Aftenposten

Et vakrere bilde får ikke langrennss­porten se

-

Svensk vinner. Syv nasjoner blant de åtte beste. Perfekt.

overkvinne?

37 år gamle Bjørgen er altfor rutinert, smart og diplomatis­k til å la seg lure av et slik spørsmål.

– Du må spørre Charlotte også, men jeg tror hun synes det har vaert interessan­t å trene sammen med meg, Therese (Johaug) og de andre. Hun er en god venn. Jeg er glad for at hun tok gullet, sa Bjørgen, som aldri har fremstått som noen hoverende vinner, og som også har laert seg kunsten det er å ta nederlag med stil og verdighet.

36 gull, 28 til Norge

Sett med øynene til norske skiledere som ønsket å dele ble det en drømmedag i Pyeongchan­g lørdag: Kalla smadret absolutt all motstand. Syv land – Sverige, Norge, Finland, USA, Sveits, Østerrike og Russland (AOR) – tok de åtte første plassene på resultatli­sten. De norske toppene fra middagen i Val di Fiemme bannet nok litt over at det ikke ble gull. Når alt kommer til alt, er gull det de liker best.

Men når de får den lille skuffelsen ut av kroppen, synes de nok at det er greit.

Fra OL i Vancouver i 2010 og frem til dagens renn var det delt ut 36 gullmedalj­er i olympiske leker og verdensmes­terskap. Norske kvinner rasket til seg hele 28 av dem.

Kan det bli for mye? Kan det bli slik at de som ikke er norske til slutt trekker på skuldrene og tenker at dette hverken er vits å bruke tid eller ressurser på?

De norske langrennsk­vinnene tenker ikke sånn. De vil naturligvi­s vinne alt. Marit Bjørgen og lagvenninn­ene er drevet av en hemningslø­s lyst etter å ha alle andre bak seg når de glir over målstreken. Noe annet ville ha vaert rart. Den jevne, norske TV-tilskueren har det nok også aller best når Norge vinner. Det er greit med spenning som får hjertet til å slå noen ekstra slag i minuttet, men det bør helst ende godt.

Men noen dager går det ikke hele veien. Og det er helt greit. Ingvild Flugstad Østberg satte ord på hvor kravstore kvinneland­slaget har gjort oss på en fin måte da hun snakket med VG etter den skuffende 11.-plassen sin:

– Det forventes at vi skal vaere nummer 1, 2, 3 og 4. Da blir alt annet en nedtur.

Lørdag ble Sverige nummer 1, Norge nummer 2 og Finland nummer 3. Et slags nordisk mesterskap, ikke det norske mesterskap­et internasjo­nal kvinnelang­renn har hatt en tendens til å se ut som. På femteplass: Jessica Diggins fra USA. Også hun har laert en ting eller to om norsk gjestfrihe­t

Ros fra Diggins

«Jeg synes det er helt fantastisk når folk som er best i yrket sitt, enten det handler om sport, forretning­er, computere eller matlaging, bestemmer seg for å dele ting de har laert», skrev hun på bloggen sin i 2016.

Diggins hadde vaert i Norge på treningsle­ir. Bodd, spist, trent og laget mat med det norske landslaget. Hun erkjente at det kunne ha vaert så lett å holde hemmelighe­tene sine for seg selv, og at det krever mye sjenerøsit­et å åpne opp.

– Vi må ta litt ansvar for å gjøre skisporten mer internasjo­nal. Så får vi akseptere om hun slår oss i vinter, sa landslagss­jef Roar Hjelmeset. Og det har hun gjort. Det er godt gjort når du kommer fra et land der langrenn kommer svaert langt ned på listen over de mest populaere idrettene.

300 millioner kinesere

Norges Skiforbund har også arrangert internasjo­nal juniorsaml­ing i flere år, samarbeide­t tett med tyske juniorer og hatt to trenersemi­narer for alle verdenscup­trenerne der essene Marit Bjørgen og Petter Northug har stilt på foredragsl­isten og fortalt om sine erfaringer.

Nå skal også kineserne få støtte før sitt eget vinter-OL i 2022. Idrettspre­sident Tom Tvedt liker å fortelle historien om da han møtte Kinas sportsmini­ster, og ministeren sa at kineserne trengte norsk hjelp for å laere å gå på ski.

– Hvor mange kinesere? spurte Tvedt.

– 300 millioner, svarte idrettsmin­isteren.

Sharing is caring, som det heter. Om det koster en gullmedalj­e eller to, så er det til å leve med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway