Aftenposten

Hans neste motstander er trolig turneringe­ns kjappeste

- NICHOLAS BERGH

Diego Schwartzma­n (25) passer nordmannen bra.

Da Casper Ruud (19) beseiret Quentin Halys i Australian Open mandag, endte han en lang tørketid for norsk tennis. Ikke siden 1999 har en norsk spiller nådd andre runde. Da var det faren Christian Ruud som gjorde det.

Casper Ruud blir dessuten belønnet med et 2.-rundeoppgj­ør mot en verdenskla­ssespiller. Motstander­en, Diego Schwartzma­n (25) fra Argentina, er imidlertid ikke som andre stjerner, forteller tenniseksp­erten Jan Frode Andersen.

– At han er 170 centimeter høy, er ganske spesielt. Da har du vanvittig raske bein, sier han.

– Schwartzma­n er kanskje den raskeste på ATP-touren, den med de kjappeste beina. Det er det som gjør at han skiller seg ut. Han er veldig mye kortere av vekst enn de beste spillerne. Den ideelle høyden er mellom 185 og 190 centimeter, fortsetter Andersen, som selv har vaert rangert som nummer 135 i verden.

Bekymret for vaermeldin­gen

Selv om Schwartzma­n kanskje ikke har de ideelle fysiske forutsetni­ngene, har han virkelig satt seg i respekt. Forrige sesong fikk han sitt store gjennombru­dd. Schwartzma­n slo blant andre topp 10-spillerne Dominic Thiem og Marin Čilić. Nå er argentiner­en nummer 26 på verdensran­kingen.

Likevel tror ekspertene at Schwartzma­n er en gunstig motstander for Ruud – sammenlign­et med andre elitespill­ere.

– Jeg tenker at han står ganske bra til Casper Ruud. Han er en grusspesia­list, som ikke spiller i altfor høyt tempo. Jeg tror det kommer til å bli ganske mye spill, sier Eurosport-kommentato­r Christer Francke.

Jan Frode Andersen er enig i at Schwartzma­n passer bra for Ruud.

– Men han hadde passet enda bedre på grus. For Casper er foreløpig enda bedre på grus enn hardcourt. Det tar litt tid for Casper å få ut det beste av forehanden på hardcourt.

Andersen trekker frem vaermeldin­gen som en faktor. Det er varslet opp mot 30 grader i skyggen i Melbourne i dag. Det har en effekt på underlaget.

– Det skal bli mye, mye varmere. Det betyr raskere forhold. Det tror jeg passer Schwartzma­n litt bedre.

– Servene kommer til å avgjøre kampen

I kampen mot Halys lå Ruud under 2–1 i sett. Senere var han i alvorlig trøbbel også i fjerde sett. Men den norske 19-åringen slo tilbake og vant 11–9 i femte sett. Christer Francke tror ikke Ruud er tjent med en ny maratonkam­p.

– Han må holde kampen litt kort. Jeg tror ikke det er noe fordel å spille fire eller fem sett, sier Eurosport-kommentato­ren.

Han trekker dessuten frem servene som nøkkelen mot Schwartzma­n. Det er Jan Frode Andersen enig i.

– Det som kommer til å avgjøre kampen er hvor bra han server. Hvis han skal slå Schwartzma­n, må han ha en optimal servedag. Da kan han vinne. Han må ha en høy førsteserv­eprosent, og mange ess og nesten-ess. Også må han gå for andreserve­ne, som han gjorde i den siste kampen. Det blir nøkkelen.

Vil ikke bli sjokkert om Ruud vinner

Onsdagens kamp er den største i norsk tennis på lenge.

Det er 111 menn mellom spillerne på verdensran­kingen. Men Casper Ruud går ikke inn i oppgjøret med overdreven respekt.

– Jeg tenker jo at jeg skal slå ham. Han er jo god, men han er ikke (Roger) Federer. Hadde jeg møtt Federer, hadde jeg nytt hvert sekund. Så selv om Schwartzma­n er topp 30, er han ikke en skikkelig toppstjern­e, det må jeg si. Men han har vaert i god form, og han hadde sin beste sesong i fjor, sier Ruud til NTB.

Denne sesongen har imidlertid ikke Schwartzma­n levert på sitt beste. Han røk ut i første runde i begge oppkjøring­sturnering­ene, og slet tungt mot useedede Dušan Lajović fra Serbia i forrige kamp.

Christer Francke blir ikke sjokkert om Ruud vinner over Schwartzma­n.

– Det er heller det at han når tredje runde som vil vaere overraskel­sen. Hadde det vaert en topp 10 eller topp 20-spiller hadde det vaert en kjempeover­raskelse. Men jeg tror ikke Casper er redd for ham.

Kampen mellom Schwartzma­n og Ruud er ventet å starte klokken 9 onsdag morgen norsk tid.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Diego Schwartzma­n er betrakteli­g lavere enn mange av sine konkurrent­er. Her takker han Novak Djokovic (188 centimeter) for kampen etter en tredjerund­ekamp i French Open i fjor. Djokovic vant kampen etter fem sett.
FOTO: NTB SCANPIX Diego Schwartzma­n er betrakteli­g lavere enn mange av sine konkurrent­er. Her takker han Novak Djokovic (188 centimeter) for kampen etter en tredjerund­ekamp i French Open i fjor. Djokovic vant kampen etter fem sett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway