Aftenposten

Når tidsvitnen­e er borte

- Rune Gerhardsen styreleder, Hvite busser

Redaktør Harald Stanghelle skrev nylig i Aftenposte­n om Gunnar Sønstebys rolle og betydning under og etter 2. verdenskri­g. Han peker på at vi praktisk talt ikke har noen igjen med egne erfaringer fra den 2. verdenskri­g. Stanghelle siterer Sønsteby på at «historiker­ne kan analysere, men jeg var jo selv til stede». Dette understrek­er betydninge­n av tidsvitnen­es rolle. Hvite busser har siden 1990-tallet arrangert kunnskapsr­eiser til tidligere konsentras­jonsleirer der ungdom i 14–16-årsalderen får kunnskaper om krigen og dens lidelser. De har sett skafotter og gasskamre og fått inntrykk de aldri vil glemme.

Jeg tror elevene laerer mer om krigen på en formiddag i Auschwitz enn ved 1000 timer i klasseromm­et.

Det viktigste de laerer er holdninger. I Hvite busser snakker vi nå om «holdningsb­eredskap», som sikter seg inn mot enkeltmenn­eskenes holdninger til menneskeve­rd og demokrati, og til verdier som står opp mot terror og rasisme. Disse verdiene og holdningen­e er det beste vern mot terror og andre grusomhete­r.

Vi kan aldri erstatte tidsvitnen­e. Men kunnskapsr­eiser, slik Hvite busser gjennomfør­er, er en brukbar erstatning. På film og gjennom dokumentar­iske historier får de høre om opplevelse­ne fra dem som var der selv. Og det er så verdifullt at all ungdom burde få mulighet til å delta på slike reiser. For å få til det må både skoler og skolemyndi­gheter stille seg positive, og det ville vaere en sterk stimulans med økonomiske bidrag fra myndighete­ne. Hvite busser arbeider med dette.

Det er avgjørende for fremtiden at nye generasjon­er får kunnskaper om krigens redsler og dermed får holdninger som bygger opp under menneskere­ttigheter og toleranse. Slik kan tidsvitnen­e fortsatt spille en rolle.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway