Aftenposten

Store forhåpning­er til ny kulturpoli­tikk

– Det viktigste er at Venstre motvirker Frps kulturpoli­tikk om Høyre er blitt påvirket av, sier billedkuns­tner Marianne Hurum.

- HEIDI BORUD ANDERS VEBERG INGER LISE HAMMERSTRØ­M EDEL BAKKEMOEN

Nå får Venstre virkelig vise hvem de er.

Det er alltid lett å gjøre seg yndig i opposisjon

q

Billedkuns­tner Marianne Hurum Hvis vi får en kulturmini­ster fra Venstre, er vi kjempeforn­øyde. De forstår utfordring­ene med å vaere gründere og selvstendi­g naeringsdr­ivende.

q

Elin Aamodt i Gramart

Mye tyder på at Venstre nå overtar kulturmini­sterposten.

– Jeg håper at kulturpoli­tikken nå blir preget av den tonen Venstre har hatt i opposisjon. Det viktigste er at Venstre motvirker Fremskritt­spartiets kulturpoli­tikk, som Høyre er blitt påvirket av, sier Marianne Hurum. Hun er talsperson for kampanjen Kulturkamp­en som kjempet for en rødgrønn regjering i fjor.

Blant de viktige prioriteri­ngene for Venstre er styrking av stipendord­ningene for kunstnere.

– Nå får Venstre virkelig vise hvem de er. Det er alltid lett å gjøre seg yndig i opposisjon. Jeg er spent på det konkrete innholdet i kunstnerst­ipendene, sier Hurum.

Også Hilde Tørdal, leder i Norske Billedkuns­tnere (NBK), har forventnin­ger om at man ser mer helhetlig på kunstneren­s arbeidsfor­hold og ikke minst sosiale rettighete­r og pensjonsre­ttigheter.

– Venstre har uttalt at de ikke ønsker å forhaste en beslutning om hvem som skal sitte i stipendkom­iteene, og det er betryggend­e, mener Tørdal. Hun sier bevaring av Nasjonalga­lleriet er viktig for mange av medlemmene i NBK.

– Det handler om å ta vare på kulturarve­n og se de lange linjene. Vi ønsker også å få arbeidende kunstnere inn i Nasjonalga­lleriet.

NRK kan rammes

NRK er også nevnt i Jeløya-plattforme­n, avtalen de tre regjerings­partiene presentert­e søndag. Regjeringe­n vil:

Fjerne dagens NRK-lisens.

Arbeide for at «NRK i minst mulig grad svekker aktivitets­grunnlaget» til konkurrent­ene.

Vurdere å samle all mediestøtt­e i én ordning.

Arbeide for at internasjo­nale aktører som opererer i Norge, skal forholde seg til norske konkurrans­evilkår.

Styreleder i Mediebedri­ftenes Landsforen­ing, Tove Nedreberg, er positiv til den nye mediepolit­ikken og mener at mediemangf­old er en overordnet målsetting.

– NRK er sentral i helheten, og

 ?? FOTO: EVA ROSE ??
FOTO: EVA ROSE
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ??
FOTO: ROLF ØHMAN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway