Aftenposten

Kan Trump ta aeren for å ha knekket IS?

Ett år etter at Trump tok over makten, er IS kraftig svekket.

- TOR ARNE ANDREASSEN CHRISTINA PLETTEN Istanbul/New York

Donald Trump har ledet verdens mektigste militaerma­kt i ett år. Kan han ta aeren for å ha knekket IS?

Trump lovet under valgkampen at han skulle «bombe skitten ut av IS». Ett år etter at han tok over makten, er IS kraftig svekket. Terrorgrup­pen er drevet ut av nesten hele det store territorie­t de hadde okkupert. Deres hovedsete i Raqqa falt i oktober til styrker med amerikansk støtte.

President Trump og hans medarbeide­re tar aeren for utviklinge­n. Men stemmer det? Hva har i så fall Trump-regjeringe­n gjort annerledes enn sine forgjenger­e?

Både tilhengere og kritikere av presidente­n peker på én svaert tydelig trend: Trump har gitt militaeret mer makt og selvstyre. Han har også gitt dem mer ressurser, mens han har kuttet brutalt i diplomatie­ts stab og budsjetter.

Spørsmålet er om dette har gitt raske og effektive resultater på bakken. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide er en av dem som roser Trump-regjeringe­ns nye militaere strategi:

– De har en tilnaermin­g som vi opplever som veldig fornuftig, både i kampen mot IS og når det gjelder Afghanista­n og SørøstAsia, sa utenriksmi­nisteren til Aftenposte­n under besøket i Washington nylig.

Fleksibili­tet og realisme

Trump er mer villig til å konfronter­e USAs fiender – IS, Syria, Iran, Nord-Korea – enn Obama var, mener førsteaman­uensis Hilmar Mjelde ved Universite­tet i Bergen. Mjelde, hjemvendt gjestefors­ker fra Stanford-universite­tet, påpeker også at presidente­n har trappet opp innsatsen mot IS.

– Dette er en vanskelig balansegan­g. Amerikansk overmot under Bush jr. førte USA inn i et uføre i Midtøsten. På den andre siden mener jeg Obama lot seg lamme av frykten for konsekvens­er, sier Mjelde.

Trumps «America First»-strategi innebaerer først og fremst fleksibili­tet, kombinert med en formidabel satsing på militaer kapasitet, mener USA-eksperten.

– Slik sett er Trump mer som Reagan enn Bush jr. – amerikansk militaerma­kt uten de store intervensj­onene. Samlet sett har USAs utenrikspo­litikk tatt et steg i retning av mer utpreget «realpoliti­kk», altså interessep­olitikk, og bort fra idealisme, sier Mjelde.

– Kjemper for å vinne

IS begynte å tape kontrollen over områdene sine i Syria og Irak allerede før Trump overtok.

– Planen for å erobre Raqqa ble utviklet for to år siden, under Obama, sa tidligere forsvarsmi­nister Ash Carter til CNN i oktober i fjor.

– Gjennomfør­ingen og tidsskjema­et ble fulgt omtrent slik man hadde sett for seg.

Blant annet ble angrepet på Mosul i Irak igangsatt i oktober 2016, flere måneder før Trump kom til makten. Et vendepunkt i krigen mot IS var da Russland gikk tungt inn i Syria-krigen med støtte til president Bashar al-Assad. I tillegg har kurdiske styrker spilt en viktig rolle i kampen mot de ekstreme islamisten­e, og det samme har sjiamuslim­ske militser og regjerings­styrkene i Irak og Syria.

Trump har likevel hevdet at man før kjempet for å vaere politisk korrekte, mens man nå kjemper for å vinne.

– Jeg forandret reglene for militaert engasjemen­t totalt, jeg forandret holdningen i militaeret totalt, og de har gjort en fantastisk jobb, sa Trump i oktober til radiokanal­en WMAL.

Men det er også blitt hevdet at de nye reglene kan ha ført til at flere sivile blir drept, blant annet i slaget om Mosul. Langt flere sivile har mistet livet etter de alliertes bombing enn det Pentagon har vaert villig til å innrømme, ifølge undersøkel­ser New York Times har foretatt i Irak.

Tre presidente­r har kjempet mot islamsk ekstremism­e siden 11. september 2001.

Militaer frihet

Den viktigste endringen Trump har iverksatt, er å gjøre prosedyren­e for bruk av amerikansk militaerma­kt mer fleksible. Dette har vi sett i praksis i Syria, Irak, Jemen, Somalia, Afghanista­n og andre steder der USA er militaert engasjert uten formelt å vaere i krig.

De militaere har fått større frihet til selv å avgjøre om et mål er legitimt, og om faren for tap av sivile

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB SCANPIX ?? Commander-in-chief Donald Trump gjør salutt under et besøk ved USAs stillehavs­kommando på Hawaii i november.
FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB SCANPIX Commander-in-chief Donald Trump gjør salutt under et besøk ved USAs stillehavs­kommando på Hawaii i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway