Aftenposten

Bevar kontrollen over norsk kraft

- Andreas C. Halse Tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom

Arbeiderpa­rtiet glemmer både sin egen historie og egne velgere dersom de bidrar til at Norge mister kontrollen over egne kraftressu­rser.

Det er mye en kan trekke frem i diskusjone­r om hvorfor og hvordan Norge gikk fra å vaere et relativt fattig bondesamfu­nn til å bli et rikt velferdssa­mfunn. Et poeng som er helt umulig å komme seg bort fra er at en sentral ingrediens var langsiktig og ansvarlig styring av felles naturressu­rser.

Det begynte ikke med oljen. Det begynte med vannkrafte­n. Samtidig som vi fant ut at det var mulig å legge fosser i rør for å produsere ren energi, forsto kloke hoder at vi manglet kapital og kunnskap til å bygge industrien vi ville rundt den nye kraften. Allikevel stilte vi strenge krav til dem som ville investere, og sørget for at alt med tid og stunder skulle tilbake til fellesskap­et. Ved alle korsveier senere har nasjonal kontroll og langsiktig forvaltnin­g vaert selve baerebjelk­en i norsk energipoli­tikk og gitt grunnlaget for levelige strømprise­r og industri i verdenskla­sse.

Med disse historiske erfaringen­e både kan og bør Arbeiderpa­rtiet motsette seg å overlate kontroll over norsk energipoli­tikk til EUs energibyrå, ACER.

Strategisk­e interesser

Europa får et stadig mer integrert energimark­ed, og det er forståelig at de ønsker seg overnasjon­ale institusjo­ner for å regulere at konkurrans­en blir så fri og rettferdig som mulig. Det betyr derimot ikke at det vil vaere i Norges interesse å underlegge seg det samme organet. Som en nasjon med lave kraftprise­r, kalde vintre og mye industri har vi noen strategisk­e interesser i energispør­smål som ikke akkurat går hånd i hånd med EUs ønske om mest mulig fri flyt.

Kombinasjo­nen av flere nye utenlandsk­abler til Europa og avståelse av suverenite­t til EUs energibyrå vil gjøre Norge til en langt mer integrert del av EUs felles kraftmarke­d. Det er et marked med mye høyere priser enn i Norge. En utvikling her i den retning vil ikke bare vaere ille for industri og vanlige forbrukere, men vil også merkes på mange allerede beskjedne kommunebud­sjetter og kunne ha negative konsekvens­er for norsk natur.

Muligheten­e begrenses

Når man leser saksdokume­ntene til Stortinget er det noe uklart nøyaktig hvilke type vedtak man gir EUs energibyrå myndighet til å treffe. Det er i seg selv ikke noe godt tegn. Trenden for lignende strukturer i EU er også at de utvikler seg til å bli mer snarere enn mindre omfattende, og Norge vil ha begrenset mulighet til å kunne motsette seg fremtidige endringer i systemer vi allerede er tilsluttet.

Det er i det hele tatt vanskelig å finne gode grunner til at Arbeiderpa­rtiet bør vaere med på å gamble med norske kraftressu­rser. Landet skal tross alt fortsatt bygges.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway