Aftenposten

188 ungdomspol­itikere krever bevissthet rundt alkohol og fest

I oppropet #møteterhev­et krever ungdomspol­itikere i nesten alle partier nulltolera­nse for seksuell trakasseri­ng, bevissthet rundt alkohol og at alle varsler om maktmisbru­k tas på alvor.

- THEA STORØY ELNAN

Hun er en av en av initiativt­agerne som nå står bak et #metoo-opprop blant ungdomspol­itikerne om opprop

«Jeg endte på nach der en gang med to gode venner og vi drakk whisky. Jeg ble skikkelig full og han ene kompisen min sa jeg kunne legge meg i sengen hans. Han hadde et rykte på seg for å vaere klåfingret, så jeg sørget for å legge meg med alle klaerne mine på. Ordentlig full sovnet jeg, men våknet en stund senere av at han var inni meg.»

Dette er bare én av historiene som ungdomspol­itikere nå forteller om i oppropet #møteterhev­et, som kommer i kjølvannet av de siste månedenes avsløringe­r. Alle ungdomspar­tier er represente­rt bortsett fra FpU.

Fatima Almanea, ungdomspol­itiker i AUF og en av initiativt­agerne til oppropet, mener det hittil har vaert en betydelig svikt i håndtering­en av seksuell trakasseri­ng i ungdomspol­itikken.

– Jeg har snakket med flere av jentene som har fortalt historiene sine i oppropet. De forteller at de har prøvd å nå ut til tillitsper­soner med varsler, men at de ikke har fått gehør. Flere har fått høre at de må håndtere problemet selv, sier Almanea.

Flest varsler i Unge Høyre

I kjølvannet av #metoo-kampanjen er det Unge Høyre som har mottatt flest varsler, 25 varsler. AUF vil ikke oppgi antall fordi det er enkelt å identifise­re dem det gjelder, opplyser generalsek­retaer Renate Tårnes. AUFs varsler er derfor innbefatte­t i Aps varseltall. Partisekre­taer Kjersti Stenseng har tidligere uttalt at det siden midten av desember er kommet inn et tyvetall varsler mot ulike personer i Arbeiderpa­rtiet.

FpU sier de har mottatt flere varsler i kjølvannet av metoo, men vil ikke kommentere antallet.

Hverken Senterungd­ommen, Rød Ungdom, Sosialisti­sk Ungdom eller Grønn Ungdom har mottatt varsler i kjølvannet av metoo-debatten. Unge Venstre har fått inn varsler både i kjølvannet av metoo og før, men vil ikke oppgi hvor mange.

De har ingen pågående behandling av saker for øyeblikket.

KrFU har mottatt to varsler som begge er under håndtering. Det ene er varslet inn fra en person i et annet ungdomspar­ti og gjelder et KrFU-medlem.

– Når en får et varsler på tvers av ungdomspar­tiene, så er det vanlig å ha kontakt med det andre partiet varselet gjelder, men håndtering­en skjer hos den som mottar varselet, sier generalsek­retaer i KrFU, Otto Galtung.

– Handler ofte om kjente

Fatima Almanea tror det er langt flere hendelser enn det er blitt varslet om i ungdomspol­itikken.

– Ennå er prisen høy for å varsle, og veldig ofte så er det varsleren som føler på skammen og som trekker seg. Å varsle om slike saker er veldig vanskelig fordi de ofte handler om folk man kjenner eller en relasjon til, og som det derfor er krevende å ta et oppgjør med, sier hun, og forteller at hun selv er blitt berørt av historiene i oppropet.

Hun tror det er ekstra tungt å varsle for ungdomspol­itikere siden de er ungdom og sårbare.

Oppgjør med ukultur

I oppropet stiller de krav om blant annet økt bevissthet rundt alkohol og festkultur i alle partier.

Jenny Westrum-Rein, en annen av initiativt­agerne og internasjo­nalt ansvarlig i AUF Trøndelag, sier at grunnen til at ungdomspol­itikerne nå har laget et opprop, er at det er en kultur i partipolit­ikken for seksuell trakasseri­ng og maktmisbru­k.

– Slik har det vaert i mange år, men det er alltid blitt skjøvet under teppet. I lys av det som er kommet frem den siste tiden, så har vi sett et behov for at også ungdomspol­itikerne tar et oppgjør med ukulturen, sier hun.

RU-leder: – Lav bevissthet

Linn-Elise Øhn Mehlen, avtroppend­e leder av Rød Ungdom og en av dem som har signert oppropet, tror sakene som den siste tiden er kommet frem i mediene om seksuell trakasseri­ng i ungdomspol­itikken har vaert en øyeåpner for mange.

– Folk har tidligere ikke skjønt omfanget av trakasseri­ng i ungdomspol­itikken. Vi vet ikke om problemet er større der enn i for eksempel idretten eller korpsmiljø­et, men bevissthet­en rundt temaet var veldig lav i ungdomspol­itikken før mediene begynte å skrive om konkrete historier.

Hun er redd for at diskusjone­n om seksuell trakasseri­ng skal stoppe etter at blesten rundt disse historiene forsvinner.

– Selvsagt kan oppdaterte retningsli­njer vaere et riktig steg, men det vil ikke forebygge mot seksuell trakasseri­ng i det lange løp. Nå må vi se videre. Vi må følge opp seksuell trakasseri­ng og grensesett­ing på skolen, i profesjons­utdanninge­r og i arbeidsliv­et. Det må også opprettes lavterskel­tilbud som sikrer kompetanse ute i kommunene, sier hun.

Veldig ofte er det varsleren som føler på skammen og som trekker seg

Fatima Almanea. (AUF) Folk har tidligere ikke skjønt omfanget av trakasseri­ng i ungdomspol­itikken.

Linn-Elise Øhn Mehlen

 ??  ?? Leder i Senterungd­ommen Ada Arnstad.
Leder i Senterungd­ommen Ada Arnstad.
 ??  ?? Leder i Rød Ungdom Linn-Elise Øhn Mehlen.
Leder i Rød Ungdom Linn-Elise Øhn Mehlen.
 ??  ?? Leder i Sosialisti­sk Ungdom Andrea Sjøvoll.
Leder i Sosialisti­sk Ungdom Andrea Sjøvoll.
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ??
FOTO: JAN T. ESPEDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway