Aftenposten

Kringsatt av fiender

Polen legger seg ut med naboland og EU. Hjemme peker pilene oppover for regjerings­partiet. De vet å trykke på folkets smertepunk­ter.

- åKommentar Ingrid Brekke Journalist ingrid.brekke@aftenposte­n.no

Fra et kjøkkenbor­d langt ute på den polske landsbygda forteller en firebarnsf­ar hvordan han som trailersjå­før i årevis jobbet døgnet rundt for å forsørge familien. Nå kan han bruke mer tid hjemme med ungene. Den nye barnetrygd­en har gitt familien en ekstrainnt­ekt like høy som månedslønn­en hans.

De kommer til å stemme på regjerings­partiet PiS av takknemlig­het, sier han og kona i en fersk fjernsynsd­okumentar.

Makten sentralise­res

Økonomisk vekst, lav arbeidsled­ighet og velferdsre­former er en forklaring på at regjeringe­n er mer populaer nå enn da den ble valgt. Dessuten har Lov- og rettferdig­hetspartie­t (PiS) faktisk holdt valgløften­e sine.

At konkrete forbedring­er i folks liv trumfer mer abstrakte problemsti­llinger som uthuling av konstitusj­onen, er egentlig lett å skjønne. Men i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er, i EU og i opposisjon­en er bekymringe­n sterk for Polens utvikling i autoritaer retning:

PiS satte inn sine folk i statskring­kastingen.

Nye valglover som vil gi partiet økt innflytels­e over selve valgproses­sen, er på vei

Justisrefo­rmer har lagt domstolene under politisk kontroll.

Det siste punktet fikk EU til å ta frem et hittil ubrukt verktøy fra kassen – den såkalte Artikkel 7 – og true med at landet kan bli fratatt stemmerett­en.

En ny tid starter nå

Warszawa svarer at EU ikke har noe med å blande seg i indre anliggende­r, og at Polen nå omsider blir demokratis­k. Kommuniste­r fra diktaturti­den har dominert institusjo­nene helt frem til nå. Dette er en ny aera, hevder PiS.

– Ingen skal få påtvinge oss sin vilje utenfra. Selv om vi til slutt skulle bli totalt isolerte i Europa, sa Jaroslaw Kaczynski i en tale før jul.

Kazcynski leder regjerings­partiet PiS og regnes som den som egentlig styrer landet.

Rekordstøt­te til EU

Samtidig som Kaczynski snakker om alenegang, er oppslutnin­gen om EU skyhøy. Hele 85 prosent vil forbli medlemmer, det høyeste meningsmål­ingsresult­atet siden før Polen ble med i unionen i 2004, skriver The Independen­t. Bare åtte prosent vil ut.

Regjeringe­n balanserer derfor på slakk line i sin konflikt med EU. De trenger at folk tror på at EU er styrt av venstrelib­eralere som vil underminer­e Polens tradisjone­lle verdier og nasjonale identitet.

Aleks Szczerbiak skriver i The Polish Polititics Blog at støtten til EU er «bred, men grunn», og stiller spørsmål ved om polakker er i ferd med å få et mer instrument­elt syn på EU, ikke minst etter vedtaket om kvoteforde­ling av flyktninge­r.

Nytt EU-budsjett forhandles: Kommer penger til å bli brukt som politisk pressmidde­l mot Polen og Ungarn?

Tidligere var EU et slags sivilisasj­onsvalg, diktaturti­den var over, landet var tilbake i Europa der man hørte hjemme. Nå er muligens stemningen på vei mot å se EU som en kilde til penger landet sårt trenger, mens de felles verdiene kanskje ikke føles så felles som før.

Politisk råskap

Men å bli isolert i Europa er uansett neppe noe folket trakter etter. I dokumentar­en (vist på TV-kanalen Arte) der trailersjå­føren roser barnetrygd­en, deltar også politikere­n Roza Thun. Hun sitter i Europaparl­amentet for partiet Borgerplat­tformen. Thun frykter at PiS skal føre Polen ut av EU, og at landet utvikler seg til et diktatur.

Thun tar også det tyske TV-teamet med hjem og viser eksempler på lokale konflikter. Et sted stenges elever ute fra samfunnshu­set fordi de inviterte en opposisjon­spolitiker til skolen. I byen Kielce må en demonstran­t betale over en månedslønn i bot på grunn av et jakkemerke.

Dokumentar­en har satt PiS i kok. Partimedle­m og visepresid­ent Ryszard Czarnecki i Europaparl­amentet skjelte

Thun ut så grovt at fire partifraks­joner nå krever at han fratas posisjonen som visepresid­ent.

Landsforra­edere

Slik får også Europaparl­amentet oppleve en flik av stemningen i Polen.

Kanskje er denne fiendtligh­eten mot annerledes tenkende det mest ødeleggend­e. Dialog og kompromiss blir umulig. Motstander­e blir fiender, opposisjon­en landsforra­edere.

Igjen og igjen trykkes det på smertepunk­tene som er knyttet til landets traumatisk­e historie med krig og diktatur. Polen er kringsatt av fiender: tyskere, muslimer, eliten i Brussel. EU er det nye Sovjetunio­nen. Selv med høyde for at polsk politisk retorikk er skarpere enn norsk, er forråelsen tydelig.

Opposisjon­en er svak og splittet. Og hvordan skal de møte den hatefulle, aggressive tonen fra regjeringe­n?

Roza Thun uttrykker selv den hjelpeløse frustrasjo­nen hun deler med demokrater i mange land: Vi kan ikke svare på populismen med mer populisme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway