Aftenposten

Zola-prisen

-

Tildeles personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeide­t forhold som truer menneskeve­rd, demokrati og rettssikke­rhet i Norge.

seg bli definert av andre. I artikkelen : «Muslim på dine premisser? Aldri!», skriver hun blant annet: «.. det jeg aldri kommer til hverken å tolerere eller akseptere, er enkelte muslimers og ikke-muslimers trang til å dytte meg inn i en firkantet boks av forventnin­ger og definisjon­er av hvordan en muslimsk jente egentlig burde vaere.»

Det er her jeg drister meg til å trekke en parallell til James Baldwin. Jeg tenker blant annet på dokumentar­filmen I am not your Negro. Der sier Baldwin: «Hvis du tror jeg er en nigger, så betyr det at du trenger det. Og da bør du spørre deg selv, hvorfor du trenger det.»

Gjennomsku­er hersketekn­ikker

Sumaya sier at når du er trygg på ditt språk, så er det ikke vanskelig å gjennomsku­e hersketekn­ikker. En av hersketekn­ikkene møtte hun da en norsk forfatter skrev på Facebook: «Det er for mange som går til frontalang­rep mot vertslande­t samtidig som de vil ha full likebehand­ling.»

Sumaya stilte spørsmålet på Facebook: «Hvorfor blir det sett som et skadelig angrep på landet når jeg kritiserer ting som ikke fungerer, hvorfor blir ikke det sett som et bidrag til diskusjone­n, til saken, til landet?»

Dette er også et «Baldwinsk» spørsmål.

Etter å ha gitt ut diktsamlin­g, møtte Sumaya en 13 år gammel iraksk jente i svømmehall­en, som sa hun beundret Sumaya fordi hun hadde skrevet en bok. Så kom det: «Jeg trodde ikke at sånne som oss kunne gjøre det!» Etter å ha sett Sumayas eksempel, tror den 13-årige jenta annerledes om seg selv – og om Norge.

Det er slike eksempler som viser at Sumaya Jirde Ali fortjener Zolaprisen for 2018.

 ??  ?? Sumaya Jirde Ali.
Sumaya Jirde Ali.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway