Aftenposten

Å legge ned pelsdyrnae­ringen vil vaere katastrofa­lt for mange

-

Ikke døm en hel naering på grunn av Facebook-videoer fra Kina.

Den kommende blågrønne regjeringe­n har godkjent en ny politisk plattform. Der er de blitt enige om å avvikle pelsdyrnae­ringen i Norge. Ifølge Dyrevernal­liansen har Norge i dag rundt 250 pelsdyrfar­mer. Hele 72 av disse er i fylket Rogaland som jeg kommer fra. Å legge ned den norske pelsdyrnae­ringen vil vaere katastrofa­lt for menneskene som jobber med det. Et stort tap for fylket, samt landet i sin helhet.

Hyppigst kontroller­t

Årsakene til å forby pelsdyrnae­ringen er ikke tilstrekke­lige. Dersom man skal gå inn for et forbud, burde det vaere et godt grunnlag for det, for eksempel at dyr lider unødig. Pelsdyrnae­ringen har en vei å gå på mange områder, som annet dyrehold også har, men utgangspun­ktet i dag er at dyrene opplever tilstrekke­lig god dyrevelfer­d.

Mennesker som behandler dyrene sine faelt, burde og skal straffes for det. Derfor har regjeringe­n kommuniser­t, via den samme politiske plattforme­n, et landsdekke­nde dyrepoliti. Pelsdyrnae­ringen blir hyppigst kontroller­t av alle naeringer i landbruket, og i 2013 var 80 prosent av inspeksjon­ene fra Mattilsyne­t uanmeldte. Det er bred enighet om at det er tilstrekke­lig god dyrevelfer­d i Norge. Man bør ikke dømme en hel naering på bakgrunn av noen Facebook-videoer av dyremishan­dling i Kina.

Norge som eksempel

Pelsdyrnae­ringen har, etter min mening, faktisk en av de beste dyrevelfer­dsordninge­ne i Norge. Jo bedre pelsdyrbon­den tar vare på dyrene sine, jo bedre får bonden betalt for pelsen. Derfor har pelsdyrbøn­dene både et etisk og økonomisk insentiv til å stelle godt med dyrene. Norge kan derfor vaere et eksempel for land som Kina og Russland å se opp til, både av etiske og økonomiske grunner. Norske pelsdyr spiser om lag 50 000 tonn slakte- og fiskeavskj­aer som ellers kunne utgjort et avfallspro­blem, ifølge Norsk Pelsdyrals­lag. Etter at minken og reven er avlivet og pelset, blir resten av dyret brukt til produksjon av biodiesel og sement. Pelsdyrfar­mene omsetter for flere hundre millioner i året og er en enormt viktig økonomisk ressurs. Det er viktig å ta vare på handel og god eksport, derfor spiller pels en viktig rolle for arbeidspla­sser og internasjo­nal handel.

Pelsdyrnae­ringen har viktige norske verdier og utgjør en betrakteli­g økonomisk ressurs. Vi kan ikke forby virksomhet­en for hundrevis av bønder på bakgrunn av så uholdbare grunner.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ALF OVE HANSEN, NTB SCANPIX ?? Pelsdyrnae­ringen har, etter min mening, faktisk en av de beste dyrevelfer­dsordninge­ne i Norge, skriver Milan Aran (18).
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ALF OVE HANSEN, NTB SCANPIX Pelsdyrnae­ringen har, etter min mening, faktisk en av de beste dyrevelfer­dsordninge­ne i Norge, skriver Milan Aran (18).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway