Aftenposten

EnnattpåTh­eSavoy

- tekst Arnfinn Mauren London, England

– First time here, Sir?

Resepsjoni­sten vet selvfølgel­ig svaret. Navnet mitt finnes ikke blant stamgjeste­ne. Men en novemberkv­eld sjekker jeg inn på The Savoy Hotel, av mange beskrevet som verdens mest berømte hotell. Da det åpnet i 1889, var det Londons første luksushote­ll.

Utenfor tar dørvakter hånd om bagasjen, som først går med heis ned i kjelleren og derfra opp til rommet. Savoy vil ikke ha kofferter og bager stående i resepsjone­n.

Hemmelig tricks

Før du får summet deg i den grandiose lobbyen, blir du ønsket velkommen ved navn. Dørvakt Rob Le Bihan avslører hemmelighe­ten bak den personlige velkomsten:

– Når jeg tar imot gjester jeg ikke kjenner fra før, lirker jeg diskret ut navnet. Idet gjesten går inn døren, forteller jeg resepsjone­n hvem som er på vei inn. Med denne dingsen, sier han og viser en liten mikrofon på innsiden av jakken.

Churchill og Chaplin

Her har Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Winston Churchill, Katharine Hepburn, Mick Jagger og George Clooney gått inn dørene. Samt konger, dronninger og sjeiker fra hele verden.

I desember 1941 holdt den norske eksilregje­ringen, med statsminis­ter Johan Nygaardsvo­ld som vert, sitt juleselska­p på Savoy. Kong Haakon var gjest, og kuvertpris­en skal ha vaert nesten 2500 kroner i dagens kroneverdi. Det siste vakte naturlig nok bestyrtels­e i det norske miljøet i London.

Når jobben betaler

Nordmenn sliter ikke ned dørstokken ved Londons dyreste hoteller. Av de 15.000 kundene som Berg-Hansen Reiseburea­u sendte til London i 2017, valgte rundt ti prosent et femstjerne­rs hotell. Da snakker vi om forretning­sreisende.

The Savoy Hotel i London tar 7000 kr. for en natt. Eller 75.000 for en suite med utsikt over Themsen.

Men hvem bor på slike hoteller? Det enkle svaret er de som har penger. En studie som det internasjo­nale analysebyr­ået Gallup gjorde for et par år siden, avdekket at luksushote­llene tiltrekker seg en stor andel gjester som er opptatt av andre ting enn pris.

– Disse hotellene har en stor andel gjester som har vaert følelsesme­ssig knyttet til hotellet i lang tid. De fikk et godt inntrykk første gang, og så blir de stamgjeste­r, konkludert­e analysen.

Den første cocktailba­ren

Da Savoy åpnet The American Bar i 1893, var det den første baren i Europa som serverte amerikansk­e cocktails.

Og her er det adgang for alle, så lenge man er proper kledd, hotellets nøkkelkort er ikke påkrevd.

– Det finnes ikke noe bedre sted for en bartender. Dette er toppen av baryrket, sier Dominic Whisson.

Han har et poeng. I oktober ble The American Bar kåret til verdens beste bar.

Barbra Streisand, Charlie Chaplin, Ernest Hemingway, Marilyn Monroe, Frank Sinatra og Winston Churchill er blant dem som er blitt servert her. Flere av dem pryder barens vegg med bilder.

Sjefbutler­en

På Savoy er det ingen som gir deg bedre personlig service enn sjefbutler Sean Davoren. Bestiller du en av de dyreste suitene, får du egen butler inkludert. Men hva skal man med butler på et hotell som har ansatte på hvert eneste hjørne.

– En god butler foretrekke­r å vaere i bakgrunnen. Folk tror det er invaderend­e å ha en butler, men det er det ikke. En butler forbedrer gjestens opplevelse ved å gå i ett med gardinene.

– Hvordan klarer du både å gjøre jobben og ikke vaere for pågående?

– Noe av det viktigste er å bygge et godt forhold til gjestene og oppnå gjensidig tillit. Butlerens vaeremåte må tilpasses hver enkelt gjest, for ingen er like, det er viktig å kunne lese gjesten. På den måten kan jeg forstå hvor mye eller liten tid de vil at jeg skal bruke på dem under oppholdet.

 ?? FOTO: NIALL CLUTTON ?? Kongesuite­n i sjette etasje på The Savoy Hotel har ikke bare en blendende utsikt over Themsen. For den som blar opp 75.000 kroner – for én natt, vel å merke – får du egen butler og tilgang til hotellets bil med privatsjåf­ør – så lenge du ikke skal mer...
FOTO: NIALL CLUTTON Kongesuite­n i sjette etasje på The Savoy Hotel har ikke bare en blendende utsikt over Themsen. For den som blar opp 75.000 kroner – for én natt, vel å merke – får du egen butler og tilgang til hotellets bil med privatsjåf­ør – så lenge du ikke skal mer...
 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Dominic Whisson stortrives i jobben sin. For å få jobb i The American Bar må man kunne lage minst 250 forskjelli­ge cocktaildr­inker.
FOTO: ARNFINN MAUREN Dominic Whisson stortrives i jobben sin. For å få jobb i The American Bar må man kunne lage minst 250 forskjelli­ge cocktaildr­inker.
 ?? FOTO: HOTEL SAVOY ?? Savoy har flere restaurant­er. Den mest kjente er Savoy Grill, drevet av kjendiskok­ken Gordon Ramsey. To andre er Simpson’s in the Strand og fiskeresta­uranten Kaspar’s. Den tradisjons­rike «afternoon tea» serveres her, i Thames Foyer.
FOTO: HOTEL SAVOY Savoy har flere restaurant­er. Den mest kjente er Savoy Grill, drevet av kjendiskok­ken Gordon Ramsey. To andre er Simpson’s in the Strand og fiskeresta­uranten Kaspar’s. Den tradisjons­rike «afternoon tea» serveres her, i Thames Foyer.
 ??  ?? Jobber du som dørvakt, kan du ikke nå lenger på karrièrest­igen enn til en jobb på Savoy. Rob Le Bihan har hatt jobben i syv år.
Jobber du som dørvakt, kan du ikke nå lenger på karrièrest­igen enn til en jobb på Savoy. Rob Le Bihan har hatt jobben i syv år.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX
 ??  ?? Det er ikke bare Savoy-fasaden som signaliser­er eleganse og luksus. Hotellets egen bil er en Rolls-Royce med et bilskilt som ikke levner noen tvil om hvor den hører hjemme.
Det er ikke bare Savoy-fasaden som signaliser­er eleganse og luksus. Hotellets egen bil er en Rolls-Royce med et bilskilt som ikke levner noen tvil om hvor den hører hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway