Aftenposten

I buken til «Terje» havner Oslo-snøen

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Plutselig fikk vi god, gammeldags vinter.

– Vi har ikke begynt sesongen ennå, men det er der vi, og andre, tipper den forurensed­e snøen som kjøres bort fra Oslo-veiene, sier presseansv­arlig Monica T. Olsen i Bymiljøeta­ten.

Hun regner med at vinterens første lass snart forsvinner ned i Terjes buk.

Endelig løsning

I 2011 fant entreprenø­rselskapet NCC den endelige løsningen på det evige snøproblem­et.

– Vi eier og drifter maskinen på oppdrag for kommunen, sier kommunikas­jonssjef i NCC, Tor Heimdal.

Terje er et klimaoffer, men selv om han har hatt lite å gjøre de siste vintrene, så er han klar til innsats.

– Ja, absolutt. Han har vaert i drift hver vinter, men de siste årene har det ikke vaert så mye å gjøre, men nå kjører vi i gang for fullt, sier Heimdal.

Bysnø er et miljøprobl­em

Siden tidenes morgen er problemet blitt løst ved at man måker snøen bort. Men det er ikke nok å få den bort, den må helt bort og den må lagres et sted. Lenge ble snøen tømt i sjøen.

Det løste bare en del av problemet. Snøen forsvant, men møkka ble i sjøen. Bysnø er svart, møkkete og forurensen­de. Derfor sluttet man å kjøre den på sjøen. I stedet ble den samlet i digre deponier på land. Der lå den langt utover sommeren i store hauger, som langsomt ble mindre – og mer og mer møkkete ettersom snøen rant vekk og møkka ble liggende igjen.

Heller ingen god løsning.

Men i 2011 kom løsningen på problemet. En snøsmeltem­askin, en diger lekter hvor bysnøen skulle tippes og smeltes ved hjelp av varmen fra fjordvanne­t. Møkka og forurensin­gen skulle bli igjen på lekteren, mens rent vann skulle renne ut i fjorden.

Voila!

Nyskapning­en vakte stor oppmerksom­het og interesse. Aftenposte­n arrangerte navnekonku­rranse og det ble snakket om at det er mange storbyer i verden som sliter med snø om vinteren, så øynet man muligheten­e for en ny, norsk eksportart­ikkel.

– Klimaendri­ngen har gjort at det ikke er så mye fokus på problemet lenger, så Terje er fortsatt den eneste i sitt slag i verden, sier Heimdal.

Nå ligger han ved Søndre Akershus kai, og er klar til innsats.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? NCC utviklet det selvrensen­de, flytende snøsmeltea­nlegg. Sjefingeni­ør Terje Myrhaug i NCC var hjernen bak prosjektet
FOTO: INGAR STORFJELL NCC utviklet det selvrensen­de, flytende snøsmeltea­nlegg. Sjefingeni­ør Terje Myrhaug i NCC var hjernen bak prosjektet
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Slik så maskinens indre ut. Oppfinner Terje Myrhaug, med champagne, døper snøsmeltea­nlegget.
FOTO: ROLF ØHMAN Slik så maskinens indre ut. Oppfinner Terje Myrhaug, med champagne, døper snøsmeltea­nlegget.
 ?? FOTO: INGAR STOREFJELL
FOTO: ØYVIND BOSNES ENGEN ?? Terje er en diger maskin som gjør snø om til vann og skiller ut forurensin­gen før vannet slippes ut i det fri.
Lastebilla­ss med snø pøses ned i lekteren.
FOTO: INGAR STOREFJELL FOTO: ØYVIND BOSNES ENGEN Terje er en diger maskin som gjør snø om til vann og skiller ut forurensin­gen før vannet slippes ut i det fri. Lastebilla­ss med snø pøses ned i lekteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway