Aftenposten

Jon Reidar Amundsen

-

Vår venn Jon Reidar Amundsen døde på en av årets mørkeste dager, på Hospice Lovisenber­g, 20. desember 2017. Vårt vennskap startet på gymnaset og fortsatte gjennom jevnlige møter i alle år. Det er ikke så lett å beskrive hva vennskapet var tuftet på, siden vi var nokså forskjelli­ge både politisk og livssynsme­ssig. Jonna, som han het blant oss, befant seg langt ute på venstresid­en politisk og var vel naermest ateist. Det siste var vi imidlertid ikke sikre på, siden livssyn var ett av de områdene vi stilltiend­e holdt oss unna.

Jonna var en leser og en lytter som sjelden tok ordet i våre opphetede nattlige diskusjone­r, bortsett fra de gangene vi uttrykkeli­g ba ham komme på banen, og da kom han alltid med klargjøren­de innspill. Med sitt hovedfag i historie fra Universite­tet i Oslo, etterfulgt av en lang periode som arbeider og tillitsval­gt ved Oslo Renholdsve­rk og deretter som laerer ved Høyskolen på Bislett, anså vi ham som den av oss med bredest innsikt og erfaring, i hvert fall når det gjaldt samfunnsme­ssige forhold.

En stor del av Jonnas liv ble preget av sykdom. Da han fikk påvist Mb Bechterew la han om til et vegetarisk og naermest alkoholfri­tt kosthold, uten at dette la noen demper på hans deltagelse ved festlige anledninge­r. Det mest bemerkelse­sverdige var likevel hvordan han, etter å ha fått en meget alvorlig kreftdiagn­ose for 20 år siden, fortsatte å leve ganske ufortrøden­t videre.

Han var i full jobb på Høyskolen, han reiste mye og pleiet utstrakt sosialt samvaer med familie, venner og kolleger. Han har vaert et forbilde for oss ved å ikke la sykdom og dårlige leveutsikt­er påvirke hverdagen i saerlig grad, ved å ta én dag av gangen. Slik klarte han å gjøre det som kunne vaert et liv preget av sykdom til 20 rike år. Dette skal kona hans, Anne-Lise, også ha sin store del av aeren for!

Takk for laerdommen, Jonna, og takk for vennskapet! Espen Bjerke, Karl Bull, Svein Mikkelsen, Christian Platou, Nils Østby, Trygve Aanjesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway