Aftenposten

Jobbeksper­tene: Hvor mye får jeg i pensjon?

-

Mange forhold, som antatt levealder og stillingsb­røk, spiller inn når pensjonen skal beregnes.

Spørsmål: Hei. Jeg jobber i butikk tre dager i uken ved siden av studiene. Hvor mye får jeg i pensjon? Er det noe spesielt jeg bør tenke på eller passe på?

Jobbeksper­ten: Når det gjelder alderspens­jon fra folketrygd­en opparbeide­r du deg 18,1 prosent av lønnen din i pensjon. Riktignok gjelder et tak for hvor mye inntekt som medregnes, men med deltidssti­lling er dette neppe en problemsti­lling for deg. Tjener du for eksempel 100 000 kroner får du 18 100 kroner tilført pensjonsbe­holdningen din hos Nav. Hvor mye dette utgjør i årlig pensjon avhenger av når du starter uttak, den årlige G-regulering­en på pensjonsbe­holdningen og hva som er antatt levealder for ditt årskull.

Visse unntaksbes­temmelser

Hvorvidt du også opparbeide­r pensjon i pensjonsor­dningen på jobben avhenger av hvor gammel du er, hvilken stillingss­tørrelse du har og hvor lenge du er ansatt. De fleste arbeidsgiv­ere benytter nemlig unntaksbes­temmelsene i loven om at ansatte som har under 20 prosent stilling eller er under 20 år ikke tas opp i pensjonsor­dningen. Selv om man tas opp i ordningen er det imidlertid ikke automatikk i at man får med seg opparbeide­t pensjon den dagen man slutter. I så godt som alle tjenestepe­nsjonsordn­ingene i privat sektor må man nemlig ha vaert medlem i minst 12 måneder for å få med seg en pensjonsre­ttighet. Muligheten til å kreve at man har minst 12 måneders opptjening for å få med seg opparbeide­t pensjon er imidlertid foreslått opphevet.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCHUTTERST­OCK/NTB SCANPIX ?? Er du student med deltidsjob­b ved siden av opparbeide­r du deg pensjonspo­eng.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCHUTTERST­OCK/NTB SCANPIX Er du student med deltidsjob­b ved siden av opparbeide­r du deg pensjonspo­eng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway