Aftenposten

K-popgrupper

-

skapene satset mest på å spre populaerku­lturen til utviklings­land.

Enkelte episoder av serien Juvelpalas­set, for eksempel, ble sett av hele 90 prosent av Irans befolkning for noen år siden, ifølge det koreanske nyhetsbyrå­et Yonhap.

– Ingen tror at K-pop vil få en stor markedsand­el i USA eller Europa med det første. I stedet handler det om å få de betydelige og oppvåknend­e markedene i ØstEuropa, de arabiske landene og Afrika til å bli grepet av koreansk populaerku­ltur. Så fort innbyggern­e får råd til å kjøpe mobiltelef­oner og vaskemaski­ner, vil de velge koreanske merker. Hvorfor? Fordi de allerede er begeistret for merkevaren Korea, skriver forfattere­n Euny Hong i boken «The Birth of Korean Cool».

Men også i Vesten har folk begynt å våkne opp til tonene av Kpop. Block B, for eksempel, hadde en naer utsolgt Europa-turné i 2016. Og koreanske popgrupper dukker stadig oftere opp på store konsertare­naer og TV-programmer i USA.

Norge er også i ferd med å oppdage «hallyu». På Hadeland folkehøgsk­ole er 21 elever – alle sammen jenter – i gang med en ettårig K-poplinje.

– Responsen var helt enorm da vi kunngjorde linjen for et år siden. Noen av de mest populaere gruppene:

Psy. Største hit: Gangnam Style Bigbang. Største hit: Fantastic Baby

Twice. Største hit: TT

Blackpink. Største hit: Boombayah

BTS. Største hit: Fire

Girls’ Generation. Største hit: I Got a Boy

2NE1. Største hit: I Am The Best Listen er basert på antallet visninger på Youtube. Nå er det lange venteliste­r for neste års kurs, sier faglaerer Jon Lennart Løbak, som har bodd i Sør-Korea i perioder og som også driver skolens taekwondo-undervisni­ng.

Han tror K-pop er i ferd med å bli et fenomen også i Norge.

– De skaper disse konseptene der dans, musikk og visuelle uttrykk blir en samlet pakke. Artistene er også veldig gode til å pleie forholdet til fansen. De skaper noe som er gøy, og det har appell langt utenfor Korea, sier han.

I mars skal hele klassen på en treukers tur til Korea for å få en dypere forståelse av fenomenet de studerer. Gruppen blir en del av en stadig større turiststrø­m til Sør-Korea.

Turistene strømmer til Sør-Korea

Fra 2011 til 2016 steg antallet internasjo­nale tilreisend­e til landet med 76 prosent. Interessen for Sør-Korea og landets kultur har på mange måter avløst den man så i Japan på 1980-tallet.

– Takket vaere K-pop er Sør-Korea som internasjo­nal merkevare blitt mye mer berømt. Vi ser det også på antallet internasjo­nale studenter, sier professor Lee ved George Mason University.

Utenfor konsertare­naen henger Block B-opplevelse­n fortsatt igjen i tusenvis av oppspilte jenteøyne.

– Dette var utrolig moro. Vi gleder oss til neste gang, sier Lee Gaeun (15), som opplevde heltene sine sammen med venninnen Seok Jaeuun (16).

Og så løper de av gårde for å posere foran en av de mange plakatene av Block B som er plassert utenfor konsertare­naen av fanklubber fra USA, Japan, Thailand og en lang rekke andre land.

 ?? FOTO: HADELAND FOLKEHØGSK­OLE ?? 21 jenter blir for tiden undervist i K-pop-linjen på Hadeland folkehøgsk­ole. I mars skal de reise til Sør-Korea for å laere mer.
FOTO: HADELAND FOLKEHØGSK­OLE 21 jenter blir for tiden undervist i K-pop-linjen på Hadeland folkehøgsk­ole. I mars skal de reise til Sør-Korea for å laere mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway