Aftenposten

Norsk økonomi frisknet til i 2017

- SIGURD BJØRNESTAD

Veksten i Fastlands-Norges produksjon bortimot doblet seg i fjor. Veksten på 1,8 prosent var den beste på tre år.

Dette tallet oppsummere­r bedre tider i den plagede norske økonomien. Mer enn halverte oljepriser siste halvår 2014 var starten på noen års nedtur.

Fredag la Statistisk sentralbyr­å frem nasjonalre­gnskapet for siste kvartal i fjor. Dermed kan regnskapet for norsk økonomi gjøres opp for 2017.

To sjeføkonom­er ser lysere på tingenes tilstand når de ser bakover på 2017.

– Det var et år da veksten tok seg tydelig opp. Det private forbruket økte raskere og industrien er trukket opp av bedre tider i utlandet, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsban­ken.

– 2017 var et vesentlig bedre år enn 2016. Oljeinvest­eringen flatet ut og bedriftene­s investerin­ger ellers begynte å stige. Året var preget av bra privat forbruk. Veksten i boliginves­teringene var omtrent det eneste som ble lavere, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i meglerhuse­t DNB Markets.

Flere jobber

Sysselsett­ingen steg og ledigheten falt i fjor. Veksten i sysselsett­ingen var i fjor tilbake på nivået for 2013 og 2014.

1,1 prosent vekst i antall jobber tilsvarer rundt 30.000 flere personer i jobb i 2017.

I oljenedtur­en var det rundt 50.000 som mistet jobben, men det var likevel vekst i samlet sysselsett­ing gjennom hele nedturen. Oppsigelse­ne var konsentrer­t til Sørlandet og Vestlandet. Saerlig oljefylket Rogaland ble hardt rammet.

Men antallet ledige steg aldri med så mye som 50.000. Mange fikk seg nye jobber, pensjonert­e seg eller begynte år studere.

Reallønnen økte med 0,7 prosent i fjor. Det kom etter en nedgang på hele 1,5 prosent i 2016.

Lønnstille­ggene i løpende kroner falt jevnt og trutt gjennom oljenedtur­en. Industrien som frontfag ledet an med moderate tillegg i dårligere tider. Andre naeringer la seg innenfor industrien­s ramme.

Men i 2016 skjedde det noe mer. Strømprise­ne steg uventet mye, slik at den samlede prisvekste­n ble uventet høy.

Ingen styrer temperatur og nedbør, heller ikke Norges Bank med sitt ansvar for prisvekste­n over tid. Resultatet ble en uventet nedgang i reallønnen i 2016.

I fjor var prisvekste­n mer normal og mye lavere. Lønnsvekst­en ble omtrent som anslått i og etter lønnsoppgj­øret. Veksten i kjøpekraft­en kom tilbake.

Oljenaerin­gene reiser seg

I 2014 snudde en bratt opptur til en bratt nedtur i oljeinvest­eringene. Frem til 2016 sank investerin­gene i oljevirkso­mheten med nesten 30 prosent, regnet i volum

Regnet i løpende priser var fallet i investerin­gene 55 milliarder kroner fra 2013 til 2016. Dét kostet mange jobber i Agder-fylkene og på Vestlandet.

Men i fjor bremset fallet opp med en nedgang på bare 4 prosent, regnet i volum. Store utbygginge­r med Johan Sverdrup-feltet i spissen er i gang på norsk sokkel.

Holdt hjulene i gang

I oljenedtur­ens bunnår 2016 steg boliginves­teringene med solide 9 prosent. Da oljen sviktet, overtok boliginves­teringene i stor grad som motor i økonomien.

Boligbyggi­ngen holdt seg høy også i fjor, men veksten i byggingen er på vei nedover.

Samtidig var 2017 preget av fallende boligprise­r gjennom det meste av året.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Størrelsen på produktene hos Kvaerner i Verdal viser at oljenaerin­gene er i ferd med å reise seg.
FOTO: OLAV OLSEN Størrelsen på produktene hos Kvaerner i Verdal viser at oljenaerin­gene er i ferd med å reise seg.
 ??  ?? Sjeføkonom Kari Due-Andresen, Handelsban­ken.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen, Handelsban­ken.
 ??  ?? Sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets.
Sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway