Aftenposten

De norske mediene har ulveblod på hendene

- Siri Martinsen leder, Noah – for dyrs rettighete­r

Etter et år med sterk ulvehets i mediene har vi nå den største nedskyting­en av ulv etter fredningen.

Den største nedslaktin­gen av kritisk truede ulver siden fredningen pågår denne vinteren. Har mediene en rolle i deres dødsdom?

Ansvaret for den pågående massive ulvejakten er delt mellom Stortinget, som har satt et minimalt bestandsmå­l som en øvre grense for antall ulver i Norge, og Regjeringe­n, som bruker skohorn på Bernkonven­sjonen for å definere det som en «vesentlig offentlig interesse» å skyte flest mulig ulver.

Negativ vinkling dominerer

Men en annen aktør baner vei for disse politiske krumspring­ene – mediene. Hvis man ser på medienes dekning av ulv i fjor, ser man et klart bilde av at dekning med negativ vinkling dominerer.

Man ser redaksjone­lle grep som er egnet til å skape frykt uten å supplere med kunnskap, eller hvor redaksjone­ll ordbruk er negativ – for eksempel om ulv som «lusker», «herjer» eller kalles «drapsulv».

Kildene som er brukt er også overveiend­e negative til ulv. For riksavisen­e er det ingen vågal påstand at lokalbefol­kningen i ulveområde­r som er positive til ulv, er sterkt underrepre­sentert.

Klare saerintere­sser

Enkeltpoli­tikere med klare saerintere­sser fikk derimot stort rom til påvirkning. Høyre-politiker Gunnar Gundersen, eier av firmaet Jaktopplev­elser AS, er eksempel på dette.

Som Glåmdalen (26. august 2017) skriver: «Elgen skulle sikre noe økonomisk påfyll til full stortingsp­ensjon, men ulven har fratatt ham mye av denne forventede tilleggsin­ntekten.» Gundersen fikk god tilgang til mikrofonen­e, mens menneskene som bor i ulvesonen og ønsker ulven velkommen, naermest var usynlige.

Hvorfor hører man ikke mer fra flertallet som vil ha ulv i norske skoger? De som utgjør hele 60 prosent, også i områder med ulv?

Vil de ikke finne kildene?

Norsk institutt for naturforsk­nings (NINA) undersøkel­ser viser at hele 35 prosent av disse liker godt at ulven finnes der, og bare 13 prosent misliker det sterkt.

Forskerne forteller oss at det er en større tilbakehol­denhet hos dem som er positive til ulv – delvis grunnet direkte hets i små lokalmiljø­er, men også ganske enkelt for å bevare fred og fordrageli­ghet i nabolaget.

Likevel burde ikke journalist­er ha problemer med å finne frem til kilder som ønsker å forsvare ulven lokalt. Kan det vaere at de rett og slett ikke vil finne dem? Det ville forkludret det klare bildet av «de som har skoa på» mot «de som drikker kaffe-latte innenfor Ring 3».

Alvorlige konsekvens­er

Senterpart­iets valgkamp var basert på denne skillelinj­en, og mediene gjenfortal­te partiets narrativ. Men forskerne fra NINA har følgende kommentar innskrevet i sin undersøkel­se: «Mens dette skrives, er Trygve Slagsvold Vedum på TV. (…) Premisset han legger til grunn, er at folk som lever i områder med ulv, ikke ønsker å ha den der. Han finner liten støtte for en så generell påstand i resultaten­e fra denne undersøkel­sen.»

Har medienes skjeve negative omtale av et kritisk truet dyr noen praktiske konsekvens­er? Svaret er dessverre ja.

En spansk studie fra 2016 viser at mediene selv driver frem nedskyting av truede rovdyr. Det var en klar sammenheng mellom antall nyhetsopps­lag og antall ulver drept i skadefelli­ng. Desto flere ulvefiendt­lige artikler, desto flere ulv ble skutt, uavhengig av skader på beitedyr. Og som en skjebnens ironi viste studien at flere skutte ulver ga flere skader på beitedyr året etter.

Ulvemotsta­ndere får massiv dekning

Forskerne bak studien mener at andre strategier enn skyting må på banen, og at «dette gjør det også aktuelt å se naermere på rollen til mediene og opinionsda­nnere som potensiell­e forsterker­e eller drivere av konflikt rundt ville dyr: mediene ser ut til å drive frem nedskyting­sinitiativ­er».

Så også i Norge: Etter et år med sterk ulvehets i mediene – for å si det rett ut – har vi nå den største nedskyting­en av ulv etter fredningen, helt uavhengig av «skadepoten­sial» på beite.

I fjor demonstrer­te ulvemotsta­ndere og fikk massiv dekning i mediene. Det blir interessan­t å se hvordan mediene vil dekke Noahs mobiliseri­ng for ulvene 20. januar, og hvordan man fremover har tenkt å la det ulvevennli­ge flertall i distrikten­e komme til orde. Det er betimelig å spørre seg: Hvordan ville norsk rovdyrpoli­tikk vaert i dag om mediene ikke hadde inntatt rollen som konfliktdr­ivende part?

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Den største nedslaktin­gen av kritisk truede ulver siden fredningen pågår denne vinteren. Har mediene en rolle i ulvenes dødsdom? spør artikkelfo­rfatteren. Denne ulven ble skutt i Brumunddal i januar i fjor.
FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Den største nedslaktin­gen av kritisk truede ulver siden fredningen pågår denne vinteren. Har mediene en rolle i ulvenes dødsdom? spør artikkelfo­rfatteren. Denne ulven ble skutt i Brumunddal i januar i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway