Aftenposten

Giske taus om han vurderer comeback i Ap-toppen

- THOMAS SPENCE SOLVEIG RUUD

Den avgåtte Ap-nestledere­n gjorde det klart at han ønsker å se fremover, da han i går talte til drøyt 80 fremmøtte partifelle­r i Folkets Hus i Orkanger i hjemfylket Sør-Trøndelag.

På Aftenposte­ns spørsmål om han ønsker å komme tilbake som statsråd eller i partiledel­sen, svarer Giske:

– Jeg tenker ikke på det i dag. Jeg har vaert sykmeldt i 6–7 uker.

Trond Giske ønsker ikke å kritisere hverken Ap-leder Jonas Gahr Støre eller nestleder Hadia Tajik for måten varslersak­en er håndtert på, og opplyser at han ikke har snakket med Støre på «flere uker».

Omgitt at politiske støttespil­lere og med begge foreldrene i salen startet Giske talen sin med en følelsesla­det beklagelse.

«Jeg sier unnskyld»

– Kjaere venner, jeg vil begynne med å si takk, sa Giske da han åpnet sitt livs kanskje vanskeligs­te tale.

– Første gang jeg sto på talerstole­n her, var i 1989. Jeg gruet meg for å ta ordet. Jeg er mye eldre, men jeg kjenner på følelsen fra den gang, sa han, og måtte kjempe med følelsene et par sekunder før han fortsatte.

– Jeg håper dere forstår at jeg er lei meg, lei meg for hendelser som var upassende og ubehagelig­e, lei meg for folk som har hatt det vondt: varslere, men også hvordan det har rammet mine naermeste, sa han

– Jeg er lei for at jeg ikke har vaert bevisst nok på min rolle og makt i sosiale sammenheng­er. Ansvaret er mitt, jeg har gjort feil og jeg sier unnskyld, sa han beveget.

I et kort møte med pressen i etterkant av talen understrek­et han hvor viktig det hadde vaert med støtte fra egen familie.

– Hva har holdt humøret og motet ditt oppe i de siste ukene?

– Familien har betydd alt, sier han.

Giske nevnte også familien i talen sin, «ei sterk jente på 14, og en egenrådig veikje på to år», Haddy Njie, som han omtalte som en «veldig tøff samboer», samt foreldrene som satt i salen.

Giske som onsdag ble friskmeldt og gjenopptok arbeidet på Stortinget, la ellers vekt på at han gledet seg til å jobbe som menig medlem i Stortinget­s kulturog familiekom­ité. Han satt i samme komité tidlig på 2000-tallet da flertallet i komiteen ble enige om det store barnehagef­orliket som bidro til en kraftsatsi­ng på – og lavere oppholdspr­is – i barnehager.

Han la vekt på at han nå ser frem til et godt samarbeid med partifelle­r i stortingsg­ruppen, og avviste alle spørsmål om han vil forfølge varslersak­ene mot ham.

– Jeg kommer ikke til å si noe mer om de sakene og behandling­en av dem, fastholdt han.

På spørsmål om hva slags tillit han har til dagens partiledel­se, svarer Giske kort de ikke er avhengige av hans tillit.

– De er valgt av landsmøtet, konstatere­r han.

Fikk stående applaus

Giskes «comeback-tale» ble møtt med stående applaus. Etter de innledende ordene om det han omtalte som «stormen» han har

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tormod Solem Slupphaug mener Trond Giske bør tilbake i Ap-ledelsen.
Tormod Solem Slupphaug mener Trond Giske bør tilbake i Ap-ledelsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway