Aftenposten

– Sesong to er enda mørkere

Nå avsløres de første detaljene fra sesong to av The Handmaid’s Tale.

- MARI GLANS

The Handmaid’s Tale er blitt en av de mest omtalte nye dramaserie­ne som går på TV.

Søndag møtte hovedrolle­innehaver Elisabeth Moss og serieskape­rne pressen, for å snakke om den etterlengt­ede sesong to av serien.

– Jeg har aldri medvirket i en serie som har speilet samtiden på samme måte som dette dramaet. Det har vaert terapeutis­k, for mye av det sinnet og frustrasjo­nen jeg kjenner på som privatpers­on, har jeg kunnet jeg bruke i rollen, fortalte Elisabeth Moss da hun møtte pressen i forbindels­e med Television Critics Associatio­ns årlige vinterkong­ress i Los Angeles.

Det knytter seg stor spenning til sesong to av The Handmaid’s Tale som har premiere 25. april.

– Fortsettel­sen av denne serien er enda dystrere enn begynnelse­n, om det i det hele tatt er mulig, avslørte Moss.

The Handmaid’s Tale har vunnet både Emmy og Golden Globe for beste dramaserie, og er dermed blitt strømmetje­nesten Hulus fremste flaggskip (i Norge sendes serien på HBO Nordic).

Større budsjetter

Takket vaere suksessen har serieskape­rne fått større budsjetter å boltre seg med denne gangen.

– Det har ført til at vi utvider universet vårt, blant annet tar vi turen til Koloniene som bare nevnes i boken uten inngående beskrivels­er. Vi hopper også mye i tid og går dypere i historien om hvordan Gilead ble en realitet, forteller produsent Warren Littlefiel­d.

Da vi sist så Offred, eller June Osbourne som er karakteren­s virkelige navn, ble hun ført bort fra familien hun skulle vaere fødemaskin for, etter at hun endelig hadde blitt gravid. Når vi møter henne igjen i sesong to, er hun på rømmen.

– Mye av denne sesongen handler om morsrollen, men på en annen måte enn i sesong en. Både produsente­ne og jeg anser barnet i Junes mage som en slags tikkende bombe, og det har vaert veldig interessan­t å utforske utfordring­ene knyttet til den graviditet­en. Å få barn er jo vidunderli­g, men kanskje ikke når de fødes inn i en verden som Gilead. Da blir det langt mer komplisert, og det skaper mye drama, forteller Moss.

Slavetilva­erelse

The Handmaid’s Tale utspiller seg i et dystopisk USA, hvor kristenkon­servative har tatt makten og skapt et totalitaer­t regime kalt Gilead. Fruktbarhe­ten i befolkning­en har sunket dramatisk, og en rekke av kvinnene som er i stand til å få barn, tvinges til å vaere surrogatmø­dre eller såkalte handmaids for de rikeste og mektigste i samfunnet.

Dramaet er basert på boken med samme navn, av den kjente feministen Margaret Atwood.

Historien følger Offred (Moss), som trues inn i en tilvaerels­e som handmaid etter å ha forsøkt å rømme fra Gilead. Hennes nye liv som glorifiser­t slave er et ubehagelig innblikk i menneskers grusomhet, samt et viktig innlegg i debatten om likestilli­ng og feminisme.

– I forrige sesong satte vi blant annet fokus på kjønnsleml­estelse. Denne gangen tar vi opp problemsti­llinger som rammer saerlig unge kvinner akkurat nå, sier Moss, som selv er svaert opptatt av kvinnesak.

– Samtidig er jeg en privileger­t dame, så jeg er glad for at vi kan belyse urett som begås mot kvinner i andre deler av verden, kvinner som har det langt vanskelige­re enn meg. Det er viktig, sier hun.

Atwood er konsulent

Den første sesongen fulgte boken fra begynnelse til slutt, mens sesong to er en fri videreføri­ng av historien. Forfatter Atwood fungerer fremdeles som konsulent, men lar manusforfa­tterne stort sett få fritt spillerom. Alle grusomhete­ne i boken er imidlertid basert på virkelige hendelser, og dette har produsente­ne holdt fast ved.

De benytter seg blant annet av kilder i organisasj­oner som FN og Human Rights Watch for å få detaljert informasjo­n om uhyrlighet­er som utspiller seg i verden akkurat nå, og bruker dette som inspirasjo­n til å skape et mer fullendt bilde av Gilead.

– Vi trenger ikke å bruke fantasien når vi skal beskrive overgrep mot kvinner, det finnes nok av eksempler fra virkelighe­ten, bekrefter produsent Bruce Miller. Han understrek­er likevel at The Handmaid’s Tale kun skal la seg inspirere av virkelighe­ten og ikke kopiere den. Han lover i tillegg at motstanden mot Gilead-regimet er en viktig ingrediens i den nye sesongen.

– Det er mye som ulmer under overflaten, sier han.

– June oppdager at det er flere måter å gjøre motstand på, også i det stille, sier en hemmelighe­tsfull Moss. Hun argumenter­er for at The Handmaid’s Tale, den dystre handlingen til tross, til syvende og sist er et optimistis­k drama.

– Jeg vet at denne serien er mørk, men den handler også om hvordan mennesker greier å heve seg over alt det grusomme som skjer. De bukker ikke under, til tross for kreftene der ute som forsøker å knuse dem. Det finnes mye håp i det.

The Handmaid’s Tale er tilbake på HBO Nordic 26. april.

 ?? FOTO: TAKE FIVE / HULU ?? – Mye av denne sesongen handler om morsrollen, men på en annen måte enn i sesong en, sier Elisabeth Moss.
FOTO: TAKE FIVE / HULU – Mye av denne sesongen handler om morsrollen, men på en annen måte enn i sesong en, sier Elisabeth Moss.
 ?? FOTO: TAKE FIVE / HULU ?? Elisabeth Moss i hovedrolle­n som Offred i sesong to av The Handmaid’s Tale.
FOTO: TAKE FIVE / HULU Elisabeth Moss i hovedrolle­n som Offred i sesong to av The Handmaid’s Tale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway