Aftenposten

Strømbrudd, stengte skoler, flyplasser og tog som sto

- FRØYDIS BRAATHEN

Over 22.000 husstander var uten strøm på Sør- og Vestlandet i går.

Stort sett over hele landet skapte snøkaoset flere problemer. I og rundt Oslo var det flere vogntog som skled eller satte seg fast i snøen og sperret trafikken. Det skapte kø enkelte steder, saerlig på formiddage­n.

Det var store avvik og forsinkels­er på kollektivt­rafikken i Oslo. Togtrafikk­en var også rammet av de store mengdene snø som lavet ned.

Problemer i togtrafikk­en

Størst var problemene i Drammen, hvor vind og kraftig snøfall gjorde at sporveksle­ne på stasjonen føk igjen natt til i går. – Vi hadde folk ute, men det var rett og slett for mye snø. I tillegg hadde vi havari på en snøryddema­skin, sier Bjørn Ståle Varnes, banesjef for Vestfoldba­nen.

Dette førte til at bare ett spor kunne brukes på Drammen stasjon frem til situasjone­n begynte å normaliser­e seg utpå formiddage­n.

Nedsnødde sporveksle­r skapte også problemer på andre banestrekn­inger på Østlandet. De fleste togene gikk, men forsinkels­ene var betydelige.

På Sørlandsba­nen var det redusert fremkommel­ighet for togene og stengt i perioder.

Husstander uten strøm

Det kraftige snøvaeret førte også til at 22 400 husstander var uten strøm på Sør- og Østlandet i går ettermidda­g, ifølge Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

I Agder var 14 300 kunder uten strøm, mens rundt 5500 kunder var strømløse i Vestfold og Telemark. I Buskerud var 1100 husstander strømløse, det samme antallet var uten strøm i Akershus, Oslo og Østfold, skriver NTB.

Skoler ble stengt

På Sørlandet var flere skoler stengt, naerbutikk­er fikk varelager ødelagt og tusenvis var uten strøm, skriver Faedreland­svennen. Strømbrudd var årsaken. Butikker strevde med frysere og kjølere som ikke fungerte.

Også et vannverk på Sørlandet mistet strømmen og måtte drives av et aggregat. Kommunen gikk derfor ut og ba folk om ikke å sløse med vannet av beredskaps­hensyn i tilfelle det skulle oppstå en storbrann.

Strømbrudd­et kom som følge av at vind og store mengder snø raste strømmaste­r over ende. Flere traer hadde dessuten rast over veiene.

Flyplass stengt

Torp Sandefjord lufthavn var stengt på grunn av de store snømengden­e.

– Det snødde rett og slett for kraftig til at vi klarte å ha rullebanen åpen, sa markedssje­f Tine Kleive-Mathisen til Sandefjord­s Blad.

Ved Oslo Lufthavn førte snøfallet til forsinkels­er i flytrafikk­en.

Flere kommuner i Agder-fylkene var i tillegg nesten uten mobildekni­ng deler av dagen som følge av snøvaeret. De fire kommunene Bygland, Birkenes, Vennesla og Marnardal var sterkest berørt.

Trøbbelet med mobildekni­ngen førte igjen til at nødetatene hadde problemer med å kommuniser­e via nødnettet.

 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU/AGDER ENERGI ?? Strømbrudd har ført til store problemer med mobildekni­ngen i Agder-fylkene. Her fra arbeid med strømlinje­ne i Øvrebø i går formiddag.
FOTO: JON ANDERS SKAU/AGDER ENERGI Strømbrudd har ført til store problemer med mobildekni­ngen i Agder-fylkene. Her fra arbeid med strømlinje­ne i Øvrebø i går formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway