Aftenposten

«Det betyr så mye at små jenter og gutter, som har krøllete hår og brun hud, forstår at de har muligheter»

- Mette Bugge Aftenposte­n i Pyeongchan­g

Tre kvinner represente­rer en karibisk øy der befolkning­en er vokst opp med over 30 graders varme.

– Da jeg kom på snø første gang, orket jeg bare 30 sekunder før jeg måtte inn og varme meg, sier Carrie Russel.

Hun er en av de tre jentene som vil lage historie. Det er første gang Jamaica har et bobteam for kvinner, men for nøyaktig 30 år siden var det et tilsvarend­e lag fra deres land som deltok i OL i Calgary. I 1988 var det en sensasjon. Historien om dem ble til filmen som på norsk het «Kalde rumper».

Fant inspirasjo­n i filmen

Disse kvinnene er inspirert av det forgjenger­ne fikk til, men piloten Jazmine Fenlator-Victorian kunne fortelle en helt spesiell historie:

– Det betyr så mye at små jenter og gutter, som har krøllete hår og brun hud, forstår at de har alle muligheter. Da trenger de forbilder. Det er det vi ønsker å vaere.

Hun fikk klapp fra salen på pressekonf­eransen, noe som er ytterst sjelden, fordi talen var så sterk. Selv tok hun til tårene. Det ble emosjonelt å fortelle om dette. Derfor betyr det så mye for dem å lykkes.

De vil gjøre en forskjell, vise vei for mange som har drømmer, men som tror at de ikke kan nå dem.

Trioen er tøff. Det var kanskje derfor at de har valgt en tøff sport.

Først USA, så farens hjemland

Fenlator-Victorian, som bor i USA og har far fra Jamaica, har vaert i dette gamet i 11 år. Hun deltok i OL i Sotsji også, da for USA. Hun opplevde det største i livet sitt ved siden av å ha giftet seg. Da det oppdraget var over, kjente hun på tomhet. Hun måtte prøve igjen.

Dermed fikk hun med seg Russell og Audra Segree.

De to er friidretts­utøvere, Russell til og med verdensmes­ter på 4x400 meter stafett.

De har trent sammen i to år, og ble møtt med latter da de møtte opp i en konkurrans­e i Winterberg før jul. Men latteren stilnet. De kom på 8. plass.

– Jeg vet at om ti år så ønsker folk å høre min historie. Det er en aere å få delta her, og bli det første kvinnelage­t fra Jamaica. Å vaere kvinne og gjøre dette handler om styrke. Det å kunne vise dette for jamaicaner­e at vi får til dette, gir en bra følelse. Vi kommer tross alt fra en tropisk øy.

Trener under varmere forhold

Mesteparte­n av treningen foregår på sommerstid på Jamaica, utenom bobsesonge­n. Om vinteren reiser de til Europa og USA/ Canada. De har måttet laere alt fra piloten, som har vaert tålmodig.

– Jeg er ikke redd for å ta risiko, så jeg ble med, sier Segree.

Hun sitter bakerst i boben, er bremser, og må bøye hodet ned underveis i løpet. Hun husker første løp.

– Jeg skjønte ikke hvor vi var, og at konkurrans­en var over. Det gikk så fort. Siden de to ferskeste kommer fra friidrett, skal de tilbake dit igjen. Det å vaere rask på de først 50 meterne i bob betyr alt, og derfor har de et godt utgangspun­kt.

– Det er det letteste problemet når det gjelder rekrutteri­ng. På Jamaica er alle raske, sier Russell.

Kaster ut et stort nett

Hvordan er det i det hele tatt mulighet for å få bobkjørere med Jamaicas utgangspun­kt?

Visepresid­ent Leo Watson i forbundet forklarer det slik:

– Vi er bare to millioner mennesker, men det bor mange fra vårt land i USA, Canada og Europa. Derfor kaster vi ut et stort nett.

Utøvere fra andre idretter henvender seg også til oss. Sånn sett mener jeg friidretts­utøvere har store muligheter for en karrière nummer to. Bare noen få får vaere med i OL, og det til tross for at de bare er hundredele­r fra de beste. Da er bob et meget godt alternativ. PS! Jamaica skal i aksjon 20. og 21. februar.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? F.v.: Audra Segree, Carrie Russel og Jazmine Fenlator-Victorian på det jamaicansk­e boblaget.
FOTO: METTE BUGGE F.v.: Audra Segree, Carrie Russel og Jazmine Fenlator-Victorian på det jamaicansk­e boblaget.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway