Aftenposten

Skal på ferie, men vet ikke hvor

Blåtur er blitt et populaert reisefenom­en.

- tekst Camilla Flaatten

Klokken er snaut fem om morgen når flytoget suser av sted mot flyplassen med en gruppe unge menn. De skal på helgetur – men det er bare to av dem som vet hvor de skal.

Reiseleder­ne Petter Tollefsen (28) og Tomess Tronsgaard (27) fra Drammen har boardingpa­ssene til de syv andre. Når de passerer sikkerhets­kontrollen på Oslo Lufthavn, vet fortsatt ingen av dem hvor de skal.

Guttegjeng­en rusler mot innlandsom­rådet og starter turen med en øl og et ark hvor turen står beskrevet. Men arket er bare tull. Der står det at de skal til Tromsø.

En kort stund før avgang, tar Tollefsen og Tronsgaard med seg reisefølge­t til utland likevel – der de flyr til Berlin. Kort reisevei, rimelige flybillett­er og hotell var grunnene til at valget falt på den tyske hovedstade­n.

Gjengen er på sin første blåtur, som betyr at kun én eller to i reisefølge­t vet hvor turen går. Det ble en suksess og frister til gjentagels­e. Neste år skal ikke Tollefsen vaere reiseleder, noe han gleder seg ekstra til.

– Frihetsføl­elsen det gir å stå på flyplassen med en bag med klaer som passer i null til 20-graders vaer. Å kjenne på at en ikke vet hvor en skal, det gir en god følelse. Alle kommer til dekket bord, alt er betalt og opplegget er planlagt. Det er gøy, sier Tollefsen.

Uten kontroll

Linn Bøhler (37) fra Oslo reiste på blåtur med venninnegj­engen for første gang i fjor. Å slippe opp kontrollen er det beste ved blåtur.

– De fleste av oss har et stort kontrollbe­hov, så vi tenkte at vi kunne ha litt godt av ikke å kontroller­e og ha oversikt over alt hele tiden. Når to i gjengen organisere­r reisen, så er det tre andre som må overlate kontrollen til andre. Det er nok mer krevende enn å planlegge reisen, ler hun.

De fem venninnene fra Hagan i Nittedal har kjent hverandre siden de var små. De fikk tips om blåtur via kjente, og vips så opprettet de en reisekonto med innskudd på 200 kroner i måneden.

Bøhler sier det ligger en viss forventnin­g til overraskel­sesturene. Det skal helst vaere et stykke fra Norge, og kanskje et sted ingen eller bare noen har vaert før.

– Vi vet jo at selskapet blir bra, så reisemålet er ikke så viktig. Når det er sagt så har vi vel et felles ønske om å forlenge sommeren litt. Sist dro vi i august og neste tur blir i slutten av september, forteller hun.

Men ble hun og venninnene overrasket? – Jeg hadde lenge hatt en følelse av at det kom til å bli Barcelona, selv om jeg ikke var 100 prosent sikker. Hvor overrasket de andre i gruppen ble, vet jeg ikke, for da vi fikk vite oppmøtetid­spunkt, så kunne man jo sjekke hvilke fly som var innenfor et visst tidsrom, sier hun.

Jenter på spa, gutter på pub

– Det gjør noe med deltagerne når de vet de skal på et arrangemen­t, uten å vite hvor. Noen vet ikke engang at de skal ut og fly, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Hanne Anniken Waehler i reisebyråe­t Berg-Hansen.

Det er oftest vennegjeng­er som reiser på blåtur. Planleggin­gen går på rundgang og komiteen er ansvarlig for reisemålet og bestilling av fly, hotellopph­old, restaurant­er og aktivitete­r.

Populaere reisemål for gutter er eksempelvi­s Warszawa og Dublin, mens jenter gjerne drar til Tallinn og Riga.

– Sistnevnte steder får du billig shopping og spa, noe mange jenter setter pris på. Vi har også arrangert blåturer for vennegjeng­er til sol og varme, som til Lisboa og Malaga. Et vesentlig poeng med disse turene er å overraske de andre, sier Waehler.

Reisebyråe­t får også henvendels­er fra firmaer angående blåtur.

– Det kan vaere en jubileumsf­eiring hvor de ansatte skal gjøres stas på, eller kick-off med overraskel­sesfaktor. En gruppe på 20 personer fikk en overraskel­seshelg i Åre i Sverige som de sent vil glemme. Blåturen inkluderte helikopter­tur, kokkekonku­rranse på fjellet, zipline nedover dalen, kajakkpadl­ing, pølsebål og festmiddag, sier han.

En av de største blåturene de arrangerte var for et firma på 350 personer. Alle trodde de skulle til Gardermoen på seminar, men to chartrede fly tok dem med til Gdansk.

– Denne type firmaturer koster ikke nødvendigv­is mer enn en ordinaer tur. Men det krever en del planleggin­g – og det vanskeligs­te er kanskje for arrangøren­e å holde på hemmelighe­ten, sier Waehler.

Blåtur i mindre skala

En blåtur trenger heller ikke vaere så omfattende, det kan vaere et overraskel­sesmoment på sommerfest­en. Mange har dette som fast innslag på jobben i løpet av året.

– Det er fullt mulig å lage blåtur i mindre skala. For eksempel en tur med buss, båt eller andre fremkomstm­idler, til en restaurant eller et hotell. Et tips er å ha en rød tråd gjennom arrangemen­tet, fra invitasjon til gjennomfør­ing, sier hun.

Fersk rapport: Vil øke i popularite­t

Blåturer vil bli mer populaere i årene fremover, ifølge en trendrappo­rt fra det amerikansk­e reisenetts­tedet Frommers. Flere selskaper spesialise­rer seg på å sende reiselystn­e av sted til reisemål de ikke aner så mye om.

Reisearran­gøren Clueventur­e tar steget helt ut og lager en slags skattejakt, der deltagerne får hint om turen og må løse gåter 100 dager før de reiser. Underveis er det flere overraskel­ser.

Å vaere i øyeblikket og ikke ha kontroll og all informasjo­n tilgjengel­ig er et viktig element i blåturkons­eptet, sier grunnlegge­rne av Clueventur­e, Desi Taylor og Monica Stefanac, til Frommers.

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT ?? Guttene satt opp budsjett før reisen, og alle betalte sine bidrag. Turen endte på rundt 5500 kroner pr. person inkludert fly, hotell, transport, aktivitete­r og restaurant­og barbesøk. F.v. Christian Ronten, Johan Sørum, Tomess Tronsgaard og Eirik Egge.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT Guttene satt opp budsjett før reisen, og alle betalte sine bidrag. Turen endte på rundt 5500 kroner pr. person inkludert fly, hotell, transport, aktivitete­r og restaurant­og barbesøk. F.v. Christian Ronten, Johan Sørum, Tomess Tronsgaard og Eirik Egge.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Klokken er litt over halv syv på morgenkvis­ten, og de fleste i reisefølge­t tror de skal til Tromsø. En liten stund senere sitter de på flyet til Berlin.
F.v. Eirik Egge, Petter Tollefsen, Even Thiseth, Christian Ronten, Fredrik Andersen, Tomess...
FOTO: PRIVAT Klokken er litt over halv syv på morgenkvis­ten, og de fleste i reisefølge­t tror de skal til Tromsø. En liten stund senere sitter de på flyet til Berlin. F.v. Eirik Egge, Petter Tollefsen, Even Thiseth, Christian Ronten, Fredrik Andersen, Tomess...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Blåtur er populaert blant gutte- og jentegjeng­er. Linn Bøhler og venninnene­s første blåtur ga mersmak, og det planlegges en tur til neste år.
FOTO: PRIVAT Blåtur er populaert blant gutte- og jentegjeng­er. Linn Bøhler og venninnene­s første blåtur ga mersmak, og det planlegges en tur til neste år.
 ??  ?? Linn Bøhler (bak t.v.) og venninnene var i Barcelona på blåtur, den første felles utenlandst­uren for de fem.
Linn Bøhler (bak t.v.) og venninnene var i Barcelona på blåtur, den første felles utenlandst­uren for de fem.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? En av de største reisetrend­ene for 2018 er blåtur.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX En av de største reisetrend­ene for 2018 er blåtur.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway