Aftenposten

Tror ikke de vil klare å rydde veiene i dag

- STEIN ERIK KIRKEBØEN WASIM K. RIAZ NTB

Det er bare å finne frem snømåken. Nå får den svingt seg!

Bymiljøeta­ten har i løpet av helgen forberedt seg på brøyting og bortkjørin­g av snø fra fortauer, men de varslede mengdene snø kan skape utfordring­er for fremkommel­igheten i dag.

– Det kan bli enkelte avvik i normal fremkommel­ighet de naermeste dagene, men vi skal jobbe på høygir for å holde Oslo fremkommel­ig og trygg, sier Joakim Hjertum i Veiseksjon­en i Bymiljøeta­ten til NTB.

Det er få snødeponie­r i Oslo, opplyser Hjertum. Når forholdene blir så krevende som det som er meldt i natt, blir det en utfordring å få store mengder snø raskt vekk fra gater og fortau.

Det er ventet mellom 30 og 40 millimeter nedbør i Oslo-området i løpet av natten. I praksis betyr dette at enkelte områder på Østlandet kan få nesten 40 cm snø i løpet av 12–14 timer.

– Det avhenger av temperatur og fuktighet, men en god, gammel tommelfing­erregel sier at det blir én centimeter snø av én millimeter nedbør, sier statsmeteo­rolog Terje Alsvik Walløe.

Yr varsler 40 cm på Kikutstua, drøyt 30 cm på Blindern og i Holmenkoll­en og snaut 30 cm på Holmlia. Allerede torsdag kan det komme mer snø, men det er foreløpig uklart hvor mye det er snakk om.

– Det skal blåse ganske milde vinder fra sør/sørvest og de har med seg mye nedbør. Siden vindretnin­gen er som den er, ser det ut til å bli mest nedbør på vestsiden av fjorden, men det blir mye over alt, sier Alsvik Walløe.

Snøen deler folket

Meteorolog­en vet godt at varsler om mye snø deler folket i vinternasj­onen Norge i to.

– Mange gleder seg over fin vinter og gode snøforhold, men jeg har inntrykk at de ikke er så mange som vi liker å tro. Jeg tror kanskje de som frykter slaps, glatte fortau og enda med snømåking, ikke jubler når vi varsler snø.

– Men den snøen som kommer, enten vi vil eller ikke, blir den liggende?

– Ja, det ser sånn ut. Det blir gradvis kaldere og det skal holde seg kaldt, sier Alsvik Walløe.

Mot slutten av uken vil temperatur­en synke mot minus ti.

– Det er kaldere enn normalt. På denne tiden er det fire-fem kuldegrade­r det normale i Oslo.

Uvaer over hele landet

I store deler av landet blåste det full til sterk storm i går, og i Nordsjøen blåste det orkan.

I Møre og Romsdal og Trøndelag er det varslet at kastevinde­ne i lavlandet kan komme opp i 45 meter i sekundet på utsatte steder.

– Dette er helt på grensen til ekstremvae­r, sier statsmeteo­rolog Vibeke Thyness ved Meteorolog­isk institutt til NRK.

– Ingen tvil om at dette er et skikkelig vinteruvae­r, og det har fortsatt potensial til å bikke over til ekstremvae­r, sier hun.

Hustak revet av

I går morges rev vinden taket av en tomannsbol­ig på Sotra i Hordaland og langs kysten har flere traer blitt veltet eller knekt.

Samtidig ble mange ferge- og flyavgange­r innstilt og en rekke fjelloverg­anger i Sør-Norge ble stengt eller hadde kolonnekjø­ring.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Store mengder snø er underveis på Østlandet.
FOTO: ROLF ØHMAN Store mengder snø er underveis på Østlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway