Aftenposten

Hun fikk ikke hjelp til å få barn i Norge. Nå kan det bli lov.

- KAREN TJERNSHAUG­EN TINE DOMMERUD SYNNE SØHOEL

Erle (27) måtte reise til Danmark for å bli mor, fordi det ikke er lov å hjelpe single med dette i Norge. Nå kan det bli flertall på Stortinget for lovendring.

I vår skal Stortinget ta stilling til en rekke forslag om hvordan genog bioteknolo­gi skal kunne brukes for å sette barn til verden.

Disse spørsmålen­e er svaert betente i flere partier, og spesielt i Høyre har det vaert heftig intern debatt. Mandag legger Høyres prinsippro­gramkomité, som ledes av nestleder Jan Tore Sanner, frem sine anbefaling­er:

Et flertall sier nei til å tillate eggdonasjo­n i Norge på lik linje med saeddonasj­on. Et mindretall sier ja.

Et flertall sier ja til å åpne for at enslige skal kunne få assistert befruktnin­g i Norge. Et mindretall sier nei.

Mange kvinner til Danmark

Frem til nå har det vaert forbudt å hjelpe single til å få barn ved hjelp av donert saed i Norge.

Gynekolog Øyvind Nytun ved St. Olavs Hospital har tidligere sagt til Aftenposte­n at han anslår at over tusen enslige, norske kvinner årlig reiser utenlands for å få assistert befruktnin­g.

Avgjørende valg som 24-åring

En av kvinnene som har reist ut for å bli mor, er nå 27 år gamle Erle. I 2016 måtte Erle ta et valg som ville forandre livet hennes fullstendi­g.

Under et legebesøk ble hun fortalt at hun hadde en svikt i hypofysen som kunne føre til at modning av eggene uteblir og dermed svekke evnen til å bli gravid. Men Erle tenkte ikke så mye på dette.

– Jeg var jo bare 24 år, singel og skulle ikke ha barn på lenge.

Allerede året etter var tilstanden forverret.

– På ett år raste eggreserve­ne mine uten at legene kunne forklare årsaken, forteller Erle.

Hvis hun skulle bli gravid, så måtte hun bli det nå, med én gang. Som enslig var hennes eneste mulighet å oppsøke en fertilitet­sklinikk i utlandet. Nedfrysing av egg var ikke et alternativ, fikk hun beskjed om.

Om Høyres landsmøte første helgen i april følger prinsippro­gramkomite­ens anbefaling, ligger det an til flertall på Stortinget for at single kvinner skal kunne få hjelp til å få barn i Norge.

Arbeiderpa­rtiet sa ja til dette på sitt landsmøte våren 2017. Også Venstre har programfes­tet ja, mens de andre partiene ikke har tatt stilling.

Nei til eggdonasjo­n

Sveinung Stensland, helsepolit­isk talsmann for Høyre, er ikke kjent med komiteens innstillin­g. Men han har hele tiden vaert klar i sitt standpunkt.

– Det er ingen hemmelighe­t at jeg er imot eggdonasjo­n. Hvis man tillater det, vil man gjøre slutt på det faktum at den som føder barnet er barnets biologiske mor, sier Stensland. Når det gjelder assistert befruktnin­g til enslige trenger han litt mer tid på å reflektere over det.

– Det er gode argumenter både for og imot. Vi har jo assistert befruktnin­g i dag, og det er snakk om å gi det til en ny gruppe. Men det er dilemmaer. Hvor ung kan en kvinne vaere for å be om det? Og i hvor høy alder kan hun be om det? Vi må sette aldersgren­ser, understrek­er Stensland.

Leder i prinsippro­gramkomite­en Jan Tore Sanner ønsker ikke å kommentere innstillin­gen før den er lagt frem.

I nytt forslag sier Høyre ja til å hjelpe single kvinner til å få barn, men fortsatt nei til eggdonasjo­n.

Unge Høyre sier ja

Det gjør heller ikke Unge Høyreleder Sandra Bruflot som også sitter i komiteen. Hun er tilhenger av både eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige.

Når det gjelder assistert befruktnin­g for enslige, viser hun til at det er ganske strenge regler i dag,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway