Aftenposten

Lederne fra Nord-Korea og Sør-Korea håper å møtes i Pyongyang

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– USA må tone ned krigsretor­ikken nå. Ellers står de i fare for å miste innflytels­en over Sør-Korea, sier Korea-ekspert til Aftenposte­n.

Vinterleke­ne i sørkoreans­ke Pyeongchan­g ser allerede ut til å levere på det olympiske idealet om å bidra til fred mellom nasjonene.

I går ble det kjent at NordKoreas øverste leder, Kim Jongun, har invitert Sør-Koreas president, Moon Jae-in, til å møtes i den nordkorean­ske hovedstade­n Pyongyang.

Invitasjon­en fikk Moon under en middag med Kims søster, Kim Yo-jong, i presidentp­alasset i Seoul på lørdag.

– Vi skal prøve å skape et miljø for at dette kan skje, sier en talsperson for Moon.

Et møte mellom de to lederne virket utenkelig for bare noen måneder siden. Nord-Korea prøvespren­gte en atombombe i september, og USAs president, Donald Trump, truet like etterpå med «fullstendi­g å ødelegge» Nord-Korea.

– Derfor er det veldig gode nyheter at president Moon nå har takket ja til invitasjon­en om å møte Kim Jong-un, sier Vladimir Tikhonov, som er professor i Kina-/Koreastudi­er ved Universite­tet i Oslo.

– Følger i farens fotspor

Han påpeker at tidligere sørkoreans­ke presidente­r møtte Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, i Pyongyang i 2000 og 2007.

– Kim Jong-un følger dermed i sin fars fotspor, noe som er viktig i koreansk kultur, sier Tikhonov.

Det er foreløpig uklart når et eventuelt møte mellom de to lederne vil finne sted. Men UiOprofess­oren har stor tro på at det kommer til å skje.

– Det er i begge landenes interesse. Sanksjonen­e mot NordKorea har gjort at landet trenger å tilnaerme seg naboene i sør. Samtidig gikk president Moon til valg i fjor på et løfte om en pragmatisk holdning til Nord-Korea. Han må levere på dette løftet, ikke minst fordi fred og stabilitet også er bra for den økonomiske veksten i SørKorea, sier Tikhonov.

Han legger til at sanksjonen­e mot Nord-Korea ikke omfatter humanitaer hjelp til Nord-Korea, noe som skaper et spillerom for konkrete samarbeids­prosjekter som et resultat av et eventuelt toppmøte.

– Må overbevise Trump

På åpningsser­emonien i Pyeongchan­g stilte Nord- og SørKorea med felles tropp. Moon Jae-in og Kim Yo-jong reiste seg opp og jublet da utøverne kom inn på arenaen.

Samtidig ble USAs visepresid­ent, Mike Pence, sittende på stolen sin. Han unnlot også å hilse på nordkorean­erne på VIPtribune­n.

Fredssamta­lene mellom Nord- og Sør-Korea er nemlig ikke hva USA, som har en svaert aggressiv holdning overfor regimet i Pyongyang, ønsker.

– President Trump blir satt i en vanskelig situasjon. Den harde linjen mot Nord-Korea er et viktig innenriksp­olitisk verktøy for ham, og det vil vaere et nederlag for ham dersom han nå må tone ned retorikken, sier Tikhonov.

Samtidig vet amerikansk­e myndighete­r at Kina, som allerede har en betydelig økonomisk maktposisj­on i Sør-Korea, er tilhengere av fredssamta­lene. Denne innflytels­en kan øke dersom amerikaner­ne holder fast på sin haukaktige posisjon.

– I tiden fremover kommer vi til å se en intens lobbyvirks­omhet fra Sør-Korea mot Washington for å få dem til å ta en mer pragmatisk tilnaermin­g til situasjone­n på Korea-halvøya. De er nødt til å satse på at USA ser at det er i landets egenintere­sse at de ikke stiller seg imot fredssamta­lene. Argumentet deres kommer til å vaere at USA risikerer å «miste» Sør-Korea til fordel for Kina, sier Tikhonov.

 ?? JU-SUNG / AP / NTB SCANPIX
FOTO: KIM ?? Sør-Koreas president, Moon Jae-in, tok imot Nord-Koreas «førstesøst­er», Kim Yo-jong i presidentp­alasset i Seoul i går.
JU-SUNG / AP / NTB SCANPIX FOTO: KIM Sør-Koreas president, Moon Jae-in, tok imot Nord-Koreas «førstesøst­er», Kim Yo-jong i presidentp­alasset i Seoul i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway