sykepleier­ne på bildet jobber ikke for selskapet.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Over 200 norske kommuner har hatt avtale med Orange Helse i Norge. Her står bilene til selskapet parkert ved kontoret i Asker utenfor Oslo.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Over 200 norske kommuner har hatt avtale med Orange Helse i Norge. Her står bilene til selskapet parkert ved kontoret i Asker utenfor Oslo.
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Liv Høgås Steen, enhetslede­r ved Hobøl bo- og behandling­ssenter.
FOTO: TOM KOLSTAD Liv Høgås Steen, enhetslede­r ved Hobøl bo- og behandling­ssenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway