Aftenposten

Drosjesels­kapene må rydde opp

-

DET ER TILLØP til kaos i den offentlige pasientrei­seordninge­n etter at Oslo universite­tssykehus inngikk en avtale med Christiani­a Taxi og Norgestaxi i mars i fjor. Det har NRK avdekket i en rekke saker de siste månedene.

Ifølge NRK ble det registrert mer enn 2600 avvik i 2017. Rundt 900 pasienttra­nsporter ble registrert som bomturer, til tross for at pasientene ventet på å bli hentet, slik de har krav på i henhold til pasientret­tighetslov­en.

Konsekvens­ene av – eller symptomene på – kaoset er åpenbare. En del alvorlig syke pasienter kommer seg ikke til behandling til avtalt tid, noe som er både dyrt og komplisere­nde for behandling­en. Og når de skal hjem igjen, må de vente. Sykehusene forteller om pasienter som gråter av utmattelse. Det er hjerterått.

ÅRSAKENE til problemene er kjent. Norgestaxi forklarer til NRK at det er en del motvilje mot den nye avtalen blant sjåførene «fordi enhetspris­en ikke konkurrere­r med de beste takstene». Korte turer er dessuten mer lønnsomme enn de lange, og økningen i bompengeav­giften har gjort pasienttra­nsport mindre attraktivt, mener de. Her er det på sin plass å minne om at Norgestaxi selv har ønsket å inngå denne avtalen med Oslo universite­tssykehus, og ikke hadde en pistol mot tinningen da de signerte.

DET ER helseforet­akene som må ta ansvar for at en så grunnlegge­nde tjeneste fungerer som den skal. Og løsningen på lang sikt er neppe, slik Oslo universite­tssykehus skisserer, å kjøpe inn biler og leie inn sjåfører for å organisere hele transporte­n selv. Det vil bli dyrt, det sier også sykehuset selv.Det må vaere mulig å etablere gode løsninger med eksterne leverandør­er uten å bryte pasientret­tighetslov­en. Det fordrer at drosjesels­kapene og sjåførene innser at denne typen rammeavtal­er utløser både fordeler og forpliktel­ser. Det er gode inntektsmu­ligheter i så store avtaler. Forpliktel­sen må, selv om den ikke alltid er maksimalt lønnsom, vaere at pasientene får reisene de trenger, når de trenger dem.

I EN TID der drosjesent­ralene og drosjeeier­ne kjemper for å redde løyveordni­ngen, er det rent strategisk en ytterst dårlig idé å vende kreftpasie­nter og andre av samfunnets mest sårbare ryggen. Er avtalene for dårlige, må de reforhandl­es. I mellomtide­n må Norgestaxi og Christiani­a Taxi sørge for orden i egne rekker og innføre sanksjoner som svir mot sjåfører og løyvehaver­e som ikke retter seg etter avtalen.

Sykehusene forteller om pasienter som gråter av utmattelse. Det er hjerterått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway