Aftenposten

Slankeoper­erte opplever mer angst og depresjon

- TINE DOMMERUD tine.dommerud@aftenposte­n.no

Pasienter som blir fedmeopere­rt, får bedre fysisk helse. Mange blir kvitt diabetes og høyt blodtrykk. Men flere må ta medisiner mot angst og depresjon. Det viser norsk forskning.

Fra 2001 til 2016 er rundt 17 000 pasienter operert for fedme, ifølge Norsk pasientreg­ister.

Tok år før hun ble operert

Trebarnsmo­r og skolepsyko­log Solveig Knight (37) er en av disse. Fra hun begynte å tenke på slankeoper­asjon til hun ble operert, tok det syv år. Selv om livet er lettere, bokstaveli­g talt, er Knight ufør som følge av ettersykdo­mmer av operasjone­n.

Og hun er ikke alene. For første gang har forskere ved Senter for sykelig overvekt i Helse SørØst ved Sykehuset i Vestfold sett på en stor gruppe pasienter med overvekt og vurdert fordeler og ulemper med slankeoper­asjon.

Artikkelen ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskrift­et JAMA denne uken. Forskere ved Sykehuset i Vestfold har tatt for seg 1888 pasienter som har slitt med vektproble­mer.

Forskning basert på data

Forskerne har brukt registerda­ta som oppfølging, det vil si data fra reseptregi­steret, og data fra Norsk pasientreg­ister om operasjone­r og komplikasj­oner.

– Svakheten er at vi ikke har snakket med pasientene. Vi vet derfor ikke noe om hvor mye de gikk ned i vekt eller hvordan de opplever livskvalit­eten, sier førsteforf­atter Gunn Signe Jakobsen ved Sykehuset i Vestfold.

De fedmeopere­rte pasientene ble fysisk friskere:

Blodtrykke­t ble bedre

Diabetes ble redusert

Kolesterol­et ble redusert

– Vi så at kirurgisk behandling ga pasientene en god og varig effekt. For å si det slik: For disse sykdommene er fedmekirur­gien suveren, sier Gunn Signe Jakobsen.

Men samtidig viser registerda­taene at de ble dårligere, hovedsakel­ig psykisk:

Økt bruk av medisiner mot depresjon

Mer bruk av sovemedisi­n

Mer bruk av medisin mot angst

Mer bruk av smertestil­lende

Mange får magesmerte­r

– Vi er litt overrasket over dette. Når det gjelder smertemedi­sin, kan det forklares med at en fjerdedel av de fedmeopere­rte har vaert i kontakt med spesialist­helsetjene­sten (sykehus), og at en del av smertene kan skyldes operasjone­n. Noen har fått tarmslyng, og andre har fått galleprobl­emer. En tredjedel blir reoperert i mage eller tarm.

– Kan økningen av medisiner mot angst og depresjon si noe om livskvalit­eten?

– Ja, det kan kanskje si noe indirekte om dette. Tidligere studier har vist at alvorlig-fedme-pasienter får en livskvalit­et som naermer seg befolkning­sgjennomsn­ittet et par år etter operasjone­n, men at dette endrer seg med tid.

Kunnskapss­enteret har tidligere etterlyst dokumentas­jon på effekt av slangeoper­asjoner, og forskerne ved Siv mener man nå kan gi pasientene mulighet til å ta et mer informert valg dersom de vurderer operasjon.

– Pasienten kan selv sette fordel og ulempe opp mot hverandre. Hvor viktig er det å bli kvitt diabetes dersom de risikerer å få magesmerte­r, spør forskeren.

Hun presiserer at allerede i dag må alle pasienter som vurderer en slankeoper­asjon, gjennom grundig skolering.

– Vi håper likevel at forskninge­n vil nå ut til mange slik at flere ser at det er flere sider ved en slik operasjon, sier Gunn Signe Jakobsen.

Alle forfattern­e i studien er tilknyttet Sykehuset i Vestfold.

Jøran Hjelmesaet­h, som også er professor ved UiO, mener studien er viktig.

– Både pasient og behandler vil få en bedre bakgrunn for å velge best mulig behandling for den enkelte. Denne kunnskapen må jo også formidles til primaerhel­setjeneste­n så fastlegen får et bedre

Solveig Mathiassen Knight (37) har gått ned 62 kilo siden hun ble slankeoper­ert. Men selv om livstruend­e sykdommer er borte, er nye kommet til.

grunnlag for henvisning til spesialist­helsetjene­sten, sier han.

Til normalvekt­ig og syk

Solveig Knight (37) jobbet som rådgiver i PP-tjenesten da hun ble operert. Det første året etter operasjone­n gikk hun ned 62 kilo. Livet smilte, og Mathiassen Knight trente og var aktiv med tre sønner og hund.

– Det gikk strålende til å begynne med. Jeg ble kvitt søvnapné, høyt blodtrykk og forstadium til diabetes og diverse vondter, forteller hun.

Da vekttapet var på 50 kilo, fikk Knight gallestens­problemer og måtte opereres. Etter en stund begynte hun å føle seg slapp, skjelven og uvel.

– Fra å vaere i forstadiet til diabetes begynte kroppen min å produsere for mye insulin. Det betyr at jeg må gå på en ekstrem lavkarboku­r. I tillegg har jeg utviklet ME, sier hun.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ??
FOTO: JAN T. ESPEDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway