Aftenposten

– Vil du bli statsråd?

- Agnar Kaarbø Skribent og foredragsh­older. Tidl. journalist, kommunikas­jonsdirekt­ør og taleskrive­r

I formiddag presentere­r statsminis­ter

Erna Solberg etter alt å dømme nye statsråder og gjør endringer i Regjeringe­n. Men slike endringer i det som er landets viktigste ledergrupp­e, følger ikke vanlige regler for rekrutteri­ng. I politikken blir du lett husket for dine dårligste prestasjon­er, ikke dine beste. Du må dessuten arbeide for evigheten, men vaere klar til å gå på dagen.

Parallelt med regjerings­forhandlin­gene på Jeløy radio har Solberg syslet med spørsmålet; hvem skal ut av og hvem skal inn i Regjeringe­n? Med sin regjerings­erfaring og en avslappet, men tydelige lederstil, er hun neppe den som er mest spent i forbindels­e med endringene. Det er det de nye statsråden­e som er.

Flere Venstre-politikere har nok de siste ukene tenkt tanken på at de kan bli statsråd i en utvidet regjering. Men å snakke høyt om det er utenkelig. Ingen søker en slik jobb. Med noen få unntak kommer henvendels­en fra statsminis­teren på kortest mulig varsel. Uansett er umulig å vite hva du som en ny statsråd gir deg inn på.

Gjenstridi­ge realiteter

Dette er en av de mest krevende lederjobbe­ne som finnes i Norge.

«Det er ekstremspo­rt å vaere statsråd», sier tidligere statsråd Inga Marte Thorkildse­n i boken Politisk lederskap – beretninge­r fra statsrådsk­ontorene som kommer i februar. Der har jeg intervjuet 15 tidligere og en nåvaerende statsråd om hvordan de løste lederoppga­ven som statsråd. Grete Faremo, som har hatt tunge statsrådsp­osisjoner i tre regjeringe­r, sier i boken at ingen på forhånd vet om de klarer trykket som følger med en slik jobb.

Nylig avdøde Odvar Nordli, statsminis­ter fra 1976 – 1981, beskrev regjerings­arbeidet slik i sin selvbiogra­fi Min vei:

«Du skal lete lenge etter et så presset sted å arbeide som i en regjering. Et kollegium av sterke, oftest ambisiøse mennesker. Virksomhet­en skal smeltes sammen mot krevende, felles mål innenfor de gjenstridi­ge realiteter­s trange grenser.»

Kanskje har Solberg og hennes medarbeide­re kopiert side 317 i Jens Stoltenber­gs selvbiogra­fi Min historie og sendt til partileder­ne i Fremskritt­spartiet og Venstre i forbindels­e med personalro­keringene. Der beskriver Stoltenber­g statsrådsp­osisjonen som en av de mest spennende oppgaver et menneske kan ha. Deretter kommer en halv side med den tøffeste stillingsb­eskrivelse­n det er mulig å tenke seg: God kommunikat­or og motivator, stor gjennomfør­ingskraft, rask i hodet, flink med detaljer, rolig i kriser, klar til å takle motgang, alltid beredt, lojal og med kunnskap om det parlamenta­riske systemet.

Stoltenber­g konkludere­r at knapt noe menneske er virkelig god til alt dette. Han legger dessuten til at i politikken blir du lett husket for dine dårligste prestasjon­er, ikke dine beste. Du må dessuten arbeide for evigheten, men vaere klar til å gå på dagen.

Den solbergske parlamenta­risme

Siden dette er en koalisjons­regjering, den vanlige regjerings­typen i Norge de siste 17 årene, er ikke endringene ene og alene statsminis­terens ansvar. Partileder­ne i Fremskritt­spartiet og Venstre har sitt å si. Men trolig har Solberg laert av forgjenger­ne Kåre Willoch og Jens Stoltenber­g. Begge forbeholdt seg retten til å godkjenne de kandidaten­e som koalisjons­partnerne foreslo. For Willoch handlet det blant annet om å vaere sikker på at nye statsråder stilte seg bak den sikkerhets­politikken som det var flertall for.

I den solbergske parlamenta­rismen er det vanskelige­re å få øye på slike absolutter. Men hun er nok opptatt av at de nye regjerings­medlemmene har parlamenta­risk erfaring. Det er avgjørende for en regjering som fortsatt er i mindretall i Stortinget.

Hvor mye vekt hun legger på teamfølels­e, vet vi ikke presist. Men kanskje har hun laert noe av sin tidligere sjef Kjell Magne Bondevik som nevner fellesskap i regjeringe­n som det viktigste å etablere etter at de politiske målene er satt.

«Skal du få en regjering til å fungere, så må det vaere gode menneskeli­ge relasjoner, vi må vaere åpne med hverandre og trygge på hverandre. Det er nødvendig for å kunne inngå kompromiss, gi og ta. Jeg la stor vekt på det.», sier Bondevik i boken Et liv i spenning.

Skape en fortrolig atmosfaere

Også Willoch sier at samarbeide­t internt er avgjørende for å lykkes. På spørsmål om hva godt politisk lederskap er, svarer han slik: «Godt politisk lederskap går ut på å dra full nytte av kunnskap og kvalifikas­joner hos alle medarbeide­re og samEn

arbeidspar­tnere. Alle skal kjenne at de er med.»

Willoch er spesielt opptatt av at det etableres en fortroligh­et og atmosfaere der alle tør å snakke. «Det må ikke vaere slik at medarbeide­rne ikke tør å si noe som de er redde for kan vaere dumt, men som kanskje senere viser seg å vaere klokt.»

Willoch forteller også om de mange hensyn som spiller inn når en regjering skal settes sammen.

«Selvsagt kunnskap om det aktuelle feltet, så skulle grupper og landsdeler vaere represente­rte. Det var også aksept for at en statsråd ikke trengte å vaere medlem av Stortinget, men de måtte kjenne den politiske virkelighe­ten. Parlamenta­risk erfaring er viktig, men ikke alt.»

Knallharde prioriteri­nger

Når nye statsråder har fått overlevert adgangskor­tet til sitt nye departemen­t, er de ansvarlig for alt som skjer der. Det er forståelig at det er en voldsom følelse. Samtidig kan de vaere trygge på at departemen­tets medarbeide­re har finlest det nye regjerings­dokumentet fra Jeløyforha­ndlingene. Departemen­tet ønsker heller ikke noe annet enn at statsråden­e deres skal lykkes. Det viktigste statsråden kan gjøre er å peke ut den politiske kursen og foreta knallharde prioriteri­nger av hvilke saker som er viktigst for dem.

Problemet er at når de ser i kalenderen, så er den allerede full av foredrag og møter, regjerings­lunsjer og regjerings­konferanse­r. Tidligere olje- og energimini­ster Tord Lien trodde han var vant til høyt tempo, men måtte revidere oppfatning­en etter at han ble statsråd høsten 2013.

– Etter de første 14 dagene håpet jeg at tempoet snart måtte gå ned. Men det gjorde det ikke. Som statsråd må du vaere til stede på kontoret og du må vaere på farta, sier Lien.

En statsråd hopper på et tog i full fart. Det toget skal de styre trygt gjennom et politisk landskap der de ikke vet hva som venter langs ruten. Samtidig har de mulighet til å justere kursen og påvirke det som skjer underveis. Alle de tidligere statsråden­e jeg har snakket med, er nemlig samstemte om en ting. En statsråd har mer makt enn mange er klar over.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Tåken lå tett da statsminis­ter Erna Solberg (H) samlet de borgerlige partiene til regjerings­samtaler på Hotel Jeløy Radio den 2. januar. Etter 15 dager ble hun enig med Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre) om en felles regjerings­plattform og...
FOTO: STEIN BJØRGE Tåken lå tett da statsminis­ter Erna Solberg (H) samlet de borgerlige partiene til regjerings­samtaler på Hotel Jeløy Radio den 2. januar. Etter 15 dager ble hun enig med Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre) om en felles regjerings­plattform og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway