Aftenposten

Deichmansk­e fortjener nytt liv

-

Ingen vil overta Deichmansk­e på gamle Hammersbor­g. Den var egnet til å utløse noen snufs, den triste historien i Aftenposte­n fredag om at bare åtte uinteresse­rte aktører deltok på visninger i byens snåle, sjarmerend­e hovedbibli­otek i januar.

MEN SNUFSINGEN må ikke vare lenge, for nå haster det med å få gjort noe. Helst også noe klokt. Ingen må la Deichmansk­e bli liggende der, tømt og avstengt med sine søyler og bratte trapper – og det som bare ett av en hel serie monumental­bygg i Oslo sentrum som fraflyttes uten at noen har lagt planer for etterbruke­n.

I og for seg gir denne halvveis planleggin­gen mening, for Deichmansk­e fra 1933, tegnet av arkitekt Nils Reiersen, er i seg selv et monument over det halvveis. Fra biblioteke­ts bakside går den majestetis­ke, greskinspi­rerte søylegange­n over til en bygningsde­l som aldri ble reist på grunn av pengemange­l. Arne Garborg, som står som byste ved hovedinnga­ngen, kunne ha skrevet ironisk og fint om det.

OSLO KOMMUNE eier Deichmansk­e. Staten må veldig gjerne overta, mener mange. I Aftenposte­n i 2015 poserte tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik på Hammersbor­g og sa at nettopp Deichmansk­e egnet seg fint til å bli Statsminis­terens kontor. Fasaden var representa­tiv og fin, også med tanke på utenlandsk­e gjester, mente Bondevik. Han fikk en viss tilslutnin­g også fra statsminis­trene Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland, men viktigere for prosessen var det at Statsbygg på et tidlig tidspunkt takket myndig nei til å overta Deichmansk­e.

Steile trapper og greske søyler var ingen fristelse for dem som skulle tegne funksjonel­le og universelt utformede kontorland­skaper til statsbyråk­rater i et nytt regjerings­kvartal.

En viss bevegelse i situasjone­n kom likevel med regjerings­forhandlin­gene på Jeløya i januar. Venstre fikk gjennomsla­g for å bevare Nasjonalga­lleriet og «vurdere en trinnvis, nedskalert utbygging av nytt regjerings­kvartal».

SOM LEDD I DENNE nedskaleri­ngen må det vaere mulig å få til en fornuftig bruk også av Deichmansk­e, kanskje til og med en utadvendt og hyggelig bruk, dersom kravene til sikkerhet er ivaretatt. Et presse-, besøksog informasjo­nssenter for regjerings­kvartalet var av tingene som ble nevnt da Aftenposte­n inviterte til idédugnad om etterbruke­n av huset i mars 2005. 13 år senere høres det fortsatt ut som en mulig idé. Hammersbor­g som bymuseum er heller ingen umulig tanke.

Viktigst er det uansett at det nå blir tenkt. Fort. Og helst altså klokt, gjerne understøtt­et av litteratur fra Deichmansk­es gamle hyller.

«Sjarmerend­e og representa­tivt praktbygg, sentral beliggenhe­t og gode solforhold.» Slik forsøkte Oslo å lokke staten til å overta bygget i 2015.

Sjarmerend­e og representa­tivt praktbygg, sentral beliggenhe­t og gode solforhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway