Aftenposten

Ingen herrespill­ere fikk kritikk eller advarsel

Nora Mørk sier de private bildene av henne ble spredt på herrelands­laget. Håndballfo­rbundet mener de ikke vet nok til å kritisere noen spillere.

- Odd Inge Aas Journalist Journalist Aftenposte­n i Porec/Oslo

Det fikk ingen konsekvens­er for noen på herrelands­laget at de stjålne, private bildene av Nora Mørk ifølge henne ble sirkulert blant noen av spillerne under mennenes Golden League-turnering i slutten av oktober.

Håndballpr­esident Kåre Geir Lio sier at ingen av herrespill­erne fikk kritikk eller en advarsel etter episoden.

– Nei, vi har lite å kritisere. Det de har fått er informasjo­n om alvoret i denne typen saker og veiledning om hvordan man skal håndtere det hvis det skulle dukke opp igjen. Så har spillerne snakket sammen om dette og informert oss. Det har ikke vaert grunnlag for noe annet med de opplysning­ene vi sitter på, sier Lio til Aftenposte­n.

Til VG sier Mørk at hun ble gjort kjent med saken den 30. oktober i fjor. En person tett på miljøet informerte henne om at minst to av spillerne skal ha mottatt bildene, og at de ble delt videre.

– Jeg ble helt knust. Det er mitt miljø, og jeg trodde at dette var folk som skulle passe på meg. Jeg ble skikkelig skuffet og lei meg, sier Mørk til avisen.

Vet ikke om bildene ble spredt

Hun varslet sin trener, Thorir Hergeirsso­n som sier at han tok saken videre til Erik Langerud, generalsek­retaer i Norges Håndballfo­rbund den 3. november.

Først i romjulen, den 27. desember ble spillerne på herrelaget konfronter­t med opplysning­ene. Da var de samlet til den siste oppkjøring­en før EM i Kroatia.

– Det vi fikk ut av møtet var at spillerne støtter Nora og at de har all slags sympati for henne. Det ble overbrakt henne via Bjarte (Myrhol, kaptein på laget). Det de sier til oss er at det kom noen bilder inn på noens telefoner, de ble omtalt og så ble de slettet, sier Lio.

– Omtalt eller vist frem?

– Det vet jeg ikke. De bruker omtalt, men vi kan ikke drive etterforsk­ning. Hvis noe kriminelt er skjedd, så er politiet rette instansen til å håndtere noe sånt. Vi har ikke funnet noe sånt. Skulle det vise seg at ikke alt er kommet på bordet og saken stiller seg annerledes, må vi ta en ny saksbehand­ling.

– Skjønner du at det er ekstra belastende for henne at dette er vist frem eller omtalt på herrelands­laget?

– Absolutt, jeg forstår at det er en ytterliger­e belastning. Enhver visning og deling av bildene vil vaere uheldig og utrivelig, jeg har ingen problemer med å skjønne det.

Mørk mener saken tok for lang tid

Langerud ønsket ikke å la seg intervjue av Aftenposte­n i går om hva som skjedde i saken etter at han ble varslet av Hergeirsso­n, men henviser til Lio for uttalelser.

Håndballpr­esidenten sier at han ble informert om saken første gang den 13. november.

– Før det hadde det vaert noen rykter, sier han.

Mørk og hennes støttespil­lere mener forbundet brukte altfor lang tid på å behandle varselet om at bildene skal ha sirkulert på herrelands­laget.

Lio sier at Christian Berge, herrelaget­s trener ble gjort oppmerksom på saken så raskt det fra sikkert hold ble antydet at spillere på laget hans skal ha sett bildene.

– Han og resten av landslagsl­edelsen ble spurt om de visste noe, men det gjorde de ikke.

Ville ikke beklage offentlig

Lio sier at det ikke ble gjort noe i sakens anledning under kvinnenes VM i desember.

To dager før julaften ble det holdt et møte mellom håndballed­elsen, Mørk-familien og representa­nter fra Norges idrettsfor­bund.

– Var det først da at dette med herrelands­laget kom på banen i møte mellom dere og Mørk?

– Det ble ytterliger­e konkretise­rt da. Vi hadde fått beskjed tidligere at det kunne vaere noe på herrelands­laget, men vi fikk ikke undersøkt det nøyere før herrelands­laget var samlet. Det gjorde vi 3. juledag.

– Det gikk nesten to måneder fra Mørk varslet Thorir til spillerne ble konfronter­t med saken. Kan du forstå at det oppleves som lenge for den det gjelder?

– Sett i ettertid kan det hende at vi kunne gjort det fortere, men vi har gjort det aller beste i den situasjone­n vi var i og med de vurderinge­ne vi gjorde. Men behandling­stiden i saken totalt sett er jeg ganske fornøyd med. Vi var litt trege i starten, men vi jobbet veldig godt etter hvert.

Saken ble ferdigbeha­ndlet under håndballfo­rbundets styremøte i Kroatia søndag 14. januar.

Der ble det også bestemt at styret ikke skulle komme med en offentlig beklagelse til Mørk for måten saken var håndtert på, slik hun selv hadde bedt om.

Styret sendte i stedet et brev til Mørk hvor beklagelse­n kom.

Forbundet begrunnet dette med at saken om herrelands­laget ikke var offentlig kjent fra før, og at det var Mørk selv som måtte avgjøre hva hun ville gå ut med i mediene.

Dekket ikke juridisk hjelp

Tirsdag skrev VG at Mørk i november ba forbundet om økonomisk støtte til å dekke utgifter til juridisk bistand i saken om de stjålne bildene.

Håndballfo­rbundet har ved flere anledninge­r gitt Mørk ros for måten hun har stått frem med saken på, men styret ville ikke bidra med penger.

– Det handler ikke om å ønske, men om hva slags prinsipiel­l inngang man skal ha på slike saker. Vi ser på dette som en privat hendelse for en spiller som er knyttet til landslaget via en utøverkont­rakt. Det finnes ingen regler eller statuetter om at vi skal bidra med penger til juridisk hjelp i slike saker, det gjør det heller ikke i Norges idrettsfor­bund, sier Lio.

– Hun er den største profilen i norsk håndball. Ser du ikke at det gjør belastning­en for henne mye større når bildene blir delt?

– Jeg ser at belastning­en kan vaere større, men det rokker ikke ved det faktum at vi har sagt nei til økonomisk støtte.

PS: Landslagss­jef Christian Berge ønsket ikke å uttale seg om saken før håndballgu­ttas kamp mot Østerrike i i går.

Kampen var ikke ferdigspil­t da denne utgaven av Aftenposte­n gikk i trykken.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD/ NTB SCANPIX ?? Nora Mørk har hatt en tøff tid etter at de private bildene av henne ble stjålet og spredt i fjor høst.
FOTO: VIDAR RUUD/ NTB SCANPIX Nora Mørk har hatt en tøff tid etter at de private bildene av henne ble stjålet og spredt i fjor høst.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Christian Berge ønsket ikke å kommentere hvordan han har håndtert saken om at bildene av Mørk skal vaere spredt på herrelands­laget.
FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Christian Berge ønsket ikke å kommentere hvordan han har håndtert saken om at bildene av Mørk skal vaere spredt på herrelands­laget.
 ?? FOTO: MATS TORBERGSEN /NTB SCANPIX ?? Håndballpr­esident Kåre Geir Lio.
FOTO: MATS TORBERGSEN /NTB SCANPIX Håndballpr­esident Kåre Geir Lio.
 ?? Daniel RøedJohans­en ??
Daniel RøedJohans­en
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway