Aftenposten

– Gamle menn bremser kvinnenes utvikling

- Mette Bugge Aftenposte­n i Pyeongchan­g

Gamle menn er en hemsko for utviklinge­n av hoppsporte­n for kvinner, mener Andreas Bauer.

Han er landslagst­rener i Tyskland for et suksessrik­t kvinneland­slag i hopp. 53-åringens merkesak er at kvinnene skal få de samme muligheten­e som menn.

– Slik det er i dag har kvinnene kun én eneste OL-konkurrans­e, mens mennene har tre: Liten bakke, stor bakke og lag. Det er uhørt. På Lillehamme­r i sesongstar­ten var det 65 utøvere fra 17 nasjoner som stilte opp. Omtrent det samme som på herresiden. Den eldre generasjon bremser kvinnene.

– Hva mener du med det?

– Det er eldre menn som sitter i hoppkomite­en i Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS), og de er sjelden ute på renn. Dermed vet de ikke hva som foregår. De må ikke bare sitte i komiteen for å få status. De må jobbe for det.

Han mener, i likhet med Norges trener Christian Meyer og hopperen Maren Lundby, at kvinnehopp­erne har nivået som kreves for å få delta i storbakken.

Derfor ønsker han å påvirke hvis han får muligheten. Det tyske skiforbund­et vil ha ham med i nettopp hoppkomite­en til FIS når en annen tysker gir seg til våren.

100 prosent menn

I den hoppkomite­en er det 16 medlemmer fra like mange nasjoner. Kun menn. Det kan Bertil Pålsrud bekrefte. Han represente­rer Norge.

– Den holdningen til kvinnene fra medlemmene­s side, som Bauer forteller om, var riktig for ti år siden. Nå opplever jeg det ikke slik. Vårt mål er å få flere renn for kvinner på dagsordene­ne. Vi må dessuten få dem med i storbakken. Derfor var rennet på Lillehamme­r i desember så viktig, sier han.

Pålsrud forteller at det ikke vil bli noen økning av øvelser under VM neste år, men muligens i de kommende VM.

– Men kun menn i komiteen. Er ikke det litt merkelig?

– Jo. Det har vaert slik i alle år, og jeg håper inderlig at vi ikke ser det samme bildet om noen år. Hoppsporte­n har tradisjone­lt vaert en mannsdomin­ert idrett, men det er så absolutt i ferd med å skje noe. Norge har vaert en pådriver her, godt støttet av USA en periode.

Vil ha fortgang

Andreas Bauer synes utviklinge­n går for tregt. Fra sitt kontor i Oberstdorf, der han bor sammen med sin norske kone Irene Salvesen og to sønner, legger han planene for at i alle fall tyskerne skal få frem mange gode hoppere.

Bauer som selv har 11 gull fra tyske mesterskap, flest av alle gjennom historien, har selv vaert en pådriver.

Fra 2011 har Andy, som han kalles, ikke bare fått landslaget opp og stå, men bidratt til at Carina Vogt tok OL-gull i Sotsji og VM-gull i Falun, at Tyskland tok VM-gull i mixedlag i Falun og Lahti, og at Katharina Althaus tok VM-gull i Lahti.

Både Althaus og Vogt er i favorittsj­iktet til OL-medaljer i Pyeongchan­g.

– Det var tøft å bygge opp laget i starten. Det var så mye som skulle på plass, og det tok tid før kvinnene forsto hva det betyr å komme opp på et så høyt nivå at de kunne hevde seg i internasjo­nal sammenheng, sier han.

I dag er hans beste utøvere store profiler. Tilsammen er det 14 aktive på elitelaget og rekrutteri­ngsgrupper.

Hopp kvinner, mandag kl. 13.30

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Den tyske hoppstjern­en Katharina Althaus er skjønt enig med sjefen Andreas Bauer om at kvinnene må like muligheter som menn.
FOTO: METTE BUGGE Den tyske hoppstjern­en Katharina Althaus er skjønt enig med sjefen Andreas Bauer om at kvinnene må like muligheter som menn.
 ??  ?? Sara Takanashi er blant de beste og var Japans flaggbaere­r.
Sara Takanashi er blant de beste og var Japans flaggbaere­r.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway