Aftenposten

Brikkene faller på plass i Solbergs nye regjering

- NTB

Med tre kvinner i front viser den blågrønne regjeringe­n seg på Slottsplas­sen for første gang i dag. Nye oppgaver venter for flere av statsråden­e som får bli.

En rekke rokeringer og endringer er i vente når Venstre på nytt trer inn i regjering. Det er mer enn 12 år siden Norges eldste parti har hatt statsråder.

Partileder Trine Skei Grande blir ny kulturmini­ster, nestleder Ola Elvestuen blir ny klima- og miljøminis­ter, og tidligere stortingsr­epresentan­t Iselin Nybø får ansvaret for høyere utdanning i et oppsplitte­t Kunnskapsd­epartement, fikk NTB bekreftet i går. Også TV 2 og VG melder at dette blir Venstres regjerings­lag.

Onsdag ettermidda­g

Det ligger an til at Høyre og Frp mister én statsrådsp­ost hver, samtidig som det tilføres én ny. Det innebaerer i så fall at Regjeringe­n vil bestå av 20 medlemmer, i likhet med den rødgrønne trepartire­gjeringen som gikk av ved valget i 2013.

Endringene gjøres i statsråd tidlig i ettermidda­g, etter at Stortinget­s spørretime er over i Stortinget.

Flere medier melder at PerWilly Amundsen (Frp) er ferdig som justismini­ster. Også overfor NTB gir kilder uttrykk for dette. Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) nevnes som en annen statsråd på vei ut.

Det ventes at Sylvi Listhaug overtar Amundsens jobb og tar med seg sin gamle portefølje som innvandrin­gsminister. Arbeidet med integrerin­g og inkluderin­g kan komme til å bli løftet ut av Justis- og beredskaps­departemen­tet og over til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet eller til Arbeidsog sosialdepa­rtementet.

Nye oppgaver

Høyres Henrik Asheim, som vikarierte som kunnskapsm­inister i fjor, ligger ifølge VG an til å få ansvaret for grunnskole­n og barnehagen­e, mens dagens statsråd, Torbjørn Røe Isaksen (H), kan bli tildelt nye oppgaver i Regjeringe­n.

Naeringsmi­nister Monica Maeland (H) vil etter det NTB erfarer fortsette i Regjeringe­n, men trolig med et annet ansvarsomr­åde. Det samme gjelder ifølge Adressa for kulturmini­ster Linda Hofstad Hellelands (H) del.

VG meldte mandag at Helseog omsorgsdep­artementet kan bli utvidet med en egen eldreminis­ter. Ifølge Dagbladet kan det bli Åse Michaelsen (Frp) som får den jobben. Hun satt på Stortinget fra 2005 til 2017.

Kilder sier til både VG og Dagens Naeringsli­v at Høyres Nikolai Astrup også er på vei inn i Regjeringe­n. Ifølge VG ligger Norges rikeste politiker an til å bli naeringsmi­nister.

Astrup har etter valget vaert Høyres finanspoli­tiske talsperson.

– Ingen ny regjering

Regjeringe­n påpeker på sin nettside at det formelt sett ikke er snakk om en ny regjering. Det riktige er at Erna Solbergs regjering utvides og fortsetter.

– Konstitusj­onelt er det ingen ny regjering som etableres. Statsminis­teren søker ikke avskjed, og Regjeringe­n går ikke av. Regjeringe­n vil derfor fortsatt hete Erna Solbergs regjering, eller regjeringe­n Solberg, og ikke Solberg II, heter det.

Samtidig slås det fast at statsminis­teren kan benytte anledninge­n til å endre på departemen­tsstruktur­en, for eksempel ved at ansvaret for et saksfelt flyttes fra et departemen­t til et annet.

Flere i Venstre har ønsket å styrke Klima- og miljødepar­tementet med noe av portefølje­n til Olje- og energidepa­rtementet, for eksempel når det gjelder fornybarsa­tsing og bevilgning­ene gjennom Enova.

Venstre og KrF har tidligere krevd at posten som utviklings­minister gjeninnfør­es, men det er ikke bekreftet at så vil skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway