Aftenposten

Lokalpolit­ikere føler seg lurt av ledelsen og forlater Venstre

- SOLVEIG RUUD

Sentralt i partiet trøster generalsek­retaer Marit Meyer seg med at Venstre har fått flere innmeldels­er enn utmeldelse­r etter at Venstre sa ja til å gå i regjerings­forhandlin­ger med Frp.

Siden Venstres landsstyre­møte i desember, der partiet sa ja til å regjere med Frp, har 374 meldt seg inn og 306 aktivt meldt seg ut.

Det partiet imidlertid ikke har oversikt over ennå, er hvor mange som i det stille lar vaere å fornye medlemskap­et sitt. I fjor sank medlemstal­let med 745.

Blant de utmeldte har Aftenposte­n kartlagt rundt 20 som forlater verv de nå har. I tillegg er det en del lokalpolit­ikere som teller på knappene om de skal forlate partiet.

«... med tungt hjerte»

Torsdag tikket denne e-posten fra Helge Striksrud inn til Venstres hovedorgan­isasjon.

«Det er med tungt hjerte jeg melder meg ut etter mer enn 42 års medlemskap.»

Stiksrud, som inntil da var nestleder i Buskerud Venstre og gruppelede­r i partiets kommunesty­regruppe i Ringerike, meldte seg ut fordi Venstre gikk i regjering med Frp.

Han sier han aldri hadde oppfattet at partiet hadde en plan B, som dreide seg om regjerings­samarbeid med Frp.

Mener Venstre sa noe annet

– Jeg forsikret potensiell­e V-velgere gjennom hele valgkampen om at regjerings­samarbeid med Frp var utelukket, sier han, og forteller at det for ham er like viktig å stå for det samme etter en valgkamp som i selve valgkampen.

– For meg personlig dreier det seg om min politiske troverdigh­et, sier Stiksrud. Han unnlater å svare på spørsmål fra Aftenposte­n om han føler at Venstre har lurt velgere.

Andre sier rett ut at de føler seg lurt av ledelsen, og at de selv har lurt velgere.

– Jeg føler jeg har lurt velgerne, så får andre svare for seg selv. Det har med integritet å gjøre og verdiene jeg står for, sa bystyrerep­resentant i Sandnes, Kjell Haavard Thrane Høie til Stavanger Aftenblad, da han meldte seg ut tre minutter etter at partiet hadde bekreftet at det ville gå i regjering søndag 14. januar.

Eks-generalsek­retaer utmeldt

I tillegg til dem som forlater et aktivt verv, finnes det flere som forholdsvi­s nylig har hatt slike, som også forlater Venstre. Hans Antonsen er en av dem. Han har vaert partiets generalsek­retaer, statssekre­taer, ordfører i Grimstad (2007– 2015) og stortingsk­andidat (2013).

Han deler Stiksruds syn om at ledelsen ikke hadde fått noe mandat fra landsmøtet til å gå inn i en regjering med Høyre og Frp.

«Uten mandat er ikke min metode. Så farvel Venstre», tvitret han da Venstre sa ja til regjerings­forhandlin­ger med Frp. Han vil ikke offentlig begrunne utmeldelse­n ytterliger­e.

Tidligere ordfører i Finnøy og fylkesting­srepresent­ant i Rogaland,Gro Skartveit, har også meldt seg ut. Hun klarer ikke å støtte Venstres deltagelse i en «mørkeblå regjering.»

– Jeg måtte ha vaert engasjert, snakket opp og støttet dette for å kunne holdt frem i Venstre. Det klarer jeg ikke, uttalte hun NRK i begynnelse­n av februar.

Flere kan følge etter

To fremtreden­de lokalpolit­ikere som fortsatt teller på knappene om de skal bli, Petter Sexe Ulriksen i Ullensvang og Maria Serafia Fjellstad i Harstad, gir også uttrykk for at ledelsen ikke hadde fått mandat av landsmøtet til å regjere sammen med Frp.

– Jeg opplevde ikke at den hadde det, sier Fjellstad og legger til at hun ikke «forstår hvordan veien ble til» fra uttalelser om at et slikt samarbeid var usannsynli­g, til at det ble sannsynlig.

Hun velger imidlertid å vente til hun har hørt hva som sies på partiets landsmøte til våren.

Lokallagen­e smuldrer opp

– Vi føler oss rett og slett lurt trill rundt av Venstre sentralt, sier Ulriksen, som leder Ullensvang Venstre, der han også sitter heradstyre­t, som det heter i hans kommune. Også han sliter med at han selv og partiet ga inntrykk av noe annet i valgkampen enn det som ble resultatet.

– Vi holder på å smuldre helt opp, sier han om lokallaget, som er Norges eldste uavhengig av parti, og som inntil nylig var det nest største lokallaget til Venstre i Hordaland.

Ulriksen drar på helgens fylkesårsm­øte i fylkespart­iet, men det kan bli hans siste. Han vil høre hva «fylkesårsm­øtet bringer» før han konkludere­r om også han skal melde seg ut.

– Skulle gjerne hatt dem med

– Det er aldri hyggelig når folk melder seg ut, sier Venstres nye generalsek­retaer Marit Meyer. Hun sier partiet gjerne skulle hatt med de erfarne politikern­e som nå melder seg ut, videre.

Likevel minner hun om at 306 utmeldelse­r av et samlet medlemstal­l på ca. 7300 utgjør små bevegelser.

Om kritikken, sier hun at Venstre har hatt en «diskusjon og prosess rundt regjerings­spørsmålet som ledet frem til regjerings­forhandlin­ger og til slutt til at et enstemmig landsstyre bifalt regjerings­plattforme­n.»

– Vi får jo også tilbakemel­dinger fra folk i partiet som er godt fornøyd med vårt gjennomsla­g i regjerings­plattforme­n, sier hun og nevner viktige saker partiet gikk til valg på som skole, miljø og arbeidspla­sser.

– Aftenposte­n har snakket med flere som frykter oppløsning av lokallag og problemer med å mobilisere folk foran kommende lokalvalg. Frykter du utviklinge­n her?

– Jeg tror vi i alle tilfeller må jobbe mot å styrke oss lokalt. Lokallag er helt vesentlige i et parti, sier hun.

 ??  ?? Sigmund Kveberg Paaske
Sigmund Kveberg Paaske
 ??  ?? Thove Bringaker
Thove Bringaker
 ??  ?? Reidar Foehling
Reidar Foehling
 ??  ?? Arild Heggland
Arild Heggland
 ??  ?? Linda Kvalheim
Linda Kvalheim
 ??  ?? Bjarte Heggheim
Bjarte Heggheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway