Aftenposten

Flere sier at Høyre fikk tidlige varsler om Tonning Riise

- ROBERT GJERDE THEA STORØY ELNAN MARITA E. VALVIK EIRIK HUSØY

Ord står mot ord om hva ledelsen i partiorgan­isasjonen visste.

– Det har nå kommet totalt 15 varsler. Ti av dem gjelder Kristian Tonning Riise, sier generalsek­retaer i Høyre, John-Ragnar Aarset.

Han sier det er forskjelli­ge personer det er varslet om blant de fem siste varslene, og at det også er stor variasjon i type saker blant disse varslene.

– Det er til dels alvorlige saker, svarer Aarset på spørsmål om det kan vaere straffbare handlinger det er blitt varslet om. Han avviser at han selv hadde hørt varsler om Riise før i november i fjor.

Flere kilder sa til Aftenposte­n i går at tidligere generalsek­retaer Lars Arne Ryssdal kjente til varslene mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Tirsdag innrømmet tidligere generalsek­retaer i Unge Høyre, Christophe­r Wand, at han også har varslet om Riise til Ryssdal. Det var VG som først omtalte Wands uttalelse. En tidligere ansatt i Høyres stortingsg­ruppe sier til Aftenposte­n at også han selv har varslet formelt om trakassere­nde oppførsel fra tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og flere i Høyre.

Varselet ble gitt til tidligere generalsek­retaer i Høyre, Lars Arne Ryssdal, i 2013.

– Både Ryssdal og nåvaerende generalsek­retaer John-Ragnar Aarset har visst om dette hele tiden, sier den tidligere ansatte.

Wand: – Sikker på varsel

I en e-post til Aftenposte­n skriver Christophe­r Wand følgende:

«Jeg er helt sikker på at jeg varslet davaerende generalsek­retaer i Høyre om varselet muntlig, ansikt til ansikt på hans kontor», skriver Wand.

«Dette gjorde jeg alltid når vanskelige saker kom på mitt bord. Det er dessuten også i henhold til varslingsr­utinene i Unge Høyre som jeg var med på å lage. Av respekt for varsleren vil jeg ikke kommentere ytterliger­e i offentligh­eten. Det er hun som eier saken», skriver han.

Samtidig sier Ryssdal at han ikke mottok noen varsler på Tonning Riise da han var generalsek­retaer i Høyre (2010–2016). Det var NRK som først brakte intervjuet med Ryssdal, et intervju som ble gjort mandag.

Står fast ved tidligere svar

John-Ragnar Aarset har gjentatte ganger sagt at det først var torsdag i forrige uke at de fikk varsler på Riise. Før den tid var det kun snakk om bekymrings­meldinger.

Ryssdal fastholder overfor Aftenposte­n at han ikke fikk noe varsel om Riise mens han var generalsek­retaer.

– Men Wand sier det motsatte?

– Jeg tar Wands forståelse til etterretni­ng. Mer vil jeg ikke si om det, sier Ryssdal.

Aftenposte­n skrev fredag om det alvorlige varslet i mars 2014 om at Riise hadde seksuell omgang med en svaert beruset 16-åring på et fylkesårsm­øte. Riise var da 25 år og sentralsty­remedlem, og han var invitert som gjest og foredragsh­older på fylkesårsm­øtet.

Ryssdal var generalsek­retaer i Høyre på denne tiden, mellom 2010 og 2016. Wand var generalsek­retaer i Unge Høyre fra 2012 til 2015.

Ryssdal sier til Aftenposte­n at det er bra at den alvorlige hendelsen nå blir kjent.

– Jeg vil berømme Aftenposte­n for å ha brakt frem den alvorlige episoden.

 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ??
FOTO: TORGEIR STRANDBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway