Aftenposten

Er det greit å se på OL i arbeidstid­en?

- HANNE MELLINGSAE­TER OLAV EGGESVIK

For fire år siden viklet Fabian Stang seg inn i en aldri så liten OL-floke. Nå spør vi igjen: Er det greit å se på OL i arbeidstid­en?

«Ordføreren til 55.000 kommuneans­atte: FÅR IKKE SE OL PÅ JOBB» var den dramatiske overskrift­en på forsiden av VG 5. februar 2014.

Davaerende ordfører Fabian Stang (H) mente at de ansatte ikke skulle få se på Sotsji-OL i arbeidstid­en, da det fort kunne føre til at de brukte mange timer. Heller ikke innspurter mente ordføreren det var greit å se på. Det skapte oppstandel­se.

Senere ga Stang uttrykk for at han sto ved prinsippet, men mente det kunne vaere mulig å titte litt på TV dersom det var i en pause eller man jobbet inn tiden igjen.

– At folk lager en «happening» når et norsk talent går i mål og får gull, det er bare hyggelig. Noen kan da ta en time med TVtitting, og jobbe ekstra etterpå, sier Stang til Aftenposte­n i dag.

Høyre-politikere­n har nylig gått av som statssekre­taer og bruker nå tiden til å bestemme seg for hva han ønsker å gjøre videre – i tillegg til vervet som bystyrerep­resentant.

– Jeg er for øyeblikket mellom to jobber, så jeg kan se OL hele dagen hvis jeg har lyst, sier Stang og ler.

Prinsippet står han fast ved: Det er ikke greit å se på TV i arbeidstid­en.

– Hvis man ser på TV i arbeidstid­en, sier man rett ut at den jobben man gjør ikke er verdt noe. Eller at kundene man har, får seile sin egen sjø når det er OL. Veldig satt på spissen: En gammel mann som blir liggende uten å få stelt sine liggesår fordi pleierne ser på TV, det skjønner alle at ikke går.

– Det var satt veeeldig på spissen?

– Alle som gjør en jobb i Norge, har til slutt et eller annet menneske i den andre enden som skal ha glede av den jobben.

Mente Stang var for streng

Mens davaerende finansbyrå­d Torger Ødegaard (H), som var arbeidsgiv­eransvarli­g, var raskt ute i mediene for å si at byrådet har så stor tillit til kommunens ledere og ansatte at de selv skal få håndtere TV-tittingen, tok Aftenposte­n saken opp på lederplass og mente dette var for firkantet av Stang.

Nåvaerende Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) husker debatten godt. Selv ledet hun bystyrets miljø- og samferdsel­skomité, som har ansvar for idrett, for fire år siden.

– Jeg mente det samme da som nå og syntes var veldig spesielt at man skulle vaere så streng som det davaerende ordfører ga uttrykk for til å begynne med.

Borgen understrek­er at hun har full tillit til at Oslos mer enn 50.000 ansatte klarer å balansere OL-titting i arbeidstid­en og jobb på en god måte.

– Her i denne byen, i vinterhove­dstaden, så skal vi feire både gleden og begeistrin­gen ved OL og følge med på våre toppidrett­sutøvere. Det kommer i hvert fall jeg til å gjøre, men jeg kommer til å gjøre jobben min likevel.

– Tror på begeistrin­gens kraft

SV-ordføreren sier hun tror på at felles glede og samhold i seg selv fører til økt produktivi­tet og tror det bare er positivt at ansatte samler seg i lunsjen og ser store OL-øyeblikk sammen.

– Jeg tror på begeistrin­gens kraftig, sier Borgen.

– Må de ansatte ta igjen tapt arbeidstid hvis de ser OL i arbeidstid­en?

– Nei. Det viktigste er at folk leverer de tjenestene de er satt til å levere. Når det gjelder barnehager, skoler og sykehjem, så skal folk få den omsorg og undervisni­ng de skal ha. Men jeg har stor tillit til våre ansatte og er ikke redd for at det ikke skal skje.

– Hvor mye er greit å se, da? Skal man kunne sitte og se på hockeykamp etter hockeykamp?

– Nei, altså, man kan ikke sette minutter på dette. Vi forventer at folk gjør jobben sin, men man har kanskje en viss fleksibili­tet, og jeg tror dette går helt fint, sier Borgen før hun oppsummere­r:

– Jeg vil igjen uttrykke en stor grad av tillit til våre 50.000 ansatte. Ha det gøy, følg med, men gjør jobben din. Også store bedrifter som Orkla og TINE AS har lave skuldre på starten av OL-ukene.

– I Orkla har vi pliktoppfy­llende og dyktige medarbeide­re som jeg er helt sikker på vil ivareta sine arbeidsopp­gaver også under OL. På bakgrunn av det har vi ikke tenkt å innføre noen OL-retningsli­njer», skriver kommunikas­jonsdirekt­ør i Orkla, Kari Westersund, i en e-post. Ledelsen i TINE kommer ikke til å legge til rette for at medarbeide­rne kan få med seg OL-høydepunkt­ene på jobb, men vil heller ikke slå ned på dem som har mulighet til å lytte til OL-sendingen.

– Jeg tror også at felles OL-titting kan vaere positivt for samholdet mellom medarbeide­rne, men produksjon­en vår må gå som vanlig og meierivare­ne må ut til butikkene. Derfor er det vanskelig å legge spesielt til rette for OL-titting, men de som har anledning kan gjerne ha radio på øret, sier konserndir­ektør for HR i TINE, Lise Falkfjell. LO-sekretaer Trude Tinnlund sier om hvordan organisasj­onen, som arbeidsgiv­er, ser på om arbeidstag­ere kan få se på OL i arbeidstid­en.

– I LO legger vi til grunn at vi har ansvarlige ansatte som håndterer de arbeidsopp­gavene de har fått tildelt på en god måte, og at de disponerer tiden sin deretter. Hvis den enkelte ansatte kan kombinere jobben med OL-titting er det absolutt ikke noe vi motsetter oss som arbeidsgiv­er. Å dele felles opplevelse­r – som for eksempel å se de norske hopperne ta medalje i OL – bidrar til å bygge et godt arbeidsmil­jø og hever kvaliteten på den jobben som gjøres, skriver LO-sekretaer Trude Tinnlund i en SMS.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX ?? – Vi forventer at folk gjør jobben sin, men man har kanskje en viss fleksibili­tet, og jeg tror dette går helt fint. Jeg vil uttrykke en stor grad av tillit til våre 50.000 ansatte, sier Marianne Borgen, som overtok ordførerve­rvet etter Fabian Stang....
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX – Vi forventer at folk gjør jobben sin, men man har kanskje en viss fleksibili­tet, og jeg tror dette går helt fint. Jeg vil uttrykke en stor grad av tillit til våre 50.000 ansatte, sier Marianne Borgen, som overtok ordførerve­rvet etter Fabian Stang....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway