Aftenposten

En mulig bivirkning av #metoo

- Cecilia Dinardi advokat, partner og medlem av Den norske advokatfor­ening

I takt med eksponerin­gen unge stadig utsettes for gjennom sosiale medier og alt som skjer ute i verden, både på godt og vondt, vet vi at barn i stadig økende grad sliter med å ha et bevisst forhold til sine grenser.

Flere sliter med å forstå når grensene overskride­s hva gjelder seksuell aktivitet som ikke er akseptabel og som kan gå over til seksuell trakasseri­ng eller noe enda mer alvorlig. Vi har studier som sier noe om denne utviklinge­n blant unge.

Krenkelser begått av unge

Det er derfor viktig at vi kan laere noe av #metoo også når det gjelder krenkelser begått av ungdommer. Vi bør kunne åpne for at ungdommer som lurer på om eller innser at de har gjort noe galt, kan makte å snakke med noen om det, slik at de i større grad kan klare å ta ansvar for og forstå konsekvens­ene av det de har gjort.

Å beklage er en verdig handling

Jeg frykter en mulig bivirkning av #metoo-kampanjen: At ungdommer som sliter med å forstå egne og andres grenser, eller som rett og slett har gjort noe galt og angrer, velger å skjule dette.

Jeg frykter at de i stedet går i det stille uten å beklage eller ta ansvar overfor fornaermed­e, av frykt for å få uforholdsm­essige store reaksjoner eller bli sosialt eller moralsk fordømt.

Derfor kan det vaere viktig å minne unge folk der ute om at det er nulltolera­nse for seksuelle krenkelser og at det vil medføre reaksjoner, men at det også er en positiv og verdig handling å ta ansvar og beklage. Saerlig fordi dette vil kunne bety mye for den krenkede.

Må laere av sine feil

Skal vi ha et mål om å forebygge, unngå eskalering og snu utviklinge­n vi har blant unge, er det viktig å formidle dette budskapet til ungdommer.

Vårt samfunn skal ikke akseptere seksuelle krenkelser. Men vi skal støtte og ta imot personer som viser vilje til å ta ansvar og beklage, og som ønsker og evner å laere av sine feil for å unngå å gjøre det samme i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway