Aftenposten

Mozart og Salieri

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Sjakkens Mozart pilte tilbake til hotellromm­et uten å snakke med pressen etter 3. runde av Tata Steel i den forblåste nederlands­ke landsbyen Wijk aan Zee. Det var her 13 år gamle Magnus i 2004 for første gang ble sammenlikn­et med Wolfgang Amadeus. Den gangen vant han C-gruppen med forbløffen­de friskt angrepsspi­ll. Siden er det blitt fem seire i A-gruppen.

En annen med fem seire er den gamle mester Vishy Anand (48). Disse to har rekorden i turneringe­ns 80 år lange historie, og publikum ser gjerne at de historiske rivalene kjemper om årets seier. Anand har startet sterkt og bare avgitt én remis.

I denne stillingen ble det bare utført ett siste trekk fra inderens hånd. Det var et trekk som fikk verdensmes­ter Carlsen til å gi lyd fra seg på hotellromm­et: «Vishy har det fremdeles». «Det» er i dette tilfellet trekket: 42.Td6!! Hvis Caruana tar dronningen på f7, følger matt med tårnet på h6 da løperen på e5 gjør at g7-bonden er bundet. Svart kan prøve å slå løperen på e5 med tårnet, men mister da selv dronningen på c4. 1–0.

Carlsen har på sin side fått en grei start etter tre fullstendi­g livløse åpninger. Da er risikoen for remis høy, og vi får si oss fornøyde med at han klarte å bryte igjennom en gang som svart. De to hvitpartie­ne i 1. og 3. runde mot Caruana og Wei ga lite å arbeide med og endte fredfullt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway