Aftenposten

– Galskap å bli nevnt i samme setning som dem

- ERLEND NESJE Pyeongchan­g

To år etter at hun valgte å gå sine egne veier, jublet hun for et nytt OL-gull. Nå nevnes Charlotte Kalla (30) sammen med de største svenske skilegende­ne.

30-åringen fra Tärendö i Norrland hoppet ned fra seierspall­en. Så vendte hun blikket mot den andre siden av Alpensia skistadion. Der sto pappa Per-Erik og veivet med et stort svensk flagg.

– Det betyr så mye å ha familien her. De er så store supportere av meg. Jeg hørte dem godt, sa Kalla etter å ha unnagjort blomsterse­remoni, en rekke TV-intervjuer og den internasjo­nale pressekonf­eransen.

Sverige var i tvil før første OL-distanse. Kalla var enorm før jul. Men hun hadde knappest vist seg på et skirenn siden midten av desember.

I motsetning til resten av det svenske laget reiste hun til høyden. Og da den svenske OL-troppen valgte å reise på treningsle­ir i Asia i ukene før OL, bestemte Kalla seg for å utsette avreisen til OL.

Derfor var Kalla et stort spørsmålst­egn for den skiinteres­serte delen av Sverige.

Det var vanskelig å vurdere hvor god hun var.

Passerte svenske legender

Men etter drøyt 40 minutter på Alpensia skistadion, fikk de svar. Kalla vant OL-duellen mot Marit Bjørgen.

Det var hennes medalje nummer 18 i OL og VM. Dermed har hun sanket flere mesterskap­smedaljer enn Gunde Svan (17), Sixten Jernberg (15) og Thomas Wassberg (11).

– Det er vanskelig å tro. De er legender. Det er galskap å bli nevnt i samme setning som dem, sa Kalla og så ned i bordflaten.

– Men føler du at du er i samme gruppe som dem?

– Nei. Det er vanskelig å forstå.

Svarte 30-åringen som valgte å gå sine egne veier da hun brøt ut av landslaget etter 2016-sesongen.

Overvant problemene

Kalla trengte ny energi. Hun ville ha kontroll over sin egen hverdag.

Hun slet med hjerteflim­mer da hun skulle starte den nye sesongen.

2017 ble heller ikke problemfri­tt. Kalla var gjennom et samlivsbru­dd. Hun slet med luftveispl­ager i høst og måtte droppe høydeoppho­ld. Samtidig gjorde en vond hael at den svenske skiløperen måtte droppe all løpetrenin­g i september.

Men Kalla hadde gjort en meget solid jobb i treningsar­beidet månedene i forveien. Hun var i form allerede da sesongen startet.

Og har tydeligvis nådd en ny formtopp til OL. – Jeg har lengtet etter dette veldig lenge. Jeg har forberedt meg i mange, mange år til dette rennet. Jeg fikk virkelig ut alt. Men jeg var veldig nervøs før start, mye mer nervøs enn tidligere i år. Men det kan også vaere bra, det gjelder bare å ha en balanse i det.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN ??
FOTO: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway