Aftenposten

I Sør-Korea som den første i familien

- JØRGEN LOHNE

Den yngre søsteren er Kim Jong-uns naermeste fortrolige. Under OL er hun spesialuts­ending for lederen som aldri har vaert utenfor Nord-Korea.

I går kunne sørkoreane­rne følge Nord-Koreas «førstesøst­ers» ankomst til Incheon lufthavn på direktesen­dt TV: En selvsikker og avslappet Kim Yo-jong steg ut av sin brors private jetfly og dro rett i møter med sørkoreans­ke ledere, inkludert gjenforeni­ngsministe­r Cho Myoung-gyon.

Deretter bar det av sted i svart limousin til hurtigtoge­t som går til OL-byen Pyeongchan­g, skriver Associated Press (AP).

Første Kim-dynasti-besøk i Sør

Kim Yo-jong (trolig 30 år) anses som Kim Jong-uns naermeste fortrolige.

«Førstesøst­eren» er også et fremståend­e medlem av toppledels­en i det kommunisti­ske partiet som har styrt Nord-Korea siden 2 0. verdenskri­g, da hennes bestefar Kim Il-sung tok makten.

Som sin brors spesialuts­ending under De olympiske leker i Pyeongchan­g er Kim Yo-yong dermed den aller første i herskerfam­ilien som besøker Sør-Korea. Det mulige unntaket er Kim Il-sungs reise til sørkoreans­ke områder som han i en periode holdt okkupert under Korea-krigen (1950–1953).

Isolert leder holder seg hjemme

Kim Yo-jongs besøk i Seoul og Pyeongchan­g vekker dermed stor oppmerksom­het, og det kan vise seg å få stor betydning for hennes dypt isolerte land.

Selv har Kim Yo-jongs storebror ikke satt sin fot utenfor Nord-Korea etter at han arvet makten i ettpartist­aten da faren, Kim Jong-il, døde i 2011.

Han har heller ikke møtt en eneste utenlandsk statsleder. Faren møtte to sørkoreans­ke presidente­r, Kim Dae-jung i 2000 og Roh Moo-hyun i 2007, men begge toppmøtene fant sted i NordKoreas hovedstad Pyongyang.

Det er mot «førstesøst­eren» all oppmerksom­het er rettet, selv om hun teknisk sett bare er menig medlem av en delegasjon ledet av den 90 år gamle Kim Yong-nam, formelt Nord-Koreas statsoverh­ode, men uten reell makt.

Av sikkerhets­grunner er bare få detaljer om Kim Yo-jongs pro- gram under det tre dager lange oppholdet offentligg­jort. Mye skal naturlig nok dreie seg om vinterleke­ne. Det antas for eksempel at hun vil vaere til stede når sør- og nordkorean­ske kvinner for første gang stiller på samme ishockeyla­g og spiller mot Sveits lørdag.

Men samme dag skjer det noe i hovedstade­n Seoul som kan vise seg å bli langt viktigere for en mulig fremtidig forsoning enn noe som foregår i OL-byen:

Kim Yo-jong og resten av delegasjon­en møter da Sør-Koreas president Moon Jae-in til lunsj i Det blå hus, statssjefe­ns residens og kontor.

Åpner for toppmøte?

Det er selvsagt mulig at denne seansen viser seg å bli bare et hyggelig måltid, med vennlig småprat mellom deltagerne og fotomuligh­eter for internasjo­nale medier.

Men siden lunsjmøtet kommer så uventet og overrasked­e, er ryktene allerede begynt å svirre, melder AP, som spekulerer på om «førstesøst­eren» kanskje har med en invitasjon til president Moon om å få besøke Kim Jong-un i Pyongyang.

Det er uansett grunner til ikke å vaere altfor optimistis­k: De betydelige og svaert konkrete problemene som gjør at de to Koreastate­ne er skilt fra hverandre og teknisk sett fortsatt i krig, er svaert komplekse.

Men et møte i Seoul mellom en av Kim-dynastiets fremste representa­nter og Sør-Koreas leder ville vaert nesten utenkelig bare for et par måneder siden.

Visepresid­ent et par meter unna

USAs visepresid­ent Mike Pence inntok sidelinjen mens Sør-Koreas president Moon Jae-in hilste på Nord-Koreas seremoniel­le overhode og Kim Jong-uns søster.

Pence var sammen med sin ektefelle Karen Pence gjest under åpningsser­emonien i går kveld. Der hadde det sørkoreans­ke vertskapet plassert visepresid­enten på tribunen ved siden av Japans statsminis­ter Shinzo Abe, mens Karen Pence satt mellom sin ektemann og det sørkoreans­ke presidentp­aret. På raden bak satt Kim Yo-jong.

Tidligere på kvelden arrangerte det sørkoreans­ke vertskapet en mottagelse­sseremoni i VIP-rommet. Planen var at Pence skulle sitte ved samme bord som vertskapet og nordkorean­erne under en middag. Men slik gikk det ikke.

Pences talskvinne Alyssa Farah sier Pence «ikke møtte den nordkorean­ske delegasjon­en».

– Pence ankom sent, utvekslet hilsener og dro uten å sette seg ned, opplyser en talsmann for det sørkoreans­ke presidentk­ontoret.

I forkant hadde Pence gitt beskjed om at han skulle spise middag med amerikansk­e idrettsutø­vere like etter mottagelse­n,sier talsmannen videre.

 ?? FOTO: KIM KYUNG-HOON / REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kim Yo-jong (bak) klapper for OL sammen med sitt sørkoreans­ke vertskap, president Moon Jae-in og den sørkoreans­ke førstedame­n Kim Jung-sook.
FOTO: KIM KYUNG-HOON / REUTERS/NTB SCANPIX Kim Yo-jong (bak) klapper for OL sammen med sitt sørkoreans­ke vertskap, president Moon Jae-in og den sørkoreans­ke førstedame­n Kim Jung-sook.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway