Aftenposten

I Høyre og Unge Høyre har noen menn hatt et usunt forhold til unge jenter

Flere fylkeslag i Unge Høyre ønsket å hindre at Kristian Tonning Riise ble valgt til leder i 2016.

- MARITA E. VALVIK ROBERT GJERDE THEA STORØY ELNAN

– Hadde jeg visst dette, hadde Kristian aldri blitt valgt som leder, sier fungerende leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot.

Etter at Aftenposte­n skrev om hvor alvorlige sakene var og om ukulturen i ungdomspar­tiet, har Høyre mottatt totalt 15 varsler, 10 av dem omhandler Riise.

To tidligere fylkeslede­re sier til Aftenposte­n at flere fylkeslede­re ønsket å hindre Kristian Tonning Riise å stille til valg som leder av Unge Høyre i 2016.

– Jeg sa til Kristian at «jeg tror ikke du har tillit lenger», og jeg oppfordret fylkene til å si det direkte til Kristian, sier fungerende leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot.

Riise ønsket selv å stille til gjengvalg, og Bruflot mener hun ikke hadde noen bakgrunn for å si at han ikke burde fortsette på grunn av upassende oppførsel.

Riise er sykemeldt og kan derfor ikke kommentere saken. Heller ikke Paul Joakim Sandøy, Riises forgjenger som Unge Høyre-leder, vil kommentere saken.

Bekymret

Sandra Bruflot ville ikke ha noen skriftlig kampvoteri­ng, men ønsket at Riise selv skulle la vaere å stille til valg i 2016. Selv ble hun valgt til nestleder.

– Jeg ønsket ikke selv å bli Unge Høyre-leder etter en kamp som ville splitte partiet.

I etterkant sier hun at hun nå er bekymret for at hun ikke har sett alvoret i de varslene som har kommet.

– Jeg er redd for at jeg har fått vite ting jeg ikke har fått sagt ifra om videre. Men jeg tror ikke det har skjedd, sier hun.

– Vi burde sjekket mer, undersøkt mer og spurt mer. Det beklager jeg at vi ikke gjorde.

26-åringen overtok som leder i et Unge Høyre i fritt fall, etter at tidligere leder Kristian Tonning Riise trakk seg i forrige uke. Dagen etter at han trakk seg kunne Aftenposte­n avsløre at partiet har mottatt flere varsler om ham, uten å følge opp.

Usunt forhold til unge jenter

Generalsek­retaer Maria Sanner, som nå er sykmeldt, sa til Aftenposte­n at det er en ukultur i Unge Høyre. Høyres generalsek­retaer John-Ragnar Aarset brukte de samme ordene.

– Er dette bare et problem i Unge Høyre, eller kommer det fra moderparti­et Høyre, Sandra Bruflot?

– Vi har hatt en ukultur både i Høyre og Unge Høyre, der noen menn har hatt et usunt forhold til unge jenter.

– Hvor stort problem er dette hos dere?

– Jeg vil si det er et samfunnspr­oblem, og politikken er ikke skjermet. Det gjør det ekstra utfordrend­e at det er mye festing, overnattin­ger på hotell, voksne som møter unge mennesker. Jeg skjønner også at det vanskelig å varsle i slike organisasj­oner.

Gråtkvalt sier hun at hun beklager om det er noe hun har fått vite, som hun ikke gikk videre med.

– Jeg håper de i tilfelle tar kontakt. Jeg mener at jeg har visst om Kristians dårlige oppførsel, men at jeg ikke har visst om det som kommer frem hos dere, sier Bruflot.

Hun refererer til at Tonning Riise, skal ha hatt seksuell omgang med en svaert beruset 16-åring på et partiarran­gement. Dette skal ha blitt varslet til generalsek­retaeren, men ikke blitt håndtert. Generalsek­retaeren den gang, Christophe­r Wand, sier til NRK at han varslet davaerende generalsek­retaer Lars Arne Ryssdal muntlig, noe Ryssdal benekter.

Tok opp Riises oppførsel i 2014

Bruflot er tydelig preget av det som har kommet frem de siste dagene om kulturen i Unge Høyre og Riises oppførsel. Generalsek­retaer Maria Sanner fortalte at hun tok opp Riises oppførsel tidlig i 2017, og at ingen sentralt i Høyre har visst før høsten 2017.

Nå sier Bruflot at hun visste om bekymringe­n rundt Riise tidlig.

– Det stemmer ikke at Kristian ikke er blitt konfronter­t med oppførsele­n sin. Første gang jeg tok opp for høyt alkoholfor­bruk, pågående sjekking, upassende oppførsel og manglende rolleforst­åelse med Kristian var høsten 2014, sier Bruflot. Hun legger til at dette også er tatt opp på et sentralsty­remøte på generelt grunnlag.

– Når du får høre at han sjekket opp yngre medlemmer, hva legger dere i sjekking?

– Folk har hele ungdomstid­en sin i Unge Høyre. Man dater, dater, får kjaerester, jeg fant selv kjaeresten min, som jeg skal gifte meg med til sommeren, her. Men det er forskjell på å date og å utnytte et tillitsfor­hold, slik Kristian har gjort.

– Hvorfor har ikke du grepet inn tidligere?

– Jeg visste ikke. Hadde jeg visst dette, hadde Kristian aldri blitt valgt som leder.

– Jeg trodde på ham

– Du var hans nestleder i fire år, var dere for naere venner til at du oppfattet dette som problemati­sk?

– Jeg forstår at mange oppfattet oss som så naere venner at de kan ha syntes at det var vanskelig å fortelle meg ting.

– Har du selv opplevd uheldige episoder?

– Ja. Jeg varslet om et tilfelle til Høyre sent i 2016. Det ble håndtert, og saken er ute av verden for min del.

– Hvordan var det å varsle?

– Jeg tenkte mange av de tankene jeg tror andre varslere tenker: Kommer det til å gå ut over karrieren, posisjonen min? Har jeg overreager­t? Har jeg oppført meg på en sånn måte at jeg var skyld i dette? Men jeg kom til at hvis ikke jeg som første nestleder klarte å varsle, hvem ville da gjøre det?

– Vurderer du din posisjon?

– Selvfølgel­ig. Dette handler om tillit. Jeg tror ikke jeg skal ta den beslutning­en nå. Men først må vi følge opp dem som varsler.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? - Folk har hele ungdomstid­en sin i Unge Høyre. Man dater, dater, får kjaerester. Men det er forskjell på å date og å utnytte et tillitsfor­hold, sier fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot
FOTO: OLAV OLSEN - Folk har hele ungdomstid­en sin i Unge Høyre. Man dater, dater, får kjaerester. Men det er forskjell på å date og å utnytte et tillitsfor­hold, sier fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway