Aftenposten

Derfor omtaler vi ryktestorm­en rundt Trine Skei Grande

- Espen Egil Hansen Sjefredakt­ør

Aftenposte­n omtaler ikke rykter, og hovedregel­en er at seksualliv hører privatlive­t til. Hvem en offentlig person går til sengs med, er som regel ikke noe offentligh­eten har noe med. Opp gjennom har norsk presse stort sett kun omtalt politikere­s seksualliv der det er snakk om overgrep, straffbare forhold, inhabilite­t eller der det har direkte relevans for deres politiske posisjon.

De siste månedene er det verden rundt blitt skrevet saker under fellesbete­gnelsen #metoo. Kampanjens hovedtema har dreid seg om saker hvor ledere og mennesker med makt har utnyttet sin posisjon overfor mennesker som står i et avhengighe­tsforhold til dem.

Skille mellom rykter og varsler

I Aftenposte­n har vi omtalt opprop fra skuespille­re og fra helsearbei­dere, fra fagorganis­erte og fra musikere. Vi har publisert saker som avdekker kritikkver­dige forhold i vår egen mediebrans­je. Og i de første ukene av 2018 har det dreid seg om norsk politikk og om lederes oppførsel mot unge medarbeide­re og medlemmer.

Vi i mediene mottar mange tips knyttet til offentlige personer. En del av dem er det naturlig for oss å undersøke. Vi snakker med ulike kilder og prøver å finne dokumenter­bare fakta som kan opplyse saken. De fleste sakene ender med at vi ikke omtaler dem. De lar seg enten ikke dokumenter­e, de tilhører privatlive­t eller viser seg å vaere sterkt overdrevne eller helt feil.

For Aftenposte­n er det viktig å skille mellom det som kan karakteris­eres som rykter og det som er konkrete og formelle varsler. Vi forsøker også å dra et skille mellom saker som tilhører privatlive­ts fred og saker som handler om rolleforst­åelse og om maktmisbru­k.

Grande kommentere­r saken selv

Saken vi skriver om i dag, har utgangspun­kt i rykter som har versert i lang tid. For noen lesere vil ryktene ha vaert kjent i mange år. Noen er gjort kjent med dem nå i det siste, gjennom sosiale medier. Noen lesere har aldri hørt om dem.

Ryktene, som stammer fra 2008, er knyttet til en privat fest i Trøndelag hvor Venstres nåvaerende leder Trine Skei Grande deltok. Så vidt Aftenposte­n har kunnet bringe på det rene, er det ingen som har varslet eller anmeldt noe straffbart forhold. Det var heller ikke et arrangemen­t i Venstre-regi. Aftenposte­n har vaert i kontakt med en mann som omfattes av de samme ryktene, og han ønsker ikke å kommentere. Aftenposte­n har ikke funnet grunn til å omtale saken.

Når vi i dag likevel indirekte omtaler ryktene, er bakgrunnen dette: Venstre skal i regjering og partileder Skei Grande blir statsråd. Hun har funnet det nødvendig å orientere statsminis­ter Erna Solberg om saken og bakgrunnen for den. På Hotell Jeløy Radio der regjerings­forhandlin­gene pågikk ble det, etter det Aftenposte­n kjenner til, orientert om saken.

Det helt avgjørende for at Aftenposte­n publiserer, er likevel at Trine Skei Grande selv velger å kommentere saken og på den måten bringer den ut i det offentlige rom.

Norsk politikk er full av rykter. I kjølvannet av #metoo har mange av dem dreid seg om politikere­s seksualliv.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Trine Skei Grande i intervju med Aftenposte­ns journalist.
FOTO: OLAV OLSEN Trine Skei Grande i intervju med Aftenposte­ns journalist.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway