Aftenposten

– Hundrevis kan vaere henrettet

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

Kurdiske selvstyrem­yndigheter i Irak sier IS-medlemmene ble drept i krigføring­en.

Mellom 100 og 150 menn ble tvunget inn i en frysebil og holdt der i syv timer. De som ikke frøs ihjel eller ble kvalt, ble skutt. De døde ble dumpet i massegrave­r i Nord-Irak.

De ansvarlige for denne og andre angivelige krigsforbr­ytelser hevdes å ha vaert medlemmer av Asayish, etterretni­ngsorganis­asjonen til den kurdiske selvstyrem­yndigheten i Nord-Irak. Det skriver menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

De viser til opplysning­er fra en nå pensjonert tidligere Asayishage­nt, øyenvitner i landsbyer som ligger naer der likene skal ha blitt begravet, foto- og videobevis og satellittb­ilder.

– Bevisene tyder på at Asayish’ sikkerhets­styrker foretok massehenre­ttelser på tilfangeta­tte mistenkte IS-medlemmer natt etter natt i en uke. De kan ha drept en stor gruppe mennesker og kanskje så mange som flere hundre, sier Lama Fakih, nestleder for avdelingen for Midtøsten i Human Rights Watch i en pressemeld­ing.

Organisasj­onen sier de har vaert ved en massegrav ved landsbyen Bariyah i Nord-Irak. En tidligere Asayish-agent og seks personer fra en naerliggen­de landsby sier til Human Rights Watch at den kurdiske sikkerhets­tjenesten skjøt fanger og begravet noen av dem der.

Massegrave­n ligger i et område som kommer til å bli oversvømt av vann som hvert år samles opp av den store demningen ved Mosul. Det haster derfor å få undersøkt påstandene om massegrave­n.

– Irakske og kurdiske myndighete­r må snarest undersøke påstandene om massehenre­ttelser og forfølge de ansvarlige, sier Lama Fakih.

Kurdiske myndighete­r nekter

En talsmann for den kurdiske selvstyrem­yndigheten i Irak, KRG, benekter påstandene om massehenre­ttelser.

– Mange IS-medlemmer ble drept i krigføring­en på dette tidspunkte­t, og de døde ble trolig brakt et sted for å bli begravet, skriver Dindar Zebari, koordinato­r for KRGs arbeid rettet mot utlandet, i en e-post til HRW.

Human Rights Watch mener imidlertid at denne forklaring­en ikke stemmer overens med at døde menn skal ha blitt funnet med kulehull i hodet. De viser også til vitneopply­sninger fra landsbyboe­re som forteller om funn av døde mennesker langt fra steder der det foregikk kamper.

Rapportene om massehenre­ttelser samsvarer i tid med slaget om Tal Afar, en by som ligger 78 kilometer vest for Mosul. Byen ble erobret tilbake fra IS i slutten av august og begynnelse­n av september 2017.

Den irakske haeren, sjiamuslim­ske militser og kurdiske styrker var forberedt på en langvarig

 ?? FOTO: THAIER AL-SUDANI, REUTERS/ NTB SCANPIX ?? En måned etter at Mosul ble erobret, tok de irakske styrkene den naerliggen­de byen Tal Afar. Kampene varte bare noen dager og det ble rapportert at hundrevis av IS-medlemmer overga seg.
FOTO: THAIER AL-SUDANI, REUTERS/ NTB SCANPIX En måned etter at Mosul ble erobret, tok de irakske styrkene den naerliggen­de byen Tal Afar. Kampene varte bare noen dager og det ble rapportert at hundrevis av IS-medlemmer overga seg.
 ??  ??
 ?? FOTO: CNES/HUMAN WATCH SERVICE ?? Satellittb­ildet er tatt morgenen 29. september 2017 og viser pågående graving utenfor landsbyen Bariyah i Nord-Irak. Det er her massegrave­ne er, ifølge HRW.
FOTO: CNES/HUMAN WATCH SERVICE Satellittb­ildet er tatt morgenen 29. september 2017 og viser pågående graving utenfor landsbyen Bariyah i Nord-Irak. Det er her massegrave­ne er, ifølge HRW.
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway