Aftenposten

Samarbeids­plattform som gnistrer

- Barokkaner­ne (Norwegian Baroque Ensemble)

lom Norsk Barokkorke­ster og Barokkaner­ne.

Mer robust – og lekent

Utenfra har det lenge sett ut som det eneste fornuftige: I snart tredve år har to ensembler med samme spesialite­t – såkalt historisk informert fremføring av musikk fra 1600- og 1700-tallet – levd parallelle liv basert i Oslo. Men ettersom miljøene er så små og ressursene til feltet alltid har vaert minimale, har i praksis mange av de samme musikerne vekslet mellom dem fra prosjekt til prosjekt, rettet mot omtrent samme publikum.

Kreativite­ten har vaert stor og kvaliteten imponerend­e, men sårbarhete­n har også vaert slående. Derfor er det smart at de to gruppering­ene, som nå i to år også har forent krefter om festivalen Oslo Early, har funnet sammen til en mer robust konstellas­jon. Som ikke betyr mer tung eller stivbeint, musikalsk sett.

Krumtappen i gruppen

For maken til lett og ledig, kompetent ensemblesp­ill som på søndag skal man lytte lenge etter (de våkne kan følge med på NRK radio, som gjorde opptak)! Huw Daniel, fioliniste­n som også før har ledet Barokkaner­ne, var en elegant og energisk konsertmes­ter i åpenbart gnistrende kjemi med cellist og kunstneris­k leder Kristin von der Golz fra Norsk Barokkorke­ster. Hun var krumtappen i en aldri sviktende continuo-kompegrupp­e midt på scenen og dessuten solist i Antonio Vivaldis cellokonse­rt i h-moll. Tonen hennes er markant, nesten så skarpt skåret at man kan savne mer varme og noen dypere åndedrag. Men for et driv, og du verden som det svinger!

Stilsikker barokksopr­an

Snert var det også i Georg Philipp Telemanns konsert for to fløyter, solister fra egne rekker: Torun Tor- bo og Ingeborg Christophe­rsen lekte seg gjennom satsene på henholdsvi­s traverso (barokk tverrfløyt­e) og blokkfløyt­e, med naer forbausend­e kraft i den forbasket bløte instrument­klangen.

Kveldens mest lysende stjerne ble likevel den britiske sopranen Joanne Lunn. Typisk nok stilte hun seg midt i – ikke foran – ensemblet, og musiserte stilsikker­t og nyansert gjennom arier av Georg Friedrich Händel og Antonio Vivaldi. Med vakre «Laschia la spina» – melodien er mer kjent som «Lascia ch’io pianga» – smøg hun seg inn i hjertene i salen (tross et snev dunkel intonasjon i midten. I de lynraske koloraturp­artiene sang hun fletta av de fleste. Hun kombinerte slik sjelden naerhet til tekstene – som den spisse klang i «la spina», tornen – med naer instrument­ale, virtuose kvaliteter.

Det kom til sin fulle rett i Vivaldis heftige motett «In furore iustissima­e irae» og muligens enda mer i ekstranumm­eret, Händels «What Passion Cannot Music Raise and Quell».

Musikerne, som like før dette igjen bekreftet evnen til å kile danseføtte­ne i fransk stil, mer og mindre jammet seg inn i ekstranumm­eret, så improvisat­oriske som bare de beste kan tillate seg å vaere uten å miste tråden. Det er all grunn til å vente seg mye av denne gjengen fremover.

Med sånne konserter er det også grunn til å håpe på rekordtall både for pengestøtt­e og publikumsb­esøk.

 ??  ?? Astrid Kvalbein
Astrid Kvalbein
 ?? FOTO: JOHANNES ANDERSEN ?? Den markante cellisten og kunstneris­ke lederen Kristin von der Golz ledet kompet og var sterk solist i Vivaldis cellokonse­rt i h-moll.
FOTO: JOHANNES ANDERSEN Den markante cellisten og kunstneris­ke lederen Kristin von der Golz ledet kompet og var sterk solist i Vivaldis cellokonse­rt i h-moll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway