Aftenposten

Israel har angrepet iranske mål i Syria

- NTB

Israel har skutt ned en iransk drone som ble avfyrt i Syria, og angrepet iranske mål, opplyser det israelske militaeret. Et israelsk F16-fly er skutt ned fra syrisk side. Israelske forsvarski­lder bekrefter at de gjennomfør­er et «stort angrep» mot iranske mål i Syria. De skal ha truffet 12 mål i går, inkludert tre luftforsva­rsbatterie­r og fire iranske mål som utgjør en del av Irans forsvarssy­stem i Syria.

Den israelske haeren bekrefter nedskyting­en av F16-flyet og opplyser at de to flyverne er sendt til sykehus, skriver Haaretz.

Ifølge den israelske nettavisen Ynet, som viser til militaere kilder, er tilstanden til den ene av flyverne kritisk. Flyet nådde israelsk territoriu­m før det falt ned nord i landet.

Svar på droneangre­p

Den israelske haeren bekrefter at F16-flyet angrep mål i Syria da det ble truffet av syrisk luftvern. Flyangrepe­t var, ifølge dem, et svar på at en drone fra Syria ble sendt inn over grensen til Israel. Dronen var, ifølge dem, iransk.

– Vi identifise­rte en iransk drone som tok av fra syrisk territoriu­m. Dronen ble identifise­rt av det israelske flyvåpenet­s systemer og ble skutt ned av et av våre helikoptre. Den iranske dronen falt ned på vårt territoriu­m og er nå i vår besittelse, sier brigadegen­eral Ronen Manelis.

– Det ble besluttet å angripe traileren som iranerne skjøt opp dronen fra. Dette var et kirurgisk angrep langt inne i Syria, og målet ble ødelagt, legger han til.

Nytt angrep

Det syriske nyhetsbyrå­et Sana meldte noen timer senere at israelske fly på nytt hadde angrepet mål i Syria, denne gangen naer hovedstade­n Damaskus.

Den israelske forsvarsle­delsen bekreftet meldingene og opplyste at tilsammen tolv mål var angrepet.

– Israelske kampfly angrep for få minutter siden syriske luftvernsy­stemer og iranske mål i Syria, het det i en kunngjørin­g etter angrepet.

– Tolv mål, inkludert tre luftvernba­tterier og fire iranske mål i Syria ble angrepet, heter det videre.

Israel har de siste årene gjennomfør­t en rekke flyangrep mot mål i Syria, først og fremst rettet mot den libanesisk­e Hizbollahm­ilitsen som står på president Bashar al-Assads side i krigen.

Advarer Iran

En israelsk militaer talsmann sier, ifølge AP, at Iran «leker med ilden» ved å infiltrere israelsk luftrom og vil betale en stor pris.

Talsmannen bekrefter at Israel har ødelagt den iranske basen i Syria der dronen ble sendt fra, og at israelske angrep ble utført mot fire iranske mål og åtte syriske mål i Syria.

 ?? FOTO: RONEN ZVULUN ?? Det israelske jagerflyet som ble skutt ned, styrtet i Harduf i Israel. Her gransker israelske sikkerhets­styrker vrakresten­e etter F16-flyet.
FOTO: RONEN ZVULUN Det israelske jagerflyet som ble skutt ned, styrtet i Harduf i Israel. Her gransker israelske sikkerhets­styrker vrakresten­e etter F16-flyet.
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Isglatte fortauer har gitt dårlig stemning og knall og fall i Oslo-området. Her fra Nordbergve­ien i hovedstade­n.
FOTO: INGEBORG MOE Isglatte fortauer har gitt dårlig stemning og knall og fall i Oslo-området. Her fra Nordbergve­ien i hovedstade­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway