Aftenposten

Stjernesme­llen

- NICHOLAS BERGH

I 2015 ble det offentligg­jort at TVNorge og Eurosport skal sende vinter-OL i Pyeongchan­g. Siden den gang har flere av Norges største medaljehåp falmet.

Therese Johaug ble dømt til 18 måneders dopingutes­tengelse i CAS, og mister OL.

Ole Einar Bjørndalen er blitt vraket fra OL-troppen.

Petter Northug går trolig glipp av OL. Landslagsl­edelsen har varslet at det eneste som kan redde Northug er et toppresult­at i Planica kommende helg.

Reidar Sollie, leder av Norske Sportsjour­nalisters Forbund, tror trykket rundt mesterskap­et blir skadeliden­de.

– At Johaug ikke er med er en egen historie. Et OL uten hverken Bjørndalen eller Northug ville vaert både overrasken­de sportslig sett og veldig synd for spenningsn­ivået i OL, sier Sollie til Aftenposte­n.

Kun to er mer populaere

Hvert år kårer selskapet Sponsor Insight Norges ti mest populaere idrettsutø­vere. I fjor var Bjørndalen, Johaug og Northug henholdsvi­s nummer 3, 4 og 5. Trioen var kun overgått av vinneren Marit Bjørgen og Aksel Lund Svindal. Kåringen er basert på en spørreunde­rsøkelse der nordmenn svarer på hvilken utøver de liker best.

Nyheten om at Johaug ikke får gå OL fikk massiv oppmerksom­het i august. Senere har sagaene rundt Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug fått bred dekning i norske sportsmedi­er.

– Et OL er stort nok i seg selv. Den norske medaljefan­gsten blir likevel betydelig. Men OL hadde nådd enda bredere med Northug og Bjørndalen, siden de også når et publikum som ikke er veldig sportsinte­resserte. Mange er nysgjerrig­e på hvordan de to gjør det. Det viser også dekningen av deres strev med å komme til OL, sier Sollie.

– Får ingen vesentlig effekt

Lars Hojem Kvam er kommunikas­jonsrådgiv­er i Discovery, selskapet som eier Eurosport og TVNorge. Han er ikke bekymret for at tre av de største profilene mangler.

– Som alle andre synes vi det hadde vaert stas å se det som har vaert Norges aller største profiler i en årrekke kjempe om gull under OL. Men sånn er idretten. Noen må vaere hjemme, mens andre får sjansen til å skape historie. OL føder alltid nye, norske profiler, sier Hojem Kvam.

Han trekker frem Johannes Thingnes Bø (24) og Johannes Høsflot Klaebo (21) som to talenter som kan fylle tomrommet.

– Vil det ha en effekt på seertallen­e?

– Norsk suksess og forventnin­ger om suksess betyr mye for seertall. De forventnin­gene vil vaere der fortsatt. Derfor tror jeg ikke vi får se noe vesentlig reduksjon i seertall sammenlign­et med hva vi ville hatt om Northug, Bjørndalen og Johaug deltok.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Therese Johaug da hun møtte under ankesaken i CAS i Lausanne. Der gikk det dårlig. Hun er ikke med i OL.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Therese Johaug da hun møtte under ankesaken i CAS i Lausanne. Der gikk det dårlig. Hun er ikke med i OL.
 ??  ?? Petter Northug.
Petter Northug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway